Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 21-03-2006

Ședința Camerei Deputaților din 21 martie 2006

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.12 Manuela Mitrea - declarație politică intitulată "Mehedinți - un județ afectat de inundații, lăsat baltă de prefect!";

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna deputat Manuela Mitrea.

Aveți cuvântul, doamna deputat.

Doamna Manuela Mitrea:

Mulțumesc, doamnă președintă.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Mehedinți - un județ afectat de inundații, lăsat baltă de prefect!"

Mehedinți-ul este unul dintre județele României, care, în ultima perioadă, s-a confruntat cu mai multe valuri de inundații și alunecări de teren - consecință a fenomenelor meteorologice extreme.

Datorită inundațiilor, numeroase alunecări de teren au afectat o serie de gospodării din mediul rural, apa care sapă la temelia caselor din chirpici mărind dezastrul din zonele calamitate.

În prezent, există riscul ca pământul să cunoască noi transformări în momentul încălzirii vremii, iar situația se complică cu fiecare zi.

Din păcate, sprijinul pentru cei sinistrați se mai lasă așteptat!

Conform statisticilor autorităților locale, situația a cuprins 37 de localități, 502 gospodării fiind inundate; aceeași soartă au avut-o anexele și fântânile, ca să nu mai vorbim de animalele și păsările moarte.

În 26 de localități din județ, pământul a luat-o la vale, agoniseala de-o viață a mehedințenilor dispărând în câteva clipe.

Pe lângă gospodării, au fost afectate rețelele electrice, 2664 de hectare de terenuri agricole, trei poduri, 37 de drumuri comunale, 11 drumuri județene și două naționale. În plus, trei sate, Menții din Față, Budănești și Bâlvăneștiul de Jos, au rămas izolate, o stație CFR a fost inundată, iar conducta ce alimenta cu apă satul Peri din comuna Hușnicioara a fost distrusă. Pompierii și jandarmii au evacuat sute de persoane, care au rămas fără un acoperiș deasupra capului, furia apelor luându-le totul.

Contrar celor afirmate de reprezentanții guvernului în teritoriu, la Mehedinți mai întâi s-a mobilizat Crucea Roșie, apoi Prefectura; în timp ce conducerea Apelor Române Mehedinți caută vinovații acolo unde nu există, susținând că primarii nu și-au făcut datoria și nu au consolidat digurile.

În timp ce inundațiile fac ravagii în Mehedinți, prefectul e plecat în concediu. Criza generată de inundațiile catastrofale de la Recea, Corlățel, Cujmir, Broșteni și Butoiești l-au prins încă o dată plecat pe Lazar Madaras, prefectul județului, care nu a putut fi contactat nici măcar telefonic.

Mai contează pentru un prefect UDMR-ist că Dunărea a inundat localitățile Căzănești, Ghelmegioaia și Salcia? Probabil că nici nu știe unde se află toate acestea pe hartă!

Debitul Dunării a ajuns la 13.280 mc/s, afectând suprafețe mari de pe raza județului Mehedinți. În consecință, pe DN 67D, tronsonul rutier Orșova-Șvinița, și pe DN 57, tronsonul rutier Băile Herculane - Baia de Aramă, circulația a fost întreruptă ca urmare a căderilor de pietre și copaci de pe versanți.

Locuitorii din sud-vestul țării trebuie să fie ajutați de stat pentru cel puțin două-trei luni, din cauză că viitura le-a distrus, pe lângă case, și culturile.

De vină pentru această situație este tot sărăcia românilor, domnilor guvernanți! Majoritatea nu-și asigură bunurile și culturile, din lipsa banilor, astfel încât, după inundații, aceștia nu beneficiază decât de ajutoarele de la stat.

Pagubele sunt imense, iar fără sprijin guvernamental, șansele ca aceștia să-și poată reface gospodăriile sunt minime, cu atât mai mult cu cât reconstrucția acestor gospodării nu mai poate avea loc pe aceleași amplasamente, ele aflându-se în zone cu risc ridicat.

Este nespus de greu să lupți contra naturii dezlănțuite!

În astfel de situații nu ar mai trebui să conteze culoarea politică, deoarece sinistrații se confruntă toți cu aceeași problemă: necazurile provocate de inundații.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, unii politicieni uită să fie și oameni, transformând durerea românilor în capital de imagine.

Să nu uităm că fiecare dintre noi ar fi putut fi în situația mehedințenilor și nu numai, și nu e deloc ușor ca în câteva ore să rămâi fără nimic!

Azi, mai mult ca oricând, consider că sentimentul de solidaritate trebuie să primeze!

Acum, trebuie să demonstrăm cu toții că ne pasă cu adevărat de suferințele oamenilor și că numai alături de ei putem să reconstruim ceea ce natura a distrus.

Trebuie să ne ajutăm cu adevărat semenii aflați în suferință! mehedințenii au nevoie de ajutor!

Va veni timpul și pentru "promisiuni"...electorale!

Dar, până atunci, solicit Guvernului României să declare aceste localități zone calamitate și să aloce fondurile necesare pentru înlăturarea efectelor inundațiilor din județul Mehedinți.

Mulțumesc.