Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 30-05-2006

Ședința Camerei Deputaților din 30 mai 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.63 Manuela Mitrea - declarație politică: "Cultul eroilor - datoria sacră a fiecărui român!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Doamna Manuela Mitrea:

"Cultul eroilor - datoria sacră a fiecărui român!"

"Eroii noștri sunt stejari și vulturi

Și flori de câmp, tot câmpul românesc;

De două mii de ani și mai din urmă,

După furtuni, aici se regăsesc!"

Am ales versurile lui Adrian Mierlușcă din multele opere închinate eroilor neamului românesc pentru ca să mă ajute să aduc un pios omagiu tuturor celor care s-au jertfit pentru a apăra ființa neamului și țara.

Cei care au pus mai presus decât propria viață independența, demnitatea, libertatea și reîntregirea țării și au menținut trează încrederea poporului român în valorile sale strămoșești trebuie să rămână veșnic prezenți în sufletele noastre, fiind înscriși cu sânge în cartea sfântă a neamului românesc.

Este datoria sacră a fiecărui român să învețe trecutul, să țină cont de lecțiile istoriei, să aducă un prinos de recunoștință celor care și-au dat viața pentru ca țara lor să dăinuiască peste timp. Numai așa poate să înțeleagă sensurile complexe ale prezentului, lumea de azi, dar mai ales să proiecteze și să stăpânească viitorul.

Jules Michelet spunea: "...popoare din Occident, atât de mult timp departe de barbarie, cultivați artele păcii, păstrați totdeauna o recunoscătoare amintire națiunilor orientale, care așezate la hotarele Europei ne-au păzit și v-au scutit de potopul tătarilor, de armatele turcilor; nu uitați deloc ce datorați Ungariei, Poloniei și nenorocoasei Românii. Popoarele acestei țări au oprit adesea barbarii, i-au obosit. Chiar învinse, ele v-au ajutat, căci, deși au suferit, au măcinat furia dușmanilor lui Dumnezeu."

Istoria milenară a consemnat în paginile sale faptele de vitejie și de eroism ale lui Burebista și Decebal, Gelu Românul, Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ioan Vodă cel Viteaz sau C-tin Brâncoveanu, Horea, Cloșca și Crișan, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, pe dorobanții plecați "din câmp, de-acasă, de la plug - ca să scape de turc, de jug, frumoasa scumpa țară", pe eroii ce îmbrăcaseră haina militară pentru a scrie cu trupurile lor: "Pe aici nu se trece!", în primul război mondial sau pe ostașii români care au primit ordin "să treacă Prutul" pentru a-i dezrobi pe basarabeni, dar și pe cei care și-au găsit sfârșitul în lagărele sovietice sau în Siberia, pe cei care i-au ajutat pe maghiari sau cehoslovaci să redevină liberi, luptând în munții Tatra și pe râul Tisa soldații români au cunoscut victoria.

Nu trebuie uitați nici eroii care în Decembrie 1989 s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră, iar prin sacrificiul lor ne-au deschis drumul pentru a ne putea reuni cu frații noștri europeni.

Fiecare generație de români a plătit tributul de sânge pentru păstrarea ființei statale și pentru neatârnarea neamului nostru.

Cinstirea memoriei celor care și-au jertfit viața pentru neamul românesc, protejarea mormintelor lor din țară sau din străinătate trebuie să constituie, de asemenea, datorii sacre ale fiecărui cetățean, dar și ale României.

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuți în război - Ziua Eroilor - se organiza în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, așa cum preciza Decretul din 4 mai 1920. Legiferarea acestei comemorări a fost determinată atât de tradiția creștină a poporului român, cât și de prevederile unor articole ale Tratatului de pace de la Versailles care, printre altele, impuneau națiunilor foste beligerante întreținerea mormintelor tuturor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective.

Deși întreruptă, prin Decretul nr.71/1948, când Ziua Eroilor a fost stabilită pentru data de 9 mai, s-a revenit la această tradiție în 1995 prin adoptarea Legii nr.48 privind proclamarea Zilei Eroilor.

Astfel, în această Sfântă zi, este o datorie de onoare să ne adresăm și bravilor veterani de război, urmașilor acestora, militari care mai poartă și azi în adâncul sufletului lor o amintire vie a camarazilor de arme cu care au acționat umăr la umăr, până la sacrificiul suprem al multora dintre ei, acolo unde Patria le-a cerut să lupte.

Parafrazându-l pe Nicolae Iorga pot afirma că, "neamul devine etern prin cultul eroilor"