Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 15-05-2006

Ședința Camerei Deputaților din 15 mai 2006

4. Dezbateri procedurale privind constituirea unei comisii de anchetă a Camerei Deputaților.

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

S-a mai propus constituirea unei comisii de anchetă parlamentară.

Cine este pentru?

Cineva vorbea de regulament. Comisia parlamentară se poate constitui în trei feluri, vă rog să mă urmăriți: la propunerea unor deputați (semnăturile lor, mai exact); la cererea comisiei permanente; și direct în plen. Uitați-vă la art.73 din regulament, se poate propune și direct în plen, ceea ce a confirmat și domnul deputat Ghișe, care a zis să supunem la vot, dacă s-a făcut această propunere, pentru a termina cu discuțiile.

Cine este pentru constituirea unei comisii de anchetă parlamentară?

Vă rog să vă înregistrați prezența și să votați.

Vă rog să afișați rezultatul votului.

186 deputați prezenți; pentru constituirea comisiei parlamentare de anchetă 96 voturi pentru; împotrivă 86 deputați; 4 deputați nu au votat.

(Conform afișajului, se înregistrează: 186 deputați prezenți; 96 voturi pentru; 86 voturi împotrivă; 4 abțineri).

Domnul Uioreanu, liderul Grupului parlamentar al P.N.L.-ului.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Îmi cer scuze, domnule președinte, dar un număr de cartele ale colegilor noștri nu au funcționat și nu numai la colegii de la noi.

Rugămintea este repetarea votului, lucrul pe care l-am sesizat din timp, numai că nu ați fost atenți sau cel puțin nu ați avut atenție pentru mine. Aș fi măgulit să fiți atenți acum.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Gheorghiof.

Domnul Nicolae Titu Gheorghiof:

Mulțumesc, domnule președinte.

Ați solicitat votul pe lângă lege. Potrivit art.73 din regulamentul Camerei Deputaților, comisii de anchetă ale Camerei Deputaților, ancheta ca atare, se solicită în condițiile art.71, și anume, așa cum ați spus dumneavoastră, de un număr de deputați și de către o comisie de specialitate. Nu se face propunere direct în Camera Deputaților.

Domnul Valer Dorneanu:

Am rugămintea să citiți exact, dacă tot ați făcut referire la textul acesta. Citiți-l exact. Ancheta poate fi realizată de o comisie permanentă, în condițiile art.71, deci de o comisie permanentă, sau de o comisie de anchetă parlamentară înființată în acest scop.

Domnul Nicolae Titu Gheorghiof:

Exact. Dar comisia de anchetă, vedeți la proceduri, se semnează decât numărul de deputați, în care se spune termenul în care se realizează, numărul de membri al acestei comisii, potrivit algoritmului parlamentar, obiectul de activitate al comisiei, cu termenele respective, tot. Or, noi nu am avut aici absolut nimic. Ați supus la vot de principiu, și atunci înseamnă să împuternicim grupurile să formeze această comisie de anchetă, potrivit regulamentului nostru.

Domnul Valer Dorneanu:

V-aș ruga să citiți textele în ordinea lor cronologică și în logica lor.

Domnul Tudor și domnul Bivolaru, pe procedură.

Domnul Marcu Tudor:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Vă rog să constatați faptul că o dată dat votul de către toată adunarea - pentru, împotrivă sau abțineri - s-a considerat că este legiferată această propunere.

Înainte de a acorda votul trebuia să facă amendamentul acesta colegul nostru. O dată dat nu mai pot reveni să spun că nu l-am dat, că n-am cunoscut. L-a cunoscut, a constatat pe urmă că nu-i convine votul (că dacă-i convenea votul nu mai intervenea aici) și a intervenit ca să-și anuleze propriul vot.

Domnule președinte, vă rog să constatați că toate procedurile au fost corect îndeplinite și că votul a validat înființarea acestei comisii și să trecem la punctul următor.

Vă mulțumesc. (Aplauze).

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Bivolaru, domnul deputat Marton și din nou domnul deputat Uioreanu.

Domnul Ioan Bivolaru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Această comisie de anchetă s-a realizat, s-a votat în concordanță cu regulamentul Camerei Deputaților, alin.1, este o procedură deosebită, în condiții în care sunt, mă rog, sesizate cauze și împrejurări care au produs evenimente foarte grave. În acest context, sigur că alin.2 trebuie să clarifice dacă această anchetă, care deja s-a votat, se poate realiza de către o comisie deja existentă, o comisie permanentă existentă, sau Camera consideră că trebuie realizată o comisie specială.

În condițiile acestea, sigur că există două posibilități: fie că să fim de acord, și Camera trebuie să stabilească acum dacă suntem de acord ca această anchetă s-o realizeze comisia de specialitate a Camerei; sau Camera este de acord să se înființeze o comisie specială, ceea ce înseamnă că se va trece la constituirea, prin grupurile parlamentare, a acestei comisii, iar mâine se poate stabili o propunere de formare a acestei comisii și votată de plenul Camerei Deputaților.

Haideți ca să nu mai inventăm sau să citim pe dos regulamentul Camerei!

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Marton și apoi domnul deputat Uioreanu.

Domnul Márton Árpad Fráncisc:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vă spun sincer, eu am avut și am în continuare un punct de vedere mult mai pozitiv despre modul cum funcționează Grupul parlamentar al P.S.D. și, de aceea, mă surprinde ceea ce se întâmplă aici, căci un grup pregătit pentru această acțiune ar fi trebuit să aibă un proiect de hotărâre pe care măcar să ni-l citească, să aibă o propunere de dată, până la care să fie depus acel raport, de număr de membri și care sunt temele pe care să le cerceteze această comisie.

Altfel, trebuie să fiți de acord cu mine, puteți să întoarceți oricum doriți acest regulament, momentan aveți un singur vot, care putem să vorbim dacă a fost dat regulamentar sau neregulamentar, dacă - deși colegii noștri au semnalat că n-au acces la vot - această treabă nu s-a modificat în timp util. Putem discuta mult, oricât doriți, un lucru este cert. Deocamdată ați decis că va fi o comisie.

Ce va face această comisie? Când veți depune acest raport? Cine îl va susține? Deocamdată nu se știe, cum spuneți și dumneavoastră, și, ca președinte al acelei comisii de regulament, dacă ați fi sesizat cu interpretarea a ceea ce s-a întâmplat aici, ați fi într-o situație delicată, cel puțin din punct de vedere profesional.

Eu cred totuși că ar fi trebuit să fiți, cel puțin pe regulament, să aveți prima dată o propunere de modificare a ordinii de zi și să știți că în momentul în care ați pus-o pe primul punct de pe ordinea de zi - și nu este aici ministrul - este tot o interpretare dată chiar cu semnătura, cu votul domnului președinte al Comisiei pentru regulament - dacă nu este prezent ministrul sau ministrul de relații cu Parlamentul al ministerului respectiv, atunci înseamnă punerea pe ordinea de zi a acestui punct de facto, prin simpla constatare a absenței lor, scoaterea de pe ordinea de zi. Deci asta înseamnă acel vot, vă spun încă o dată. Iar acest vot înseamnă un singur lucru, care ne duce în neant, în nerezolvarea problemei.

Problema pe care ați rezolvat-o este că de o oră și 15 minute batem pasul pe loc și n-am reușit să facem nimic pentru combaterea acestei situații.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Uioreanu.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Domnule președinte,

Trecând peste modalitățile de constituire a comisiei, lucru pe care nu l-am sesizat, eu am sesizat în timpul votului, exact în timpul votului - deci încă nu se finalizase votul - că un număr de colegi de la mine, și l-am văzut și pe domnul secretar, nu le funcționează cartela de vot.

Deci aștept, domnule președinte, să hotărâți asupra cererii Grupului parlamentar al P.N.L.

Iar vizavi de modul de conducere a acestei ședințe, de o oră și un sfert, practic, dumneavoastră facilitați posibilitatea de a se discuta ordinea de zi.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Numai o clipă, că îi sunt dator, în calitate de președinte de ședință, îi sunt dator cu un răspuns fostului meu coleg de la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții.

V-aș ruga, stimate domnule Uioreanu, să vedeți că, din cei care au luat cuvântul, încă după ce eu am propus sistarea discuțiilor, au fost chiar distinși colegi de-ai dumneavoastră, de la Partidul Liberal, care nici n-au vorbit măcar prea repede, nu s-au prea grăbit.

Deci, nu mi-aduceți acuzații pe care nu le merit.

Înainte de a decide cu privire la o comisie, haideți să vă expuneți și dumneavoastră punctul de vedere.

Domnul deputat Niță, apoi domnul deputat Mănăstireanu. După care propun votului dumneavoastră sistarea oricăror discuții pe teme de procedură.

Domnul Constantin Niță:

Deci putem vedea numărul de voturi care au fost exprimate total înainte, la precedentul vot, o să constatați că este același, domnule. Deci nu aveți dreptate, vă spun clar.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Mănăstireanu.

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

Domnule președinte,

Mie îmi pare rău, noi nu am vrut să lungim discuțiile înainte de a intra în ordinea de zi. Dar dacă colegii de la Opoziție nu sunt de acord cu noi să demarăm niște proceduri parlamentare, prin care să scoatem la iveală ce s-a întâmplat, de fapt, în acest episod de gripă aviară, nu este vina noastră.

Atunci când, probabil, dânșii nu au reușit să apese pe butoanele colegilor care sunt absenți, dar le-au lăsat cartelele, au contestat votul. Deci, noi suntem de acord să sistăm orice fel de discuție pe acest punct, pentru că de la început am făcut niște propuneri pertinente, din punctul nostru de vedere, pe o problemă foarte gravă care a apărut în ultimele zile în România, și nu cred, cu riscul de a mă repeta, că este altceva mai important decât viața românilor.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi,

Eu am să încep cu sfârșitul, mai exact cu rezultatul votului. Am propus sistarea discuțiilor... (Rumoare)

Vă rog, domnule deputat Anghel Stanciu. V-aș ruga să vă grăbiți.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Onorat prezidiu, constituit din trei distinși colegi parlamentari cu același număr de voturi ca și mine,

Vă rog să citiți în regulamentul modificat și în statutul parlamentarului aprobat, validat și publicat în Monitorul Oficial al României, din data de 3 mai, că nu i se poate lua dreptul la cuvânt nici unui deputat.

Domnul Valer Dorneanu:

Păi, vi l-am dat!

Domnul Anghel Stanciu:

Am făcut cinci încercări disperate să fiu semnalizat de către cei doi distinși secretari.

Domnule președinte,

Dacă privirea prezidiului, de la înălțimea care este statuată cu un proiect de construcție, nu bate decât până la culoar, fac propunerea, în mod oficial, ca prezidiul să fie înălțat până la plafon, ca să vedeți și în spatele culoarului.

Sper să nu amețească înălțimea pe nimeni, dar căderea va fi semnificativă. Or, nu-i posibil tot timpul să cer dreptul alegătorilor mei, prin mine, să vorbesc. În beneficiul cui? În beneficiul dumneavoastră, care ați mâncat și astăzi pui.

Domnule președinte,

Beneficiez de faptul că nu am mâncat astăzi pui și citesc art.73 alin. (1): "În condițiile în care se consideră necesară clarificarea cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acțiuni cu efecte negative, precum și stabilirea concluziilor, răspunderilor și măsurilor ce se impun, Camera Deputaților poate hotărî inițierea unei anchete parlamentare".

Deci, evenimentul s-a produs. Problema este dacă s-a produs când e făcut public sau cu două săptămâni înainte? Aici este. Problema este, dacă de când s-a produs până a devenit public, s-au vândut pui sau nu s-au vândut pui? În ce zone s-au vândut? Și dacă pe pungă erau culorile portocalii sau nu?

Ce hotărăște Camera? Inițierea unei anchete. Deci, noi am votat, cum spune distinsul Marton Arpad, să inițiem o anchetă. Așa scrie art.71. Deci s-a votat inițierea unei anchete.

Vine art.73 alin. (2), care spune cine face ancheta: o comisie permanentă, deci Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, singură, sau Comisia pentru sănătate și familie sau o comisie specială. Deci, în condițiile art.71, dacă este comisie permanentă.

noi, acum, domnule președinte, nu are sens să mai discutăm că am votat cu cartela invers, pentru că eu vă spun clar că știu niște colegi care pun cartela invers din neștiință, dar până la sfârșitul legislaturii, ca profesor, vă garantez că vor ști cum s-o pună. Dacă, nu, veniți la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, și vă învățăm noi cum să puneți cartela, și pe urmă țipă că n-au fost înregistrați.

Deci, votul este valid. Solicit, domnule președinte, chestiuni de procedură, să trecem pe art.73 alin. (2) și să stabilim: facem o comisie permanentă sau facem o comisie de anchetă?

P.S.D.-ul a propus o comisie de anchetă. Întrebați-i dacă-și mențin propunerea, s-o punem la vot.

Dacă nu, rămâne cealaltă variantă: o comisie permanentă. Care comisie permanentă? Așteptăm propuneri.

Și în felul acesta acționăm constructiv, responsabil și angajați față de acest fenomen care nu-i joacă. Și, cine se joacă, să-și asume răspunderea. Am chemat să vină domnul ministru Flutur, să vină domnul ministru Nicolăescu, dacă nu-i domnul ministru Flutur, nu că dânșii vor rezolva, că sunt colegi de-ai noștri - senatori și deputați - ce pot să facă? Să mănânce gripa? Nu. Dar își asumă răspunderea politică pentru ceea ce spune aici. Acesta este sensul chemării.

Deci, vă rog, domnule președinte, să trecem la art.73 alin. (2), dacă P.S.D.-ul își menține propunerea constituirii unei comisii de anchetă sau, dacă nu, stabilim care dintre aceste comisii, Sănătate sau agricultură, vor face, conform art.71 alin. (1) ancheta respectivă.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Din nou a cerut același lucru domnul deputat Uioreanu, în numele Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Deci, la cererea mea de revotare, datorită sesizării mele, dumneavoastră nu mi-ați răspuns în nici un fel.

Domnul Valer Dorneanu:

Păi, nu m-ați lăsat, nici dumneavoastră, nici colegii.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Regulamentul, art.127, în care se arată modalitățile de vot, și legat de votul electronic, tot acolo se spune: "în cazul în care președintele de ședință, asistat de cei 2 secretari, constată existența unei defecțiuni în conectarea circuitelor, acesta solicită plenului repetarea votului prin altă procedură. Sesizarea unor astfel de defecțiuni poate fi realizată și de un lider de grup". S-a făcut această sesizare în timpul votului.

La art.123, alin.3: "votul prin mijloace electronice, prin ridicarea mâinii sau prin apel nominal are următoarea semnificație", și spune semnificația, iar apoi se continuă: "dacă un lider de grup contestă corectitudinea numărării votului și dacă plenul Camerei aprobă reluarea votului, președintele va realiza aceasta prin modalitatea de vot aprobată de Cameră".

Deci, domnule președinte, din nou vă rog de a supune la vot repetarea votului, nu prin mijloace electronice, cer ca votul să fie deschis. (Rumoare și vociferări din partea stângă).

Mă scuzați, nu de alta, dar domnii de la P.S.D., am impresia că au mai multe cartele decât numărul dânșilor.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Tudor.

Domnul Marcu Tudor:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Constat că se inițiază o modalitate de a trece pe lângă vot atunci când votul nu ne convine.

În felul acesta, domnilor de la Putere, puteți contesta în fiecare zi orice vot care nu vă convine, afirmând că nu v-au funcționat niște locuri, lucru care nu se poate constata sub nici o formă, niciodată. Cum adică să se taie circuitul, cum, să nu funcționeze votul? Funcționează sau nu, funcție de interesele dumneavoastră.

Ca să nu creăm precedente, de fiecare dată când nu ne place un vot, să spunem că n-am știut să băgăm cartela, sub o formă mai voalată, că nu ne-a funcționat cartela, este un lucru foarte grav. Și nu putem fi de acord cu asemenea modalitate de a ne păcăli pe noi înșine.

Lucrul doi. domnule președinte, vă rog să constatați incorectitudinea afirmațiilor domnului Stanciu. noi nu am votat aici un articol, noi am votat chiar propunerea de a se înființa o comisie de anchetă și, în felul acesta, toată lumea am fost sau nu de acord. Că ne convine sau nu votul, este altceva. Deci nu mai trebuie să repetăm nici un vot; nu mai trebuie să spunem dacă facem comisia permanentă sau comisie inițială, de făcut acum nouă, de anchetă, pentru că noi chiar asta am votat, o comisie de anchetă.

Revin. unu: este o aberație să aprobați o refacere a votului atunci când nu ne convine, cu motivația infantilă, puerilă, dacă vreți copilărească, pe înțelesul unora dintre dumneavoastră, care n-au învățat să voteze, încă, mai pe șleau spus, nu se poate face așa ceva decât călcându-ne pe inteligență sau pe demnitate. și, în al doilea rând, nu mai puneți nici un vot la repetare deoarece noi am votat înființarea unei comisii de anchetă: cu 96 la 90, pentru că acele 4 se pun la voturi împotrivă.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Marton Arpad.

Rog Grupul parlamentar liberal să contabilizeze și această intervenție tot din partea dreaptă și să n-o treacă în contul meu ca pe o încercare de tergiversare a lucrărilor.

Domnul Márton Árpad Fráncisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Colegul nostru Tudor a spus ce am votat noi.

Vă rog să verificați stenograma.

Înainte de acest vot, dumneavoastră ați supus votului Camerei ca punerea pe ordinea de zi - la primul punct - dezbaterea Ordonanței privind combaterea gripei aviare.

Am terminat dezbaterea de la primul punct de pe ordinea de zi.

La care punct de pe ordinea de zi s-a aflat acel ceva ce a spus domnul Tudor că l-am fi votat?

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimate coleg,

Al doilea punct s-a pus în discuție tot la începutul ședinței, în legătură cu modificarea ordinii de zi, care nu se face din punct în punct.

Deci, prima dată am supus propunerea trecerii pct.18 pe locul 1; și a doua propunere pe care am supus-o votului a fost constituirea unei comisii parlamentare de anchetă. Urma ca această propunere să se discută pe urmă, cum a spus domnul Stanciu, în două faze: dacă aprobăm constituirea unei comisii parlamentare, în continuare votăm dacă această anchetă parlamentară o face comisia permanentă sau o comisie specială. N-am reușit să ajungem la cele două faze și am contestat votul.

Eu trebuie să iau act, ca președinte de ședință, în temeiul art.123 alin. (3), faptul că un lider de grup parlamentar a contestat corectitudinea votului și potrivit acestui text să întreb plenul Camerei, nu pot lua eu această decizie.

 

Domnul Ioan Bivolaru (din sală):

Procedură, domnule președinte!

Domnul Valer Dorneanu:

Vă rog. Puteați să mă lăsați să termin ce am început, domnule deputat!

Domnul Ioan Bivolaru:

Da, domnule președinte, dar exista riscul ca dumneavoastră, din foarte multă bunăvoință, să deformăm, puțin, iarăși... oarecum, să depășim puțin acest moment, al revenirii la vot. Este instituția acesta, a revenirii la vot, care este foarte periculoasă, domnule președinte.

Dacă un grup parlamentar, la o procedură de vot, consideră că a existat un viciu (e vorba de un viciu tehnic, de data aceasta, pentru că nu există alt risc sau alt argument, din punctul acesta de vedere), să vină cu dovada respectivă, și există personalul tehnic, care ne poate furniza acest lucru, și dacă se poate dovedi că într-adevăr a existat acest viciu, se poate pune în discuție această revenire la vot.

Nu putem să mergem, domnule președinte, pe ideea că de câte ori există o cădere la vot se supune la vot, pentru că există o majoritate care întoarce votul, de fiecare dată! Nu există!

Tocmai acesta este procedura stabilită prin Regulament, ca să protejeze acest vot, care este unic. Nu există viciu, nu se revine la vot, domnule președinte.

 

Domnul Marcu Tudor (din sală):

Viciu dovedit!

Domnul Valer Dorneanu:

Deci, la un moment dat, eu am întrebat staful tehnic, dacă există vreo problemă și rog reprezentantul stafului tehnic să vină să-mi confirme. Cine răspunde, din partea stafului tehnic?

Domnule Uioreanu, la cine nu a funcționat cartela de la dumneavoastră, că putem verifica aici?

Domnul Dorin Horea Uioreanu:

Sunt mai mulți colegi la care n-a funcționat cartela, dar, dacă mă lăsați să termin...

Domnul Valer Dorneanu:

Nu, vă rog să nominalizați unul, pentru că eu, în timpul votului...

Domnul Dorin Horea Uioreanu:

Numărând persoanele din sală, sunt mai mulți colegi din partea stângă care au votat cu mai multe cartele. (Proteste ale Opoziției.)

Și, să nu uitați, că în propunerea de reluare a votului, Grupul Partidului Național Liberal a cerut votul deschis. Asta, ca să nu lăsăm o urmă de îndoială asupra...

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule Uioreanu, de la data când propuneți dumneavoastră, acum, în plen și se aude, votul deschis, până la data când am început votul, a trecut o jumătate de oră.

Domnul Uioreanu.

Domnul Dorin Horea Uioreanu:

Îmi pare rău, dar, totuși, ține și de modul de a conduce această ședință. Cred că am fi terminat mult mai repede, și probabil, dacă nu am fi supus la vot o aberație care nu este trecută pe ordinea de zi, am fi ajuns să votăm și două-trei legi până acum.

Oricum, vă mulțumesc. Imediat terminăm două ceasuri în care nu ați supus nimic la vot.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Știrbeț.

O să vă rog, la sfârșitul ședinței, să contabilizați, din stenogramă, câți au luat cuvântul din partea Alianței și a Coaliției, și câți au luat cuvântul din partea Opoziției.

Aveți cuvântul, domnule Știrbeț.

Domnul Cornel Știrbeț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu ridic o problemă strict de procedură. Art. 123 alin. 3 spune clar, fără dubii de interpretare: "Votul prin mijloace electronice, prin ridicare mâinii sau prin apel nominal are următoarele semnificații: pentru, contra sau abțineri".

Acum, urmează alineatul care cred că este de interes și fără dubii: "Dacă un lider de grup contestă corectitudinea numărării voturilor și dacă plenul Camerei aprobă reluarea votului - deci, orice contestare a votului de către un lider se supune votului plenului Camerei - președintele va realiza aceasta prin modalitatea de vot aprobată de Cameră".

Deci, nu trebuie să se facă nici o dovadă că s-a fraudat votul sau că s-a întâmplat ceva tehnic în această procedură de vot. Dumneavoastră aveți obligația să supuneți la vot reluarea votului. Dacă se aprobă, bine, dacă nu, nu se aprobă și nu se reia votul.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Stanciu. Ca să nu mă urcați cu două etaje de la prezidiu, cum ați propus, vă dau cuvântul, nefiind văzut de colegii mei din prezidiu.

Domnul Anghel Stanciu:

Stimabile domnule președinte de ședință,

Onorați colegi secretari,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnilor miniștri,

Ați mai văzut așa ceva? (Râsete.)

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule coleg, v-aș ruga să treceți de la viteza "încetișor" la viteza "mai repede"!

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule coleg de circumscripție,

Credeam că ai devenit oleacă moldovean, dar matale rămăseși mai mult ardelean: întâi gândești și pe urmă vorbești, eu fac invers. (Râsete.)

Domnilor colegi,

Aiasta-i o cartelă, care are două fețe, da? (Râsete.)

Domnul Uioreanu, dacă o bagă invers, dacă o introduce invers, scrie: "incorect, repetă". Deci, oricum ați pune cartela în aparat, oricum ați introduce-o, aparatul vă spune "incorect", dacă nu-i bine. De aceea, nu are sens să insistați pe acest traseu. Puteți insista...

Și, domnule președinte, vă rog să supuneți la vot propunerea domnului Uioreanu, dacă dânsul se angajează că grupul domniei sale va vota orice cerere a liderului din opoziție de renumerotare a voturilor! Nouă ne convine această procedură! Toate voturile le renumerotăm!

Voci din Majoritate:

Voturile nu se renumerotează!

Domnul Anghel Stanciu:

Păi, le renumerotezi, dragă! Păi, dacă au fost 186 și vrei să faci 56!

Voci din Majoritate:

Se reiau!

Domnul Anghel Stanciu:

Păi, dacă le iei, cui le dai?

Deci, domnule președinte, această procedură, pe care colegii noștri de la Putere o propun reprezintă aruncarea în aer a întregului proces legislativ! Vom cere din 5 în 5 minute repetarea votului, pentru că n-a funcționat curentul între ușa din stânga și ușa din dreapta! Ceea ce nu putem fi de acord!

Și cred că nici domnul Ghișe nu era de acord, să se mai voteze și turul trei la Brașov, când a ieșit primar! Că nu se poate!

Domnul Valer Dorneanu:

V-aș ruga să conchideți, domnule coleg.

Domnul Anghel Stanciu:

Închei, domnule președinte, spunând: votul a fost corect, eu nu voi vota a doua oară. Și îmi iau angajamentul, stimați tovarăși democrați reșapați (râsete în Opoziție), că voi cere repetarea votului de fiecare dată când nu-mi convine dacă acceptați această procedură.

Vă mulțumesc. (Aplauze ale Opoziției. Strigăte ironice de "Bravo!" din partea Majoritate.)

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Tabără, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat.

Domnul Valeriu Tabără:

Vicelider, domnule președinte.

Domnul Valer Dorneanu:

Vorbiți în numele grupului și e tot aia.

Domnul Valeriu Tabără:

Dar vă mărturisesc că nu aș fi vrut să am dreptate, atunci când am ieșit prima dată la acest microfon. Și n-aș fi dorit să am dreptate, pentru că o problemă atât de importantă, dată prin propunerea de a aduce un proiect de lege în față, ca să putem să-l validăm aici, în Parlamentul României, ca el să fie aplicat, a ajuns unde a ajuns acum. Iar responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă și se va întâmpla în continuare nu îi mai aparține Executivului, ci ne aparține nouă, aici.

Doi. Vreau să vă spun, stimați colegi, fiind aproape, i-am auzit pe colegii mei comentând, la vremea aceea, că unele posturi de vot nu funcționau. Și au atenționat atunci, și ridicând mâna, nu s-a observat. Deci, s-a anunțat în timpul votului că nu funcționează anumite locuri, posturi unde sunt colegii parlamentari.

Dar eu vă propun altceva. Noi o să avem timp și mâine, și poimâine și până vineri să discutăm despre această comisie, dar haideți să votăm această ordonanță, această lege, care este efectiv necesară în ceea ce trebuie făcut în domeniul respectiv, al gripei aviare. Și eu cred că acesta este lucrul cel mai important, nu cine reia sau nu reluăm un vot, ci să rezolvăm acest cadru legislativ, care, repet încă o dată, nu din vina Comisiei de agricultură nu a fost adus în plenul Camerei până acum, noi i-am dat drumul acum două sau trei săptămâni.

Și eu cred că e nevoie în principal de această lege, după care venim și vom discuta și vom aranja și o astfel de comisie, prin care să putem să analizăm ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă cu fenomenul acesta al gripei aviare.

Susțin votarea acum, până nu trecem în inactivitate totală, a acestei legi, pe care am spus să o aducem pe primul loc pentru a fi validată de Parlament.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, stimate coleg.

Stimați colegi,

Vă mărturisesc că am fost tentat să dau crezare existenței unor defecțiuni tehnice că, la un moment dat, domnul secretar Albu a spus că nu îi funcționează aparatul. La verificarea stafului tehnic, constat că nu a existat o asemenea defecțiune, s-a înregistrat votul domniei sală, iar din sală nu mi s-a spus că ar fi existat cineva al cărui vot nu s-a înregistrat. Deci, eu nu mai repet votul. (Aplauze ale Opoziției.)

Mă supun însă propunerii domnului Tabără și nu trecem în continuare la stabilirea naturii comisiei... (Proteste în rândurile Majorității.)

Deci, nu mai revin asupra deciziei de a nu se relua votul!

Domnule Olărean, dumneavoastră apăreți că ați votat!

Voci din partea Puterii:

Ungureanu!

Domnul Valer Dorneanu:

Deci, nu mai revin asupra discuției, stimați colegi, îmi asum toată răspunderea acestei decizii. S-a votat constituirea unei comisii parlamentare, nu s-a votat ce fel de comisie: să fie o comisie specială sau chiar Comisia pentru agricultură să facă această anchetă.

Lăsăm discuției Biroului Permanent această problemă și trecem la dezbaterea proiectului de lege, care, toți ați spus, este foarte important și trebuie...