Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 25-10-2005

Ședința Camerei Deputaților din 25 octombrie 2005

9. Dezbateri asupra Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali și Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali (retrimis comisiei pct.6 din raport).
 
consultă fișa PL nr. 377/2005 382/2005

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

  ................................................

Continuăm dezbaterea pe proiecte de lege.

Și anume, nr. crt. 9 de pe ordinea de zi - Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali și Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Din partea inițiatorului, dacă dorește cineva să ia cuvântul? Nu.

Din partea comisiei sesizate în fond? Vă rog.

Domnul Traian Constantin Igaș:

Comisia pentru administrație publică a fost sesizată în vederea dezbaterii și avizării în fond cu Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali.

La întocmirea raportului, s-a avut în vedere avizul Consiliului Legislativ și avizul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport nr. 29/12.10.2005.

Propunerea legislativă a fost analizată în fond în ședința din 19 octombrie 2005.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, iar raportul comisiei a fost adoptat cu 15 voturi pentru și 2 abțineri.

În urma dezbaterii, comisia propune admiterea cu modificări a propunerii legislative.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Dacă din partea grupurilor parlamentare există intervenții la dezbateri generale? Domnul Dușa, PSD.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Acest proiect de lege vine să limiteze migrația politică. De altfel, se referă la Statutul aleșilor locali și la faptul că în momentul când un consilier local sau județean părăsește partidul sau trece la alt partid își pierde și mandatul pe care l-a obținut de la electorat.

Sigur că, în principiu, este o chestiune bună și în comisie am apreciat acest lucru, însă, apare și cea de a doua problemă, care este legată de excluderea din partid. Și, și în acest caz, proiectul de lege prevede că acel consilier își pierde mandatul de consilier.

Eu cred că putem fi de acord și am fost la comisie de acord cu prima propunere, atunci când un consilier pleacă la un alt partid sau părăsește partidul este un act de voință al dânsului și să-și piardă și mandatul de consilier. Dar prevederea legată de excluderea din partid cred că dechide cutia pandorei și, mai ales, noi știm foarte bine că în localitățile mici, în comune, de regulă, primarul sau viceprimarul este și președintele organizației de partid de acolo, dacă un consilier i se împotrivește de două sau de trei ori, legat de problemele cetățenești, de problemele urbei, și intră în sufletul primarului, are la îndemână un instrument foarte ușor, îl exclude din partid (sigur, cu prevederile statutare ale fiecărui partid) și, în acest caz, își pierde și mandatul.

Deci, legat de acest subiect, părerea mea este că prima măsură este bună, dar cea de a doua va crea anumite disensiuni la nivelul consiliilor locale și al organizațiilor de partid. De aceea, cred că noi vom insista și în dezbaterea pe articole la acest proiect de lege să eliminăm acea prevedere legată de excluderea din partid.

Și atunci, sigur că vom vota și pentru proiectul de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă există alte intervenții? Grupul parlamentar al Partidului Conservator. Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Ioan Țundrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Inițiativa legislativă este un început. Eu, în Comisia pentru administrație publică, am votat împotrivă, pentru că ideea era, de fapt, să stopăm migrația politică. Migrația politică e mai puțin importantă când ne gândim la un consilier dintr-o comună foarte îndepărtată, importantă pentru primari, viceprimari și consilieri județeni.

Astăzi, Partidul Conservator o să susțină această inițiativă legislativă, dar nu este completă, și dacă vreți să stopăm migrația politică și să avem o clasă politică pură... și bine conservată..., ar trebui să gândim un alt proiect de lege, în așa fel încât acel consilier local, primar, viceprimar, consilier județean și chiar parlamentar, atunci când părăsește partea care l-a adus la putere, să părăsească și locul de consilier local, consilier județean, viceprimar, primar și chiar deputat și senator.

Cred că ar trebui să gândim un alt proiectul de lege. Dar, dacă așa a venit iniațiativa, probabil că o să mai avem de lucru în acest mandat, să gândim o lege în așa fel încât să avem o clasă politică dinamică, constructivă și să nu ne trezim din 4 în 4 ani că anumiți colegi de ai noștri trec în barca Puterii sau, în preajma alegerilor, în barca Opoziției.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule deputat, vă mulțumesc.

Problema cu "rasa pură" mi-a fost mai greu să o înțeleg..., aia era cu Legea calului cred, dar n-am ajuns la ea..., era în legătură cu Legea calului.

Vă rog, PRM. Doamnă Vasilescu, aveți cuvântul. (Către domnul Mihăiță Calimente:) Doamnele întâi, nu vă supărați!

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să anunț că și noi suntem de acord cu acest proiect de lege care va stopa migrația aleșilor locali, până vom ajunge și la parlamentari, probabil că va mai dura ceva timp. De altfel, noi am și depus, în legislatura trecută, mai multe proiecte de lege în acest sens.

Dar aș vrea să atrag atenția, așa cum a făcut-o și colegul meu de la PSD, domnul Dușa, că este foarte riscat să-și piardă mandatul un ales local, în cazul în care este exclus din partid. practic, el își va pierde mandatul nu prin voința lui, ci prin voința altora. Este și o chestiune neconstituțională aici, poate da naștere și foarte multor abuzuri în teritoriu. Deja, s-a referit domnul Dușa, nu are rost să mai intervin.

Susținem și noi eliminarea acestei lit. k). De altfel, în Comisia pentru învățământ, unde ne-a venit și nouă spre aviz acest proiect de lege, noi am votat în unanimitate ca lit. k) să fie scoasă.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, doamnă deputat.

Domnule deputat Calimente, aveți microfonul.

Domnul Mihăiță Calimente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul Partidului Național Liberal susține proiectul de lege așa cum este. De altfel, împreună cu colegii mei sunt unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Și credem că și în varianta excluderii din partid trebuie menținută în lege această variantă, pentru că noi am considerat că, de foarte multe ori, el nu vrea să plece de pe listă pentru că știe că există deasupra capului lui posibilitatea, dacă pleacă, să fie exclus. Dar, în același timp, are un mandat din partea partidului care l-a trimis acolo și el nu votează niciodată sau votează tot ceea ce îi trece lui prin cap.

De aceea, credem că trebuie menținută și această variantă și vă rugăm să votați în acest fel. Vă mulțumim.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Grupul parlamentar PD. Domnul Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Evident că Grupul parlamentar al Partidului Democrat va susține adoptarea aceastei inițiative legislative, considerând că, pentru prima dată de când s-a așezat la rangul de principii migrația politică, la nivelul Comisiei pentru administrație publică se întocmește un raport pozitiv în ce privește interzicerea acestui fenomen.

Sigur că este regretabil că s-a început acest demers prin interzicerea migrației politice la nivelul consilierilor locali. Or, știm cu toții că nu aceștia au constituit și nu aceștia constituie un fenomen politic care a destabilizat viața politică românească. Că migrația politică s-a simțit extrem de negativ în viața politică românească la nivelul primarilor, al consilierilor județeni, președinților de consilii județene.

De aceea, cred că acest demers politic nu trebuie să se oprească aici, el trebuie să continue, pentru că este absolut necesară stoparea acestui fenomen, migrația politică din România a cunoscut dimensiuni nemaiîntâlnite în alte state europene. Dar e salutară această primă încercare și sper ca în viitorul nu foarte îndepărtat alte inițiative legislative sau chiar proiecte ale Guvernului să vină și să stopeze acest fenomen. Cunoscând faptul că opinia publică din România, societatea civilă s-a pronunțat în proporție de peste 80% împotriva acestui fenomen.

De aceea, repet, Grupul Partidului Democrat va susține această inițiativă, în forma în care raportul a fost întocmit de către comisia de specialitate.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Mai există UDMR-ul. Vă rog, aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Seres Dénes:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Sigur că rămâne de apreciat dacă modalitatea cea mai bună de a stopa migrația politică este prin această reglementare. Eu cred că ar trebui să analizăm puțin și să hotărâm asupra cauzelor care determină migrația politică, și nu asupra efectelor acesteia.

Sigur că dacă renunțarea unilaterală sau ca urmare a hotărârii unilaterale a consilierului de a renunța la partidul care l-a propulsat în funcția de consilier ar fi de acceptat, după părerea mea, dezicerea partidului față de consilier este o metodă inacceptabilă. Pentru că s-ar putea să instaurăm o dictatură a partidelor politice, ceea ce ar însemna foarte mult și cu mandatul imperativ.

Sigur că, am spus și în cadrul ședinței de comisie, de multe ori, se poate să nu-și schimbe convingerile politice consilierul, ci partidul să-și ia o altă orientare politică decât cea care a fost la începutul mandatului.

O a doua problemă pe care ar trebui să o analizăm este și impunerea față de Executiv sau față de consilieri a opiniilor unor lideri politici locali vizavi de hotărârile care trebuie aduse în folosul comunităților locale.

Încă o dată apreciez, nu cred că aceasta este metoda cea mai bună de a soluționa migrația politică. Cred că acest lucru ar trebui să-l aruncăm din nou în sfera luptei politice în cadrul partidelor politice, fiecare partid să-și îmbunătățească modalitatea de selectare a candidaților pentru diferite funcții, ca asemenea fenomene să nu se mai întâmple.

Mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Grupurile parlamentare au terminat intervențiile.

Trecem la dezbaterea legii pe articole.

Nr. crt. 1. Comisia ne propune titlul legii, nemodificat, varianta inițiatorului.

Dacă există intervenții? Nu sunt.

Adoptat în unanimitate.

Nr. crt. 2, articolul unic al legii. Comisia ne propune varianta inițiatorului.

Dacă există intervenții? Nu sunt.

Adoptat în unanimitate.

Nr. crt. 3, Comisia ne propune o reformulare a textului.

Dacă există intervenții? Nu sunt.

Adoptat în unanimitate.

Nr. crt. 4. Comisia ne propune eliminarea art. 3.

Dacă există intervenții? Nu există.

Voturi pentru eliminare? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Nu avem.

Abțineri? Nu sunt.

Eliminat în unanimitate.

Nr. crt. 5. Comisia ne propune text nou.

Dacă există intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Nu avem.

Abțineri? Nu sunt.

Adoptat în unanimitate.

Nr. crt. 6. Comisia ne propune eliminare.

Dacă sunt intervenții? Domnule Dușa, aveți microfonul.

Domnul Mircea Dușa:

La pct. 6 lit. k), pentru acest punct, de care, de altfel, vorbeam, cerem retrimiterea la comisie a raportului.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Nu v-am putut auzi, se aude foarte prost astăzi.

Domnul Mircea Dușa:

Deci, pentru lit. k) de la pct. 6), cerem retrimiterea la comisie a raportului.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Nu întreg raportul, am să retrimit la comisie nr. crt. 6, pentru rediscutarea acestei probleme, care e adevărat că este delicată.

Deci, se retrimite la comisie nr. crt. 6, pentru rediscutare.

Nr. crt. 7. Comisia ne propune adoptarea soluției inițiatorului.

Dacă sunt observații? Nu sunt.

Adoptat în unanimitate.

Nr. crt. 8. Comisia ne propune eliminarea articolului inițiatorului.

Dacă sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru eliminare? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Eliminat.

Nr. crt. 9. Comisia ne propune eliminarea.

Dacă există intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru eliminare? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Nu avem.

Abțineri? Nu avem.

Eliminat.

Nr. crt. 10. Comisia ne propune reformulare.

Dacă există intervenții? Nu sunt.

Supun votului propunerea comisiei.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Adoptat în unanimitate.

Nr. crt. 11. Comisia ne propune eliminare.

Dacă există intervenții? Nu există.

Voturi pentru eliminare? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Eliminarea adoptată în unanimitate.

Raportul a fost aprobat, cu excepția nr. crt. 6, care a fost retrimis la comisie. Rog comisia ca, în 7 zile, deci, pentru săptămâna viitoare, marți, să avem raportul suplimentar gata, pentru a putea finaliza proiectul de lege. Mulțumesc comisiei.