Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 16-05-2005

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2005

11. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului de către deputații:
  11.4 Victor Sanda
 
consultă:

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Domnul deputat Victor Sanda.

Domnul Victor Sanda:

Doamnă președintă,

Domnilor colegi și doamnelor colege,

Interpelarea mea este adresată domnului Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului. Subiectul interpelării este starea gravă a sectoarelor de drum național din județul Dâmbovița.

În județul Dâmbovița, circa 330 de km de drumuri naționale sunt administrate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, aflată în subordinea MTTC, prin Secția de Drumuri Naționale Târgoviște, care are în administrare 5 sectoare de drum, și Secția București-Nord, care are în administrare un singur sector. De mulți ani, S.D.N. Târgoviște se confruntă nu numai cu o lipsă acută de fonduri, dar și de utilaje, pentru a putea realiza lucrările de reparații capitale corespunzătoare și necesare pe drumurile naționale.

Ca atare, pe aceste sectoare publice ce tranzitează județul Dâmbovița în ultimii 20 de ani nu s-au efectuat decât plombări, fapt ce a condus în timp la degradări majore ale drumurilor naționale, cu caverne și gropi pe partea carosabilă, devenind un real pericol pentru participanții la traficul rutier. Practic, toate intrările în județ sunt sub orice critică, devenind impracticabile.

Consiliul Județean Dâmbovița a semnalat Ministerului Transporturilor, prin Adresa nr. 1.890/29.03.2005 această stare avansată de degradare a drumurilor naționale din județ, solicitând sprijin urgent. Reprezentanții ministerului au dat însă un răspuns negativ, prin Adresa nr. 93/5.556 din 25.04.2005, invocând lipsa de fonduri pe acest an. Mai mult, licitațiile organizate pentru realizarea reparației capitale pe DN 71 și DN 72 au fost anulate, hotărându-se efectuarea doar de lucrări de plombare și doar pe anumite tronsoane.

Nici drumul rapid Târgoviște-Tărtășești-București, considerat poarta deschisă a județului Dâmbovița, nu are o soartă mai bună, din cauza lentorii cu care se lucrează la pasajul peste calea ferată de la Conțești, la care s-au depășit termenele de punere în funcție, conducătorii auto fiind nevoiți să urmeze în continuare traseul ocolitor prin comuna Conțești.

Această situație a început deja să aibă implicații negative pentru dezvoltarea economică a județului, mulți investitori dornici să dezvolte afaceri în Dâmbovița au devenit brusc neinteresați, acuzând calitatea proastă a infrastructurii rutiere.

În consecință, vă solicit, domnule ministru, să reanalizați situația de la Dâmbovița și să dispuneți urgent măsuri de modernizare și finanțare a Secției de Drumuri Naționale, pentru realizarea reparațiilor capitale necesare pe drumurile naționale. Și, totodată, vă rog să dispuneți urgentarea lucrărilor la pasajul Conțești, în vederea finalizării lor în acest an. Altfel, vom crede că MTCT are intenția să izoleze definitiv județul Dâmbovița de restul țării.

Solicit răspuns scris și oral. Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Tamas Sandor. Depusă în scris interpelarea.

Domnul Bogdan Pascu. Depusă în scris interpelarea.

Domnul deputat Costache Mircea, 2 interpelări, depuse în scris.

Domnul deputat Ștefan Baban, 3 interpelări, depuse în scris.

Domnul deputat Adrian Moisoiu, 3 interpelări, depuse în scris.

Doamna deputat Minodora Cliveti, 2 interpelări, depuse în scris.