Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 14-09-2004

Ședința Camerei Deputaților din 14 septembrie 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.3 Nicolae Leonăchescu - despre dinamica impresionantă a vieții politice preelectorale a României;

 

Domnul Corneliu Ciontu:

  ................................................

Îi dau cuvântul domnului Nicolae Leonăchescu, va urma domnul Iulian Mincu.

 

Domnul Iulian Mincu (din sală):

Nu urmez eu?

Domnul Corneliu Ciontu:

Păi, așa v-ați înscris aici, unul după altul.

Domnul Nicolae Leonăchescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Onorat auditoriu,

Viața politică preelectorală a României se află într-o dinamică impresionantă.

Se înființează partide noi și se metamorfozează, aparent, cele vechi, se fac și se desfac alianțe politice după inspirația de moment a unor lideri fie ca experiment posibil, fie ca punct final al unor scenarii sau speranțe punctiforme.

Se vânează erori de limbaj, se dau explicații savante sau se mimează cunoașterea profundă a realității, într-un mozaic plin de surprize.

Improvizația și superficialitatea analizelor sunt elemente definitorii ale oportuniștilor și veleitarilor de tot felul, ale vânătorilor care stau la pândă pe traseele parvenirii sociale prin prestații politice fără fond.

Oare, electoratul român, chinuit de grijile unei existențe cenușii, la limita de supraviețuire, dorește doar circ politic?!

Și, în fond, când va veni și momentul adevărului, al plonjării în realitate, al formulării corecte a diagnosticului pe care organismul nostru social, măcinat de boli profunde - de sistem - și secătuit de vlagă, îl dorește spre a i se oferi, apoi, soluțiile ieșirii din maladiile tranziției?!

Ne dorim cu toții ca întreaga noastră clasă politică să devină performantă, prin cunoaștere și competență, prin analize corecte și capacitate mărită de creație a noului.

Nu reușim să ne mobilizăm nici la momentele aniversare ca să punem sub control frustrările spre a ne prezenta în fața electoratului cu aura nobilului sentiment de patrie! Suntem în stare, și atunci, să aruncăm în cei care ne așteaptă cu mititei și bere, cu bani și promisiuni care mai de care mai extravagante.

Printre altele mă surprinde spectacolul de estradă al alianțelor politice; ele au evident caracter electoral și cochetează cu ideea alianțelor de guvernare.

Devine mai puternic, oare, un grup atunci când asimilează o structură mai slabă, care caută umbrele de protecție indiferent de preț?! Toxinele se elimină pe această cale ori se dezvoltă mai rapid?!

Am receptat ca un dat al realității politice apariția alianței D.A.prin apropierea intereselor Partidului Democrat de cele ale Partidului Național Liberal.

De curând a luat naștere o nouă alianță, Uniunea Națională, provenită din unirea forțelor Partidului Social Democrat cu cele ale Partidului Umanist Român.

Cine a câștigat din această ultimă coagulare politică vom vedea.

Putem afirma însă cu certitudine că electoratul a pierdut, pentru că n-a dispărut confuzia, ba chiar s-a accentuat.

Scrisă prescurtat, Uniunea Națională devine U.N. iar prin citire în bustrofedon se obține N.U.! De altfel, corespondentul în limba engleză este The National Union, prescurtat N.U.!

Avem, deci, DA și NU, extremele! Variantele DA și NU sunt de tip dictatorial: cine nu este cu noi este împotriva noastră și trebuie distrus!

Variatele extreme produc doar cadavre politice.

Reglajele în mecanismul social, prin DA și NU, sunt de genul TOT sau NIMIC!

Atragem atenția că oamenii nu gândesc numai în două extreme - DA și NU - modele exclusiviste de tip reducționist, simple! Lumea este mai complexă iar interdependențele sociale ne obligă la prudență. Oamenii gândesc în variante posibile: între DA și NU admit și POATE - TOT sau PUȚIN - reglaje în pași de apropiere, care asigură o evoluție neconvulsivă, cu eliminarea urii și a incompetenților!

Partidul România Mare este un autentic laborator politic și vă propune depășirea mentalităților reducționiste, spre a putea construi durabil în România.

Numai așa vom descătușa și fructifica la maximum capacitatea de creație a poporului nostru, în condițiile geopolitice actuale atât de favorabile.

Această ofertă a noastră presupune ca lumea politică românească să asimileze standardele cunoașterii științifice de pe pozițiile Interesului Național și ale culturii.

Vă mulțumesc!

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc și eu.