Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 12-09-2006

Ședința Camerei Deputaților din 12 septembrie 2006

  1. Intervenții și declarații politice ale deputaților:
  1.55 Victor Sanda - declarație politică cu tema «Creșterea fiscalității în agricultură - o propunere liberală aberantă, care îl irită chiar și pe "forumistul" Traian Băsescu»;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Victor Sanda:

«Creșterea fiscalității în agricultură - o propunere liberală aberantă, care-l irită chiar și pe "forumistul" Traian Băsescu»

Recent, președintele Traian Băsescu ni s-a dezvăluit într-o nouă postură, aceea de "forumist" pe paginile de internet ale cotidianelor centrale.

Dorința sa de a da peste mâini acelora care, în opinia sa, au greșit sau au dezinformat, sau s-au abătut de la adevăr sau de la ceea ce domnia sa consideră că este bine, l-a făcut pe președintele Băsescu să ajungă să-și posteze comentariile și nemulțumirile până și pe forumurile publicațiilor naționale.

Cu toții am fost puși în temă asupra urării pe care președintele țării i-a adresat-o pe forum directorului editorial al unui important cotidian central, care publica un articol despre trecutul său: "Dumnezeu să ne dea sănătate cât adevăr spunem legat de povestea pe care ați prezentat-o în ziarul de mâine".

Astăzi, la rândul meu, vreau să-i întorc urarea forumistului Traian Băsescu. Iată de ce. Săptămâna trecută, am lecturat un articol intitulat "Strategia fiscal-bugetară mărește taxele pe proprietate, muncă și agricultură", apărut în numărul din 4 septembrie al aceluiași cotidian central.

Se cuvine să precizez că articolul respectiv prezenta câteva din direcțiile pe care se bazează viitoarea strategie fiscală pe termen mediu a României, elaborată de ministrul finanțelor publice, Sebastian Vlădescu.

Între aceste direcții, se numără și creșterea fiscalităiții în agricultură. Această creștere a impozitării în ramură este practic aberantă, deși este susținută de colegul liberal al ministrului, senatorul Varujan Vosganian, prin aceea că circa 40% din populația țării lucrează în agricultură.

Președintele Comisiei senatoriale de buget-finanțe afirmă că aportul acestei ramuri în PIB este de doar circa 1%, respectiv jumătate față de perioada dinainte de 1989, dar fie se preface, fie a uitat cu desăvârșire că la vremea aceea România era supranumită "grânarul Europei".

Mai cu picioarele pe pământ, alți colegi de doctrină ai finanțistului Vlădescu, foști miniștri de finanțe, susțin contrariul bazându-se pe realitatea crudă din domeniul agriculturii din zilele noastre, și anume că majoritatea celor 40% care lucrează în agricultură trăiesc în condiții de sărăcie, practicând o agricultură de subzistență.

Și atunci, pe ce să pui impozit? Pe sărăcie?

Este adevărat că grija de a asigura contribuția anuală a țării noastre la Uniunea Europeană îi aduce pe actualii guvernanți în stare de gesturi disperat de prostești?!

Mult mai elocvent a fost mesajul intitulat "Agricultura" și semnat de Traian B., transmis pe forumul respectivului articol. Permiteți-mi să-l citez pe forumist: "Cum adică 40% lucrează în agricultură? "O freacă" în agricultură, ăsta-i termenul corect. Să pui cartofi în jurul casei și să duci vaca la păscut este nebunie și prostie...".

Stimați colegi, pentru acest mesaj, vreau să-i urez forumistului Traian B., care poate este chiar președintele țării, următoarele: "Dumnezeu să vă dea sănătate pentru cât adevăr spuneți despre agricultură", în urma căreia ministrul Vlădescu vrea să crească PIB-ul României!