Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 22-11-2006

Ședința Camerei Deputaților din 22 noiembrie 2006

9. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2006 privind unele măsuri de sprijin financiar care se acordă producătorilor agricoli pentru înființarea culturilor din toamna anului 2006 (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 795/2006

 

Domnul Victor Viorel Ponta:

  ................................................

Pct.9. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2006 privind unele măsuri de sprijin financiar care se acordă producătorilor agricoli pentru înființarea culturilor din toamna anului 2006.

Lege ordinară adoptată de Senat.

Raportul Comisiei pentru agricultură este de adoptare.

Ne aflăm în procedură de urgență. Suntem Cameră decizională.

Dau cuvântul reprezentantului Guvernului pentru o scurtă prezentare a proiectului.

Domnul Dănuț Apetrei:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Pentru conformitate, Dănuț Apetrei, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Prezenta ordonanță de urgență reglementează cadrul juridic care vizează acordarea unui sprijin financiar producătorilor agricoli pentru toamna lui 2006, și anume, e vorba de suma de 150 de lei pe hectar. Practic, beneficiarii acestui sprijin sunt producătorii agricoli, persoanele fizice și juridice care dețin și exploatează terenuri arabile și sunt înregistrați în registrul agricol sau registrul fermelor sau alte forme de evidență funciară.

Vă mulțumesc.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc.

Domnul președinte al comisiei. Raportul comisiei și timpul propus pentru dezbateri.

Domnul Kelemen Attila Béla Ladislau:

Cum antevorbitorul a prezentat, domnule președinte, este vorba despre un ajutor financiar acordat pentru înființarea culturilor de toamnă din anul 2006.

La discuțiile comisiei, a participat domnul secretar de stat Toke Istvan, din partea Ministerului Agriculturii.

Legea face parte din categoria legilor ordinare și a fost votată cu majoritate de voturi, înregistrându-se 16 voturi pentru și 9 voturi împotrivă.

Proiectul de lege a fost adoptat în Senat, în ședința din 30 noiembrie 2006.

Camera Deputaților fiind Cameră decizională, cerem votul dumneavoastră pentru această lege importantă.

Comisia propune cinci minute ca timpi de dezbatere.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Dacă există obiecțiuni asupra timpilor propuși de comisie. nu există. Atunci, trecem la dezbaterile generale.

Din partea Grupului social-democrat, domnul deputat Ioan Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Guvernul a promovat această ordonanță de urgență foarte târziu și doar atunci când Grupul P.S.D. a depus un proiect de lege prin care solicita acordarea unui sprijin financiar agricultorilor care înființau culturi în valoare de 300 de lei pe hectar.

Sensibilizați de acest proiect de lege, care îi împingea din spate, guvernanții au promovat această ordonanță de urgență cu 150 de lei pe hectar. Sigur, prin bonuri valorice, așa cum știm, pentru procurarea de semințe, îngrășăminte și pesticide.

Deși, chiar prin expunerea de motive, Guvernul argumentează acest sprijin financiar ca fiind foarte necesar, având în vedere că, și subliniez, până în octombrie 2007, nici un agricultor nu mai primește nici un leu, nici din bugetul de stat și nici din banii de la Uniunea Europeană, considerăm că agricultura nu poate fi competitivă cu cei 150 de ei, cum susține Guvernul în expunerea de motive.

De asemenea, faptul că sumele au fost foarte mici, ele reprezentând doar 12-15% din contravaloarea înființării unui hectar cu grâu, i-a determinat pe agricultori să înființeze suprafețe foarte mici de culturi în această toamnă, sunt declarate statistic aproximativ 1,7-1,8 milioane hectare, în realitate ele nu există în teren. Mai grav este că, în majoritate, suprafețele au fost însămânțate foarte târziu și la această oră, peste 80% din suprafețe sunt nerăsărite.

Aceste lucruri vor crea necazuri foarte mari în anul 2007 în ceea ce privește asigurarea grâului pentru panificație. Totuși, avem satisfacția, Grupul P.S.D., că Guvernul a emis această ordonanță sub presiunea noastră.

Cu toate acestea, noi, în comisie, nu am votat, am susținut amendamentul de 300 de lei. Vom face la fel și astăzi, aici, în plenul Camerei. Sigur că nu e o problemă deosebit de gravă având în vedere că legea este ordinară și înțelegem că majoritatea va reuși să promoveze această ordonanță de urgență.

Voiam mai înainte, domnule președinte, să ies să spun câteva vorbe, dar era procedură de urgență, la SAPARD. Ce înseamnă atragerea banilor pentru agricultori. Aseară, poate și dumneavoastră, pe un post de televiziune național, "Realitatea", ați văzut probabil ce calități trebuie să ai să fii angajat la Agenția de plăți județeană. Acum două săptămâni, domnul președinte de la Agenția Națională a fost invitat în Comisia pentru agricultură și l-am avertizat că cei care au fost angajați pe bază de "concurs", adică numai pe culoare politică, nu sunt profesioniști. Dar, aseară, am văzut cu toții că totuși trebuie să îndeplinești niște calități la locul de muncă, acolo unde e agenția de plăți, în instituție: să știi să dansezi, să știi să bei, să știi să faci striptease.

Dacă cu acești oameni ne-am propus să atragem cele mai mari sume de bani care vor veni de la Uniunea Europeană, agricultura avându-le, vă spun de pe acum: nu o să atragem nici cât am reușit până acum să facem, deși, foarte greu.

Le recomand celor de la Ministerului Agriculturii să gândească, din nou, ce se întâmplă în agențiile județene de plăți.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Liviu Alexandru Miroșeanu:

Vă asigur, stimați colegi, că această inițiativă legislativă nu are nici o legătură cu așa-zis "presiunile" PSD-ului, nu are nici o legătură cu acea propunere, care nu era decât o demaagogie pură, ea face parte din strategia Ministerului Agriculturii pentru înființarea culturilor în anul agricol 2006-2007. Este, practic, ultima măsură de astfel de gen, ea va asigura tranziția către sistemul european de asigurare a subvențiilor către agricultură și este o măsură bine venită.

Nu cred că agricultura românească poate, la montul actual, să meargă înainte, fără astfel de măsuri. Considerăm că este o măsură bună și Partidul Democrat va susține această măsură.

Mulțumesc.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnul deputat Kelemen.

Domnule Popa, rugămintea e să vă hotărâri dacă vreți sau nu să luați cuvântul.

Domnul Kelemen Attila Bela Ladislau:

O să ia cuvântul și domnul Popa, după mine, așa că o să aibă loc și el.

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Într-adevăr, aici putem discuta destul de multe, dar trebuie să fim atenți la esența inițiativei legislative. Da, poate, să spunem, că acești bani nu sunt suficienți pentru agricultori și niciodată nu o să fie suficienți, dar sunt totuși bani, pe care îi primesc agricultorii noștri. Și eu, după o experiență de aproape 40 de ani, de medic veterinar, n-am văzut țărani care zic că: "Domnule, mi-a murit vițelul, hai să tai gâtul și la vacă!" Nu! Rămâne cu vaca, fără vițel, dar merge mai departe viața. Deci, e foarte bine, că trebuie să existe această lege și trebuie să votăm această lege.

Apropo, că cine și sub ce presiune a creat această lege? Poate, să acceptăm, domnilor colegi, că a fost presiunea domnilor de la PSD și, de aceea, s-a făcut legea. Tot ei rămân vinovați. De ce nu ați făcut o presiune puțin mai mare? Și atunci, și banii erau, poate, mai mari! Așa că, atâta presiune, atâția bani!

Mulțumim.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnul deputat Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Pe subiectul aceasta, al subvențiilor, întotdeauna s-au dus discuții înverșunate, pentru că nu au fost suficiente niciodată. Categoric, nici acum nu sunt, dar rău e cu răul, mai rău fără rău.

De ce spun? Pentru că, din totdeauna (și știm foarte bine din anii trecuți), niciodată nivelul subvențiilor la hectar nu a depășit 15%, cel mult. Așa s-a întâmplat și anul acesta. Dar, încă o dată, repet, vedeți, ne gândim foarte serios pentru anii următori, pentru că și în 2007, în 2008, subvențiile vor fi destul e "strâmtorate", ca să folosesc un asemenea termen. Doar 50 de euro pe care ni-i dă Uniunea Europeană pe hectar, deci, 25% din subvențiile lor (dacă ei au subvenții de 10-11 milioane, noi primim cam 2,5 milioane), la care mai vine Guvernul României cu 30 de euro, deci, vă dați seama, cam 80 de euro pe hectar, pentru anii următori. Sunt total insuficienți, dacă vrem să nu mai ne confruntăm, ca până acum, cu o agricultură de subzistență.

De aceea, Guvernul, Ministerul Agriculturii trebuie să se gândească, pe lângă fondurile acestea, pe lângă banii aceștia pe care îi va acorda Uniunea Europeană pentru subvenții, și la alte fonduri suplimentare, pentru majorarea subvențiilor pe hectar.

Eu l-aș întreba pe domnul secretar de stat, să ne spună câte hectare și câți beneficiari au beneficiat de aceste subvenții, în toamna acestui an?

Grupul parlamentar al Partidului Conservator va vota pentru acest proiect de lege. Vă mulțumesc.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc.

Doamnă deputat Vasile, mi-ați cerut cuvântul pe procedură? Renunțați, da?

Domnul deputat Ioan Rus.

Domnul Ioan Aurel Rus:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Nu aș fi venit la acest microfon dacă nu auzeam folosindu-se un cuvânt, "demagogie". "Demagogie" pentru 1,5 milioane! Dacă aceasta poate fi interpretată ca demagogie, cred că respectivul coleg deputat, pe care nu l-am prea văzut, și chiar întrebam pe cineva aici, este deputat, nu este deputat, e din partea ministerului, pentru că nu i-am recunoscut numele, nu i-am recunoscut fața, nu l-am văzut prea des prin Parlament, dar aceasta este mai puțin important. Vreau să vă spun că o astfel de ordonanță nu poți să nu o votezi. Sigur că insistam să mergem undeva, la 300 de RON, acolo mi se părea totuși o sumă cât de cât rezonabilă.

Se întinde o mână producătorului, dar, onorat reprezentant al Ministerului Agriculturii, v-ați gândit cumva și de o piață de desfacere a cerealelor pentru respectivii producători, care le țin de multe ori și le vând la prețuri de speculă, pentru că este o mafie a grâului în țară, întotdeauna coordonată de Ministerul Agriculturii? Întotdeauna s-au făcut bani negri prin acele importuri de grâu, care au fost aduse în țară și întotdeauna a explodat prețul la pâine. Și știm că reprezentanții brutarilor din țară întotdeauna s-au plâns, și cei de la morărit și de la panificație.

Grupul parlamentar al Partidului România Mare nu poate să nu voteze această ordonanță. Trebuie, haideți! Este o măsură, cum zicea colegul Popa, o măsură mică, dar totuși este o picătură care se adună undeva. Și v-aș ruga și pe dumneavoastră să înțelegeți.

Iar atunci când mai veniți, cei din Comisia de agricultură, cu astfel de rapoarte, poate chiar dumneavoastră, membrii comisiei, ați putea să amendați în comisie, să cereți o sumă mai mare, pentru că dumneavoastră sunteți cei care discutați direct cu reprezentantul Guvernului, Ministerul Agriculturii vine la dumneavoastră, sunteți cei care puteți, cât de cât, să negociați mai mult acest lucru.

Mulțumesc.

 

Domnul Ioan Munteanu (din sală):

Nenorocirea este că nu ai cu cine, suntem puțini!

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc.

Dacă mai există alte intervenți? Poftiți.

Domnul Dumitru Pardău:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În primul rând, să nu vă creez emoții, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților va vota acest proiect de lege.

Voci din Opoziție:

Care din grupuri?

Domnul Dumitru Pardău:

Aceasta, pentru a-l convinge pe colegul meu de la Partidul Conservator.

Fiți convins, stimate coleg de la România Mare, că încercăm, în cadrul Comisiei pentru agricultură, să venim cu sume și cu proiecte, cu facilități cât mai bune, pentru agricultori, pentru agricultura românească.

 

Domnul Ioan Munteanu (din sală):

Asta e demagogie!

Domnul Dumitru Pardău:

În același timp, vreau să înțelegeți că nu suntem nici demagogi, încercăm să facem în așa fel încât să ne încadrăm și în bugetul de care dispune Ministerul Agriculturii și să facem în așa fel încât încât să stimulăm dezvoltarea agriculturii românești.

Deci, PNL va vota acest proiect de lege. (Aplauze ale deputaților PNL.)

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc, domnule deputat, fiți convins că ne stăpânim emoțiile referitoare la votul dumneavoastră.

Domnule deputat Miroșeanu, dacă doriți să dați un drept la replică? Nu vi s-a pronunțat numele, pentru că, ați văzut, colegul nu îl știa. Dar, dacă doriți, sigur că da, poftiți.

Domnul Liviu Alexandru Miroșeanu:

Da, fără îndoială că vreau să dau o replică colegului, care, într-un fel, și-a permis să mă jignească, și să-i spun că e bine ca cei care vin la această tribună să aibă concret ceva de spus și să nu ne plictisească cu ieșiri și cu tot felul de alocuțiuni care nu au nici o legătură cu realitatea.

De asemenea, aș vrea să mai spun că atitudinea pe care am avut-o cu ocazia dezbaterii în Parlament a acelui proiect al PSD-ului despre care se discuta, deci, la acea dezbatere, am exprimat același punct de vedere și am ținut ca și astăzi să-l întăresc.

Vă mulțumesc.

 

Domnul Costache Mircea (din sală):

L-ați "întărit"! E fleașcă! (Rumoare.)

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc.

Am rugămintea către toți colegii să păstreze niște limite ale respectului în intervenții și sunt convins că lucrul acesta se va întâmpla în continuare.

Am încheiat, cred, cele 5 minute afectate dezbaterilor generale, motiv pentru care trecem la dezbaterea proiectului de lege conform raportului întocmit de comisie, raport referitor la amendamentele admise.

Pe procedură, domnule Popa, vă mai pot da cuvântul. Pe procedură? Poftiți.

Domnul Nicolae Popa:

Domnule președinte,

Vă rog respectuos, am pus o întrebare domnului secretar de stat, câți producători agricoli și câte hectare au beneficiat de sumele acestea, respectiv, de subvenții? Și am rugămintea să-i dați cuvântul domnului secretar de stat. Mulțumesc.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Dacă domnul secretar de stat dorește să ia cuvântul, îi dau cuvântul. Pe de altă parte, o să vă reamintesc că sesiunea de întrebări și interpelări are loc cu altă ocazie. Da?

Domnul Dănuț Apetrei:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Este de 506 mii de beneficiari, care au însămânțat 2,13 milioane de hectare, iar valoarea consumării de bonuri, valoarea nominală, este de 3.200 de miliarde de lei vechi.

Vă mulțumesc.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Eu mulțumesc.

Am încheiat dezbaterile generale.

Trecem la raportul comisiei, amendamente admise.

Pct. nr. 1, dacă există obiecțiuni? Nu există. Adoptat.

Pct. nr. 2? Obiecțiuni? Adoptat.

Pct. nr. 3? Obiecțiuni? Nu sunt. Adoptat.

Pct. nr. 4? Adoptat.

Pct. nr. 5? Nu sunt obiecțiuni. Adoptat.

De la pct. nr. 6 până la pct. nr. 10, dacă există obiecțiuni? Nu există. Adoptate.

De la pct. nr. 11 la pct. nr. 15, de amendamente admise, dacă există obiecțiuni? Nu există. Adoptate.

De la pct. nr. 16 la pct. nr. 20, dacă există obiecțiuni? Nu sunt. Admise.

Pct. nr. 21, la amendamente admise? Nu sunt obiecțiuni. Adoptat.

La anexe, dacă există obiecțiuni? Nu sunt.

Proiectul de lege a fost adoptat în forma propusă de către comisie.

Urmează să fie supus la votul final.

Vă mulțumesc.