Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 14-03-2006

Ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2006

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.65 Dumitru Pardău - referire la întâlnirea de lucru în cadrul Programului "Fermierul";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Dumitru Pardău:

Declarația mea politică de astăzi se referă la întâlnirea pe tema programului "Fermierul", care a avut loc la Vatra Dornei la ora 12,00, sâmbătă, 11 martie a.c.

Doresc să menționez că au fost prezenți peste 600 de invitați, atât din partea autorităților, cât și din sectorul privat, sau al societății civile, din care aș dori să amintesc pe: domnul Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale; domnul Eugen Țicău, director SAPARD BRIPS Iași; domni directori ai serviciilor deconcentrate din județul Suceava: Direcția pentru agricultură și dezvoltare rurală Suceava, Direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Agenția Națională de Consultanță Agricolă; reprezentanți ai unor direcții sau agenții care au putut oferi explicații și lămuriri în probleme conexe care ar putea interveni în accesarea programului (ex.: clarificări și explicații legate de statutul unui anumit teren): Direcția silvică, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava, Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare; instituții bancare capabile să asigure sprijin financiar celor interesați să acceseze programul: BCR, Banca Transilvania, BRD, CEC, Raifeisen, Banca Carpatica; firme și societăți de consultanță în domeniul agricol, care ar putea oferi un sprijin celor interesați în realizarea documentației și demersurilor necesare obținerii acestor fonduri; primarii localităților din zona antemenționată, aparținând tuturor partidelor; oameni, localnici, gospodari interesați de programul "Fermierul".

Un aspect foarte interesant și, în același timp, îmbucurător, este faptul că media de vârstă a celor interesați de intrarea în acest program este una foarte scăzută, maxim 45-50 de ani.

Întâlnirea a fost una apolitică și doresc să accentuez acest aspect. Trebuie să realizăm că în momentul în care discutăm despre dezvoltare durabilă și sustenabilitate trebuie să depășim culoarea politică, pentru că numai în acest mod putem să-i ajutăm pe acești oameni în mod real și, în consecință, contribuim la ridicarea și dezvoltarea zonei.

După cum probabil știți, zona despre care vorbim, Vatra Dornei și împrejurimile acesteia, a fost binecuvântată cu un relief natural de excepție și ar fi păcat să nu putem fructifica acest potențial imens.

Modurile prin care această zonă ar putea prespera sunt turismul, agroturismul și, bineînțeles, fermele, exploatările agricole de dimensiuni mici. Participarea la acest eveniment a fost numeroasă și discuțiile s-au purtat în mod concret, pe probleme punctuale.

În încheiere, doresc să fac un apel către toți cei abilitați, indiferent de apartenența politică, să facă absolut tot ce le stă în putință să contribuie la transformarea programului "Fermierul" într-un succes, să-i sprijine pe toți cei interesați de accesarea acestui program, și, astfel, să aducă un real suport în dezvoltarea zonei Vatra Dornei, care ar putea deveni astfel o zonă generatoare de valoare adăugată, locuri de muncă și, în final, de bunăstare.