Plen
Ședința Senatului din 3 martie 2003
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.21/13-03-2003

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 03-03-2003 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 3 martie 2003

6. Din partea Guvernului, au răspuns la întrebări și interpelări:  
  6.4 Florin Sandu, chestor-șef la Inspectoratul General al Poliției  

Domnul Viorel Marian Pană:

................................................

Permiteți-mi să-l invit în continuare la microfon pe domnul chestor-șef Florin Sandu.

Sunt două interpelări care au fost adresate și care l-ar putea privi pe Domnia sa: interpelarea lansată de către domnul senator Corneliu Bichineț și cea adresată de către domnul senator Dumitru Badea.

Vă rog, domnule chestor-șef, aveți microfonul.

Domnul Florin Sandu - chestor-șef la Inspectoratul General al Poliției:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Aș dori să mă refer la interpelarea domnului Dumitru Badea, iar la cealaltă interpelare, a domnului Bichineț, să-mi rezerv dreptul care mi se permite.

Domnul Viorel Marian Pană:

Sigur că da.

Domnul Florin Sandu:

Referitor la interpelarea domnului senator Dumitru Badea privind sesizările unor acte de corupție trimise de Serviciul Român de Informații Poliției Române, vă formulăm următorul răspuns.

Poliția Română și Serviciul Român de Informații sunt instituții puternic implicate în consolidarea statului de drept, constituind garanți ai stabilității sociale, siguranței naționale, respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Relațiile de colaborare, consfințite în temeiul și cu deplina respectare a prevederilor legale, au cunoscut creșteri permanente, cu efecte benefice în îndeplinirea dezideratelor ce le revin, și au la bază atât planul de cooperare, cât și protocolul încheiat între Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații.

Un domeniu de importanță deosebită în planul cooperării îl constituie combaterea criminalității economicofinanciare și a corupției, considerate a fi de permanentă actualitate și extrem de nocive pentru societate.

Serviciul Român de Informații a trimis Inspectoratului General al Poliției Române sesizări cuprinzând date de interes operativ, care au fost exploatate cu eficiență de către unitățile de poliție.

Pe parcursul anului 2002, Poliția Română a acționat și în baza celor 47 sesizări primite de la Serviciul Român de Informații, din care s-au soluționat 30, 5 nu se confirmă, una s-a trimis spre o altă structură din Ministerul de Interne, 24 s-au confirmat, restul de 17 sunt în curs de verificare.

Acestea s-au referit la fapte de corupție, ilegalități în domeniul privatizării societăților comerciale cu capital de stat sau privat, nereguli privind importul, producerea și comercializarea alcoolului și băuturilor alcoolice, operațiuni ilegale privind aprovizionarea, prelucrarea și valorificarea produselor petroliere și a derivatelor acestora, activități de contrabandă cu cafea, țigări, produse cerealiere, cherestea, metale prețioase, evaziuni fiscale, spălare de bani, nereguli privind operațiunile de import-export, nerepatrierea sistematică a valutei, reprezentând contravaloarea mărfurilor exportate și expatrierea profiturilor obținute în țară.

Eforturile întreprinse de Poliția Română pe linia contracarării criminalității economico-financiare s-au concretizat în învinuirea și inculparea a 79.304 persoane, care au comis 113.803 infracțiuni.

Cazuistica instrumentată a demonstrat puternice conexiuni între criminalitatea economico-financiară și actele de corupție, acestea din urmă regăsindu-se aproape în toate cele 1.164 de cauze complexe instrumentate.

Măsurile întreprinse în domeniul combaterii corupției au condus la identificarea și sesizarea Parchetelor, a unui număr de 7.407 persoane. Din totalul persoanelor depistate în anul 2002, 1.561 au fost prinse în flagrant, iar pentru 176 Parchetul a dispus măsura cercetării în stare de arest preventiv.

Participațiunea în comiterea actelor de corupție relevă faptul că 1.371 îndeplineau funcții de conducere, 395 fiind funcționari publici, 445 se aflau în conducerea unor societăți comerciale, regii autonome, companii naționale, și 531, alte categorii.

Sesizările privind actele de corupție s-au înregistrat în domeniile administrației publice centrale și locale, industriei și resurselor materiale, construcțiilor, turismului, agriculturii, alimentației și pădurilor, muncii și protecției sociale, sănătății și inspecției sanitare, poștei și telecomunicațiilor, transporturilor și lucrărilor publice, educației și cercetării, bancar, ordine publică, siguranță națională și autorității judecătorești, sectorul vamal, import-export, comercializării țițeiului și produselor petroliere și alte domenii de activitate.

Totodată, Inspectoratul General al Poliției Române a trimis Parchetului Național Anticorupție, de la 1 septembrie 2002, 100 de dosare penale și a pus la dispoziție peste 70 de informații complexe, atât cu privire la persoanele aflate în cercetare, cât și cu privire la acte de corupție.

Poliția Română va acționa cu predilecție și concentrat în cauzele privind prevenirea și combaterea infracțiunilor ce se comit cu ocazia obținerii și derulării de fonduri financiare comunitare, în cadrul programelor finanțate de instituțiile financiare internaționale, precum și în domeniul spălării banilor, contând pe aportul tuturor instituțiilor abilitate, inclusiv pe cel al Serviciului Român de Informații.

De precizat că buna colaborare și sprijinul reciproc s-au manifestat în mod constant. Atât polițiștii, cât și cadrele S.R.I. au urmărit permanent menținerea standardelor profesionale impuse de calitatea de apărători ai legii.

Ultimele evoluții din arena internațională au determinat amplificarea comunicării între Poliție și Serviciul Român de Informații, în principal pentru îmbunătățirea colaborării în domeniul combaterii traficului internațional de autoturisme, al migrației ilegale, al traficului de carne vie, amplificarea demersurilor comune în vederea estompării fenomenului de scoatere de bunuri și valori din patrimoniul național, stoparea activității ilicite a rețelelor organizate, care, prin activitatea lor, aduc atingere siguranței naționale și ordinii publice, folosirea pe o scară tot mai largă a oportunităților oferite de lege pentru probarea activității infracționale, constituirea unei baze de date comune, care să permită accesarea într-un timp cât mai scurt a unui spectru cât mai mare de date de interes operativ.

Vă mulțumesc.

Domnul Viorel Marian Pană:

Vă mulțumesc, domnule chestor-șef.

Domnul senator Dumitru Badea.

Domnul Dumitru Badea:

Eu vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsul pe care l-ați dat, însă întrebarea mea era punctuală și cred că va trebui, cumva, s-o reportăm pentru activitatea viitoare.

Eu am și rămas surprins un pic că dumneavoastră ați venit foarte prompt să răspundeți la o asemenea întrebare, care, am spus de la început, este complexă și nu se poate răspunde la ea în totalitate.

Deci ea suna așa: "Cum au fost valorificate documentele trimise de S.R.I., pe dosare și stadii de soluționare, raportate la conținutul și la data la care s-au primit sesizările respective?"

Am lucrat în Ministerul de Interne, am fost colegi și sunt conștient că nu puteți să-mi dați răspunsuri la toate cele 70 sau din cele 70 și ceva, câte au ajuns la dumneavoastră, la Inspectoratul General al Poliției, dar cel puțin la cele care sunt soluționate în faza finală mi-ați putea da un răspuns.

Deci ceea ce ați prezentat dumneavoastră aici... Au mai fost asemenea discuții în fața Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și în alte împrejurări.

Vă mulțumesc.

Domnul Viorel Marian Pană:

Domnule senator, dumneavoastră vă referiți la acele informații care pot fi făcute publice...

Domnul Dumitru Badea:

Sigur că da. Îmi dau seama că nu toate cele, eu știu, câte ați primit dumneavoastră la Poliție, pot fi făcute publice, dar am dori să vedem care este și eficiența muncii S.R.I. Peste câteva zile, vom analiza activitatea S.R.I. Deci să vedem și eficiența activității S.R.I. în domeniul combaterii corupției și, respectiv, a dumneavoastră. Ca să nu mai vorbim despre Ministerul Justiției, care nu prea vine pe la noi, și chiar de acest P.N.A.

Domnul Viorel Marian Pană:

Domnule chestor-șef, vă rog.

Domnul Florin Sandu:

Dacă-mi permiteți, eu am situația la zi. Deci în momentul de față există, nu pot să o fac publică, pentru că și în raportul S.R.I. se vorbea de niște informații, de niște date statistice, care se referă la corupție. Dacă dânșii le-au clasificat, nu pot eu să-mi permit să le descalific și astfel să vă răspund punctual. La întrebările punctuale, referitoare la sesizările care au fost adresate Inspectoratului General al Poliției Române, vă răspund cu cea mai mai mare plăcere.

Domnul Dumitru Badea:

Deci repet: implicarea în acțiuni de mare corupție a unor persoane cu funcții importante în organele de stat.

S.R.I. spune că a trimis către dumneavoastră - nu mai rețin - 26, 46 de asemenea semnalări, iar domnul Amărie, care nu binevoiește să vină și a mai fost apelat de câteva ori în Senat, preciza la bilanțul instituției, și a doua zi a revenit, că sunt anchetați pentru comiterea unor astfel de fapte foști și actuali miniștri. Asta ne-ar interesa pe noi. Restul - știu eu? -, fapte de corupție care au fost depistate și cu ajutorul S.R.I., și de către dumneavoastră, și prin 962, e cu totul altă treabă.

Domnul Viorel Marian Pană:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Oricum, interpelarea dumneavoastră era adresată atât Serviciului Român de Informații, cât și Ministerului Justiției, Parchetului Național Anticorupție și Inspectoratului General al Poliției.

Eu vă propun să așteptăm să curgă cele două săptămâni, să considerăm că astăzi am primit răspunsul din partea Inspectoratului General al Poliției, însă interpelarea dumneavoastră pe celelalte trei coordonate - Serviciul Român de Informații, Ministerul Justiției și Parchetul Național Anticorupție - rămâne deschisă și așteptăm în cele două săptămâni răspunsurile sau prezența persoanelor implicate în Senatul României.

Vă mulțumesc, domnule chestor-șef.

Înainte de a declara închisă ședința noastră de astăzi, permiteți-mi să vă prezint faptul că moțiunea "Abandonarea pensionarilor", depusă astăzi de colegii noștri de la Partidul Democrat, Partidul Național Liberal și Partidul România Mare, va fi supusă dezbaterii săptămâna viitoare, luni, 10 martie, la ora 17,30.

Cu aceasta, declar închise lucrările ședinței noastre de astăzi, 3 martie.

Vă mulțumesc.

Ședința s-a încheiat la ora 19,25.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 ianuarie 2019, 20:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro