Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 14-09-2004

Ședința Camerei Deputaților din 14 septembrie 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.24 Constanța Popa - declarație politică cu temele "În sistemul sanitar, promisiuni neonorate de Guvernul P.S.D." și "Asistența medicală în mediul rural";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Constanța Popa:

"În sistemul sanitar, promisiuni neonorate de Guvernul P.S.D."

"Asistența medicală în mediul rural"

În mediul rural din România anului 2004 trăiesc foști lucrători ai CAP-urilor, ai uzinelor și fabricilor, acum pensionari, șomeri și disponibilizați din industrie, care nemaiavând unde să lucreze în oraș s-au retras la țară, tineri care nu au avut niciodată un loc de muncă, pentru că nu-și găsesc un loc de muncă, câteva cadre medicale și din învățământ, preotul, polițistul și câțiva "privatizați". Aceasta este structura locuitorilor satelor României, aproape în toate regimurile țării. Sunt deputat P.R.M de Olt, un județ cu peste 50% locuitori în mediul rural și i-am cunoscut foarte bine pe acești oameni.

Confortul în aceste localități? Un vis... Majoritatea localităților din mediul rural nu au alimentare cu apă în sistem centralizat, canalizare nici vorbă, curentul electric are dese întreruperi, căminele culturale unde mai aveau loc spectacole sau mai rula un film înainate de 1989 au căzut în paragină pentru că nu sunt bani la bugetul local pentru reparații...

Dacă a lucrat la o fabrică sau o uzină și a ieșit la pensie, cetățeanul care locuiește la țară se poate considera un om norocos. Poate să plătească întreținerea casei, poate chiar plăti muncile agricole pentru o bucată de pământ, are acces la servicii medicale. Dacă însă a fost disponibilizat, a expirat șomajul, nu a lucrat niciodată, tânăr sau bătrân, femeie sau bărbat, existența acestui locuitor al satului este foarte grea. Găsește foarte greu un loc de muncă, nu are bani, poate doar alocația copiilor care pentru multe familii tinere din mediul rural este singura sursă regulată de venit, nici vorbă de acces la serviciile medicale, deoarece aceste categorii au acces doar la serviciile medicale de urgență.

Dispensarul comunal? În majoritatea comunelor, dispensarul comunal era situat în foste conace sau case boierești care, după revendicare, au revenit proprietarilor. În această situație, în unele comune primarii au acordat spații corespunzătoare, în altele medicii au fost lăsați să se descurce cum pot, sau le-au acordat spații improprii, fără sursă de încălzire iarna, spații foarte mici etc. Există personal medico-sanitar în mediu rural?

În comunele mai bogate, în cele mai apropiate de orașe sau în cele de unde au plecat fii ai satului la studii, mai există o asistentă medicală, uneori un medic... În celelalte? În comunele și satele îndepărtate de orașe, în cele sărace, șansa de a avea personal medical calificat este lăsată la voia hazardului.

Prevenirea îmbolnăvirilor? Programe de sănătate? Servicii stomatologice? Farmacii sau puncte farmaceutice? Acestea există într-un număr extrem de mic de localități rurale. Aceasta este realitatea. Ce spune însă programul Partidul Social Democrat de guvernare între anii 2000-2004 prezentat în Parlamentul României de prim-ministrul Adrian Năstase?

Acțiuni ale Guvernului P.S.D.: "acordarea de asistență medicală gratuită pentru populația din mediul rural cu venituri mici și/sau fără venituri din zonele defavorizate; crearea cadrului legal pentru atragerea personalului medical în zonele izolate sau defavorizate prin: salarii substanțial majorate; sediu pentru dispensar cu dotări corespunzătoare cu aparatură, echipamente și materiale sanitare și cu mijloace de transport adecvate zonei; locuințe și teren agricol acordate gratuit; condiții avantajoase pentru pensionare".

Dacă comparăm aceste intenții cu realitatea, oricine poate constata cât de puțin a făcut Guvernul P.S.D. pentru electoratul din localitățile rurale.

Există lege pentru acordarea de medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu pensii de până la 6 milioane de lei? Există, dar pentru locuitorii din mediul rural legea nu reprezintă nimic. În cazul fericit, când există un medic de familie în comună care să le prescrie medicamentele de care au revoie, costul drumului la farmacia din orașul cel mai apropiat, bolile invalidante de care suferă și bătrânețea, îi determină pe mulți să renunțe la acest drept legal dacă nu au copii sau un vecin care să le aducă de la farmacia din oraș medicamentele de care au nevoie. Guvernul nu spune nimic despre asistența medicală pentru șomerii și disponibilizații care nu mai primesc ajutor de șomaj sau social. Pentru aceștia există doar asistența medicală de urgență gratuită. Dacă nu au nici o sursă regulată de venituri, cum își pot plăti aceste persoane serviciile medicale când au nevoie de ele?

Pentru rezolvarea problemelor asistenței medicale din mediul rural, prezentăm câteva din soluțiile noastre:

  • pentru a avea cadre medicale calificate în mediul rural, atât comunitatea locală, cât și statul pot acorda burse de studii pentru asistenți medicali sau de farmacie, medici, cu un contract de muncă obligatoriu, ca după absolvirea studiilor să lucreze 5 - 10 ani în localitatea respectivă, în cabinete medicale sau puncte farmaceutice;
  • primarii din mediul rural trebuie să fie obligați să acorde spații adecvate pentru cabinetele medicilor de familie din mediul rural;
  • pe lângă serviciile de ambulanță prespitalicească, pot funcționa, în fiecare județ, centre medicale mobile, dotate cu aparatură de laborator, de investigații și personal medico-sanitar care pot asigura atât controale medicale periodice ale populației rurale pe grupe de risc, la planificarea direcțiilor de sănătate publică județene, deci prevenție, cât și asistență medicală planificată, astfel de centre mobile funcționând cu succes în Anglia (walk-in-centers);
  • reînființarea cabinetelor medicale școlare, mai ales în mediul rural, care pot funcționa cu personal sanitar cu studii medii și pot avea un rol foarte important în prevenirea îmbolnăvirilor și, mai ales, în educația sanitară a copiilor;
  • definirea unui pachet de servicii medicale minimale (în afara celor de urgență) pentru persoanele fără venituri.

În domeniul medical, în comisiile de sănătate din Parlamentul României, P.R.M. are cea mai completă echipă de specialiști care lucrează în domeniul medical în toate specialitățile și departamentele.

Mulțumesc.