Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 14-09-2004

Ședința Camerei Deputaților din 14 septembrie 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.27 Amalia Bălășoiu - declarație politică: "Avram Iancu și Țebea în conștiința românilor".  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Amalia Bălășoiu:

Declarație politică: "Avram Iancu și Țebea în conștiința românilor".

Zilele trecute, s-au împlinit 180 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, simbol național, care în timpul Revoluției de la 1848 s-a remarcat și a rămas în istorie ca un adevărat luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, aflată la acea vreme sub stăpânire austro-ungară.

La 1848, în timpul revoluției, "Craiul munților" Avram Iancu a avut marele merit de a capacita moții din Munții Apuseni, formând o armată care a luptat și a învins mai dotatele și experimentatele armate austro-ungare conduse de ofițeri instruiți și insuflând astfel curaj și dăruire tuturor românilor aflați sub jugul greu al iobăgiei, asupririi naționale și sociale din Transilvania.

Avram Iancu va trece în 1848 de mai multe ori prin Țebea, care reprezenta nucleul de rezistență al românilor ardeleni încă de pe vremea lui Horia, Cloșca și Crișan, acesta fiind locul care a și fost ales drept "sanctuarul" de nemurire și odihnă pentru "Craiul munților".

De pe aceste meleaguri s-a declanșat, în urmă cu mai bine de două secole, Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan (1784-1785). Horia, denumit și "Crăișorul", după mai multe vizite la Viena, fiind primit și de împăratul Iosif al II-lea, a poposit la Țebea, comunicând moților săi că împăratul ar fi adeptul îmbunătățirii și chiar emancipării românilor din Transilvania. Horia transmitea ceea ce împăratul îi promisese, promisiune pe care, după cum se știe, nu a mai respectat-o, trimițând oști pentru înăbușirea răscoalei, iar capii acesteia, Horia, Cloșca și Crișan având sfârșitul tragic binecunoscut.

În toiul răscoalei, de o amploare nemaicunoscută până atunci pe meleagurile Transilvaniei, din cauza căreia cea mai mare parte a nobilimii austriece și maghiare și-a părăsit conacele și domeniile, a determinat autoritățile de la Viena să-și trimită emisari pentru a trata cu capii răscoalei, ceea ce s-a și întâmplat. Întâlnirea a avut loc la Țebea în toamna anului 1784. S-au făcut unele promisiuni iobagilor, răsculații fiind trimiși pe la casele lor. A urmat prinderea și executarea capilor răscoalei, Horia, Cloșca și Crișan. Horia a rămas în tradiția moților și i-au fost dedicate o mulțime de cântece și balade populare. Tot în memoria lui, la Țebea s-a plantat gorunul care îi poartă numele, existând și astăzi "gorunul lui Horia".

Există locuri în istoria popoarelor denumite, pe bună dreptate, "temple sfinte". Pentru multiplele semnificații de ordin istoric, politic și social, Țebea poate fi considerat un "templu sfânt" al românilor, unde se află mormântul lui Avram Iancu și "gorunul lui Horia", devenind un adevărat loc de pelerinal și de trăire patriotică pentru toți românii.