Plen
Ședința Senatului din 9 mai 2005
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.63/16-05-2005

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-12-2018 (comună)
12-12-2018
10-12-2018
05-12-2018
28-11-2018 (comună)
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 09-05-2005 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 9 mai 2005

10. Dezbaterea și adoptarea proiectului de Lege privind transferul cu titlu gratuit al unui pachet de acțiuni din proprietatea privată a statului și administrarea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului în proprietatea privată a municipiului Hunedoara și administrarea Consiliului local al municipiului Hunedoara.
 
consultă fișa PL nr. L131/2005

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

................................................

Vă propun să trecem la pct.9 de pe ordinea de zi. Proiectul de Lege privind transferul cu titlu gratuit al unui pachet de acțiuni din proprietatea privată a statului și administrarea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului în proprietatea privată a municipiului Hunedoara și administrarea Consiliului local al municipiului Hunedoara.

Invit reprezentantul Guvernului să susțină proiectul de lege.

Domnul Gyerkó László - vicepreședinte AVAS:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor senatori,

Proiectul de lege are ca obiect transferul cu titlu gratuit a pachetului de acțiuni reprezentând 99,99% din capitalul social al S.C. ECOSID S.A. Hunedoara din proprietatea privată a statului și administrarea AVAS în proprietatea privată a municipiului Hunedoara și administrarea Consiliului local Hunedoara.

AVAS susține proiectul de lege în sensul transferului cu titlu gratuit a mai sus menționatului pachet de acțiuni având în vedere că un astfel de demers va conduce la dezvoltarea economiei regionale și totodată la recuperarea creanțelor pe care bugetul local le deține față de această societate.

Susținerea acestui demers își are fundamentul în solicitarea Consiliului local Hunedoara care a aprobat prin Hotărârea nr.163/2004 preluarea în administrarea sa cu titlu gratuit a pachetului de acțiuni deținut de AVAS la S.C. ECOSID S.A. Hunedoara. Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Îi mulțumesc domnului vicepreședinte Gyerkó László. Îl invit pe președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări, domnul Eckstein, să prezinte raportul comisiei. Aveți cuvântul.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Raportul este de admitere fără amendamente. Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului.

La discuțiile din Senat a participat și a dat explicații doamna Maria Ene, director la Direcția juridică a AVAS, și, la solicitarea unor colegi, am intrat și în posesia Hotărârii Consiliului local Hunedoara prin care s-a admis acest punct și prin care solicită predarea acestui pachet cu titlu gratuit de la AVAS autorității locale, pe motiv că prin această modalitate se pot realiza investiții într-o regiune mai defavorizată din acest punct de vedere. Senatul este prima Cameră sesizată, iar caracterul proiectului este de lege ordinară.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte. Îl invit la microfon pe domnul senator Funar. Doamna Vedinaș? Vreți să fie argumente mai competente. Vă rog, în numele PPRM, doamna senator Vedinaș.

Doamna Verginia Vedinaș:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Domnilor senatori,

PPRM nu susține acest proiect de lege și vă solicităm, pentru argumentele pe care le vom dezvolta în continuare, pe de o parte, retrimiterea proiectului la Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări, iar, pe de altă parte, sesizarea Comisiei economice pentru a se evalua consecințele economice ale acestui proiect de lege.

Domnule președinte, vă rog să aveți în vedere faptul că atât în expunerea de motive, cât și în raportul întocmit de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, se face susținerea că prin acest proiect de lege se urmărește ca autoritatea locală, în speță, consiliul local, să recupereze niște datorii pe care le-ar avea SIDEX-ul sau Societatea Comercială ECOSID la autoritatea locală.

Noi cunoaștem, ca juriști, că în sistemul legal actual altele sunt metodele prin care are loc recuperarea unor datorii.

Să înțelegem că prin acest proiect de lege se dorește transformarea unei autorități autonome locale într-un soi de executor judecătoresc care face executări și care își recuperează propriile debite sau ale celorlalți?

Un alt argument este faptul că nu am regăsit în documentație care este cuantumul acestor datorii și în ce măsură cuantumul acestor datorii nu determină consecința economică, aceea ca autoritatea locală să ajungă în situația în care să primească mai mult pasiv decât activ.

Deci, considerăm că este nevoie de o opinie pertinentă, specializată, motiv pentru care solicităm și sesizarea Comisiei economice, și, după cum v-am spus înainte, și retrimiterea la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă din partea altor grupuri sunt intervenții?

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, vă rog, domnul senator Otilian Neagoe.

Domnul Otilian Neagoe:

Domnule președinte, domnilor colegi,

Și noi credem că proiectul de lege ar trebui trimis la comisie și, eventual, și la Comisia economică, întrucât în expunerea de motive și în discuțiile de la Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului, reprezentanta A.V.A.S.-ului nu a reușit să ne lămurească în legătură cu patrimoniul care face obiectul acestui transfer. Este vorba, totuși, de o valoare de 98 miliarde lei și nu se spune nimic în legătură cu patrimoniul concret.

Deci, am ruga să se retrimită la comisie, pentru ca toate lucrurile acestea să fie clarificate.

Vă mulțumim.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc domnului senator.

Dacă nu mai sunt intervenții... Da, vă rog, domnul senator Arion, din partea Grupului parlamentar Dreptate și Adevăr PNL-PD.

Domnul Viorel Arion:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu, ca senator de Hunedoara, vreau să aduc câteva precizări legate de acest proiect de lege.

În fapt, este vorba de dorința Primăriei Hunedoara de a ecologiza zona care este în proprietatea ECOSID. Este vorba de 210 hectare, pe care, la ora actuală, se găsesc fostele cocserii și oțelării Siemens-Martin, aflate într-o stare foarte avansată de degradare, pentru care Primăria Hunedoara a depus un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 8 milioane euro.

Dacă în termen de 40 de zile Primăria Hunedoara nu face dovada că este proprietarul terenului, această finanțare poate fi pierdută. Deci, tergiversarea acestui proiect de lege poate duce la pierderea a 8 milioane euro.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea Guvernului, dacă doriți o reacție, domnule vicepreședinte László Gyerkó sau domnule ministru Bogdan Olteanu.

Domnul Bogdan Olteanu - ministru delegat pentru relația cu Parlamentul:

Domnule președinte, nu dorim decât să observăm că pentru acest proiect de lege Senatul a adoptat procedura de urgență, admițând faptul că este o chestiune care nu permite întârzierile și, ca atare, rugămintea Guvernului este de a lua în dezbatere astăzi acest proiect.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Am înțeles. Avem, însă, o propunere făcută oficial de un grup parlamentar și sprijinită de un alt grup și, înainte de a decide asupra proiectului de lege, voi supune la vot propunerea făcută de doamna senator Vedinaș, în numele Partidului Popular România Mare, și susținută, în numele Grupului PSD, de către domnul senator Otilian Neagoe.

Vreau să precizez procedura votului. Cei care vor vota "da" înseamnă că susțin propunerea de retrimitere a proiectului de lege la Comisia economică.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Nu, nu... Să precizeze...

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Numai un moment. Domnul președinte Eckstein, procedural. Vă rog.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Nu procedural. Vreau să precizăm un singur lucru. Comisia sesizată este Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. Deci, dacă există solicitare să fie retrimisă pentru un raport suplimentar, cred că cele două comisii - Comisia economică și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări trebuie să întocmească un raport comun. Eu așa am înțeles.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Nu poate să facă raportul o altă comisie.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Sunt absolut de acord. Aveți dreptate.

Deci, reformulez propunerea de vot. Cei care vor vota "da" votează pentru retrimiterea la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări și la Comisia economică. Cei care vor vota "nu" sunt în favoarea discutării și adoptării raportului astfel cum a fost propus de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări și susținut de Guvern.

Deci, încă o dată, vă rog să fiți atenți, trecem la vot. Cei care votează "da" votează pentru retrimitere, cei care votează "nu" votează pentru decizie în această ședință a Senatului.

Vă rog să votați.

Cu 63 de voturi împotrivă, 50 de voturi pentru și o abținere s-a respins propunerea de retrimitere la comisii și se va dezbate astăzi.

În consecință, vă supun la vot raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări și proiectul de Lege privind transferul cu titlu gratuit al unui pachet de acțiuni din proprietatea privată a statului și administrarea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului în proprietatea privată a municipiului Hunedoara și administrarea Consiliului local al municipiului Hunedoara.

Cei care sunt în favoarea proiectului de lege votează "da".

Vă rog să vă exprimați votul.

Cu 66 de voturi pentru, 35 împotrivă și o abținere, a fost adoptat proiectul de lege.

Din sală: Listă la votul final, vă rugăm.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Din partea Grupului parlamentar Dreptate și Adevăr PNL-PD s-a cerut listă pentru votul final. Este lege ordinară, deci este adoptată.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 16 decembrie 2018, 21:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro