Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 31-05-2005

Ședința Camerei Deputaților din 31 mai 2005

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.41 Victor Sanda - declarație cu titlul "În lipsa unei strategii coerente, premierul Tăriceanu recurge la cârpeli pentru acoperirea deficitului la fondul de sănătate";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Victor Sanda:

Declarația mea politică se intitulează "În lipsa unei strategii coerente, premierul Tăriceanu recurge la cârpeli pentru acoperirea deficitului la fondul de sănătate."

De la instalarea Cabinetului Tăriceanu, sistemul de sănătate din România, trecut sub patronajul domnului ministru Cinteză, suferă criză după criză, mai rău ca un bolnav cardiac.

Ceea ce este frapant este că nici unul din factorii responsibili din domeniu nu se gândește să resusciteze sistemul, lăsându-i pe alții să arunce pe piață soluții care nu pot fi catalogate decât cârpeli de moment. Așa se face că premierul Tăriceanu a ajuns să invoce varianta, chipurile salvatoare, de a impune plata contribuției la fondul de sănătate și categoriilor de pensionari și beneficiarilor de venit minim garantat, pentru acoperirea deficitului creat la fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Varianta Tăriceanu nu numai că nu acoperă nici pe jumătate din necesar, dar nici nu va readuce sistemul din sănătate la viață. Chiar premierul a recunoscut, în momentul lansării acestei soluții disperate, că oricâți bani s-ar aloca sănătății, gestionarea lor va fi tot catastrofală.

Totuși, nu faptul că primul ministru încearcă să rezolve problema sănătății ne deranjează, ci modul în care înțelege să o facă, ciupind de ici, de acolo, pentru a umple sacul.

Nu l-am auzit, însă, pe primul ministru cerându-i AVAS-ului, pentru această cauză, să urgenteze recuperarea datoriilor la fondul de sănătate de la agenții economici. Aflăm din presă că din cele 24.000 de miliarde lei s-au recuperat doar 1500 miliarde lei. Suma este ridicolă dacă ne amintim de vehemența din campania electorală a domnului Tăriceanu și a colegilor din Alianță, care se băteau cu pumnii în piept că vor recupera dintr-un foc aceste datorii chiar cu riscul de a-i lichida pe rău-platnici.

De asemenea, nu l-am auzit pe primul ministru cerându-i colegului de la Finanțe să renunțe la administrarea fondului de sănătate în favoarea caselor de asigurări de sănătate, deși tot în campania electorală, Alianța DA acuza, la fel de vehement, guvernul P.S.D. că din această cauză sistemul de sănătate nu funcționează la standarde.

Oare liderii Alianței nu gândesc că sănătatea este la fel de prioritară ca și relaxarea fiscală? Am văzut cât de repede, eficient și unitar a acționat Coaliția guvernamentală în privința reducerii impozitului la cota unică de 16% care, practic, a grevat bugetul țării și implicit al sănătății. Într-adevăr, domnului ministru Popescu îi este mai ușor să taie decât să dea.

Mai mult, de la instalarea domnului Cinteză în fruntea Ministerului Sănătății, nu l-am auzit pe primul-ministru cerându-i acestuia o strategie clară, coerentă de revitalizare a sistemului de sănătate.

Ce s-a întâmplat, domnule prim-ministru, cu strategia Alianței DA vizavi de salvarea sănătății românești, atât de mult trâmbițată în campania electorală? Dacă ea nu a existat și nici nu există, ar trebui să vă puneți capetele luminate să o alcătuiască, cât nu e prea târziu și să lăsați soluțiile heirupiste pe planul doi, căci nu vor duce la nimic bun.