Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 decembrie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.198/29-12-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
05-12-2018
28-11-2018 (comună)
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 19-12-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 decembrie 2006

8. Dezbateri asupra Propunerii legislative privind schimbarea denumirii orașului Oțelu Roșu în Ohaba-Ferdinand, județul Caraș-Severin (retrimisă comisiei).
 
consultă fișa PL nr. 813/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

La pct.5, pe ordinea de zi: Propunerea legislativă privind schimbarea denumirii orașului Oțelul Roșu în Ohaba-Ferdinand, județul Caraș-Severin.

Legea are caracter organic; raport de respingere din partea Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic. Suntem primă Cameră sesizată.

Inițiatorul?

 

Domnul Anghel Stanciu (din sală):

La pct.5, s-a aprobat?

Domnul Bogdan Olteanu:

Poftiți? Punem următorul. Nu a venit ordinea nouă de zi, îmi cer scuze, dar, după acesta, imediat intrăm cu academicienii.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Ionesie Ghiorghioni:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Distinși colegi,

Vă mărturisesc faptul că și de această dată vin cu foarte multă încredere în fața dumneavoastră, deoarece mizez pe spiritul dumneavoastră de pătrundere a lucrurilor, de așa manieră încât hotărârile să fie cele benefice pentru cei pe care-i reprezentăm. Doresc acest lucru, deoarece nu am reușit, în comisie, să realizez acest deziderat al meu, deoarece s-a votat pornind de la punctul de vedere negativ al Guvernului.

Dar, cu permisiunea dumneavoastră, v-aș ruga să-mi acordați un scurt istoric, căci, practic, ceea ce se dorește prin schimbarea numelui acestei localități nu este decât un act reparatoriu la ceea ce s-a întâmplat imediat după 1944 și unde denumirea localităților a fost schimbată într-un nou context roșu.

Localitatea - aș vrea să vă mărturisesc că este localitatea mea de domiciliu, deci, cunosc foarte bine lucrurile - atestă încă din anii 1400. În momentul în care Imperiul Austriac și-a extins granițele peste aceste ținuturi, a găsit-o sub denumirea de Bistra-Ferdinand.

Denumirea de Ferdinand provine de la faptul că cel care a pus bazele în metalurgie la Oțelul Roșu se numea Ferdinand și, în acel moment, el a compus și o colonie de meseriași în această artă de turnare a oțelului.

Cu această ocazie, eu v-aș ruga ca schimbarea acestei denumiri să o putem realiza prin votul dumneavoastră afirmativ, mai ales că noi dorim să fie și un brand într-o perspectivă a implementării turismului în această zonă frumoasă, de pe Valea Bistrei.

În speranța că dumneavoastră m-ați înțeles, eu vă mulțumesc anticipat foarte mult, deoarece aș dori să merg cu o oarecare deschidere în fața Senatului, care este Cameră decizională.

Vă mulțumesc foarte mult anticipat.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Din partea Grupului liberal, domnul deputat Ghișe.

Domnul Ioan Ghișe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am vorbit cu colegul nostru în amănunt, zilele acestea, și este o chestiune de principiu, anume cetățenii din localitate doresc să schimbe denumirea. Este firesc ca noi să fim de acord cu așa ceva. Și, atunci, propunerea mea este să meargă înapoi la comisie proiectul de lege și să vină cu un raport favorabil. Este nefiresc ca autorități de nivel central să se opună voinței cetățenilor ca, la nivel local, o comunitate să se numească într-un fel sau altul.

Argumente de ordin financiar aduse pentru o astfel de argumentație, cred că nu merită susținute. De aceea, dacă respectăm un principiu al autonomiei locale, normal ar fi ca cetățenii să-și decidă, prin referendum, așa cum s-a făcut, denumirea localității lor.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Acum știți cum e, domnule deputat. Și după ședința de ieri, când s-a decis că am condamnat comunismul, este foarte greu să mai avem o localitate care se cheamă Oțelul Roșu.

Vă rog. Aveți cuvântul, domnule deputat Miroșeanu.

Domnul Liviu Alexandru Miroșeanu:

Domnule președinte, ați anticipat, oarecum, ceea ce voiam să subliniez. Având în vedere faptul că în România, prin cuvântul Președintelui României, Traian Băsescu, comunismul tocmai a fost combătut, credem că va trebui să facem și reparațiile istorice de genul acesta, considerând că schimbarea denumirilor în mod abuziv și cu încălcarea demnității cetățenilor localităților respective, trebuie reparată. Orașe, localități, precum Oțelul Roșu, Gheorghe Gheorghiu-Dej trebuie să dispară definitiv din istoria administrativă a României.

Prin urmare, Grupul parlamentar al Partidului Democrat susține retrimiterea la comisie și solicităm un aviz favorabil vizavi de acest proiect.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Dacă mai există alte intervenții din partea domnilor deputați?

Domnule Bivolaru, aveți cuvântul.

Există nenumărate posibilități de denumire. Putem s-o botezăm Oțelul Brun, Oțelul Portocaliu, Oțelul Verde.

Domnul Ioan Bivolaru:

Mâine-poimâine, domnule președinte, o să venim și cu propunerea ca să schimbăm denumirea Roșiei Montană.

Problema este să justifice, totuși, în fața plenului, pentru că suntem și vom fi puși - e problemă de procedură -, vom fi puși în fața unui vot, probabil, de retrimitere și vrem să luăm în considerare punctele de vedere ale colegilor care au susținut această retrimitere, să ni se motiveze de ce s-a făcut raport de respingere și, bineînțeles, implicit, să ni se spună dacă formalitățile, inclusiv formalitatea de bază, și anume referendumul, au stat la baza acestei schimbări.

Pentru că, dacă n-a fost referendum, degeaba venim să susținem aici, că așa a fost voința populației. Întrebarea firească: care populație?

Domnul Bogdan Olteanu:

Acum am să invit la sfârșit, reprezentantul comisiei și al Guvernului, dat fiind că sunt deja mai mult înscrieri la cuvânt. Domnul deputat Moisoiu și domnul deputat Boșneac.

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș dori numai o mică lămurire pentru dumneavoastră, domnule președinte.

Să știți că în momentul când este supus la topire, la încălzire, oțelul, ca și alt metal, își schimbă culoarea. Ajunge și la culoarea roșie, și, dacă cumva temperatura este mai înaltă se ajunge la o culoare portocalie și chiar albă. Deci, putem și un portocaliu, că este în apropiere de oțel roșu.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Boșneac.

Domnul Valentin Samuel Boșneac:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Îmi permit să vă spun că vin dina ceastă zonă și purtăm de zeci de ani acest stigmat al numelui, Oțelul Roșu. De fapt, au fost două comune, Ohaba și Ferdinand, și prin înțelegere s-a ajuns la vechiul nume, purtat în timpul celui de-al doilea război mondial: Ohaba-Ferdinand.

Vă rog foarte mult să fiți de acord cu acest nume. A fost schimbat numele printr-un simplu decret local și dorim să revenim. Aceasta este dorința oamenilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Ați fost bine primit la prima dumneavoastră intervenție în plen. Comisia, vă rog frumos, dacă doriți să prezentați un punct de vedere.

Domnul președinte Fenechiu.

Domnul Relu Fenechiu:

Da. Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Comisia adoptat un raport negativ pentru acest proiect de lege.

În primul rând, datorită implicațiilor financiare pe care le comportă o astfel de modificare și dacă doriți și datorită faptului că strict din punct de vedere legislativ nu au fost respectate prevederile art.138 alin.(5) din Constituție și art.15 din Legea nr.500/2002 și nu sunt stabilite resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare. Bine, problema strict subiectivă pe care au prezentat-o colegii noștri care locuiesc în această zonă este o problemă care poate fi cântărită de plenul Parlamentului, dacă se consideră că este nevoie, într-adevăr, de o reparație morală a acestei localități, cu toate că, în general, în această sesiune parlamentară, precedente nu există și, așa cum a fost și cazul județului Argeș, dacă vă amintiți, săptămâna trecută, nu am fost de acord cu o schimbare, având în vedere că este o unitate administrativ teritorială de dimensiuni mai mici și dumneavoastră, dacă considerați, putem retrimite înapoi la comisie pentru rediscutare. Referendumul este.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Guvernul?

Domnule secretar de stat Mircea Alexandru, vă rog.

Domnul Mircea Alexandru:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Guvernul nu susține această inițiativă legislativă, pe de o parte, pentru punctul de vedere care a fost scris, pentru punctul de vedere care a fost transmis în scris și, pe de altă parte, vă rog să observați, se propune denumirea Ohaba-Ferdinand. Din expunerea de motive, rezultă că niciodată această localitate nu s-a numit Ohaba-Ferdinand. S-a numit până la 1430 Negrotești, s-a numit după aceea Ohaba-Bistrița, după aceea în '42, Ferdinand. în 43 s-a numit Ferdinand Bistra. Și spune că se anexează la expunerea de motive atât: Hotărârea consiliului local Oțelul Roșu. Dar în hotărâre spune că în baza referendumului locuitorilor. Or, acest referendum nu există. Ce au hotărât locuitorii? Cum să se numească această comună? Pentru că nu există referendum anexat aici.

Pe de altă parte, Guvernul nu susține asemenea inițiative legislative pentru schimbarea de denumiri, într-adevăr, având în vedere că sunt probleme de interes local, trebuie referendum pentru fiecare din aceste decizii pentru că, pe fiecare îl interesează că îl costă schimbarea documentelor necesare pentru acest lucru. Deci Guvernul nu susține inițiativa legislativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Domnul deputat Dumitriu.

Domnul Dragoș Dumitriu:

Deci, domnule președinte, două corecturi. Una la mână, domnul președinte Fenechiu a spus că există referendum și iată că nu există.

În al doilea rând, și reprezentantul Guvernului se înșeală pentru că în lege se spune că autoritățile locale hotărăsc dacă este necesar sau nu referendumul pe o problemă de interes local. Deci, în condițiile în care consiliul local a spus că nu este necesar referendumul. Asta este situația.

Pe de altă parte, dacă ignorăm de data asta și dorința consiliului local și un element istoric, nu știu ce să mai spun, ce să înțelegem și, dacă domnul președinte Fenechiu tot a amintit de propunerea mea de schimbare a denumirii județului Argeș în denumirea istorică Argeș-Muscel, aș vrea să-l rog să nu mai trateze în mod diferit o propunere venită din partea Puterii și una venită din partea Opoziției.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Ion Oltean.

Domnul Ion Oltean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Este surprinzător că Guvernul are un punct negativ legat de această inițiativă legislativă.

De asemenea, este surprinzător că și comisia a respins această inițiativă, atâta timp cât la baza acestei inițiative legislative a stat referendumul organizat, pentru că înțeleg că există un referendum prin care populația a fost consultată și aceasta a fost de acord cu schimbarea denumirii acestei localități. Eu cred că în această privință, ceea ce contează este voința populară, voința oamenilor și hotărârea consiliului local, care înțeleg că și acesta a subscris unei asemenea inițiative locale.

Dacă aceste elemente există, în opinia mea sunt întrunite aproape în majoritate cerințele legale, iar resursele financiare, sigur, ele trebuiau să fie în mod corect indicate și consiliul local aici trebuia să o facă, dar acestea nu sunt motive care să ducă la respingerea acestea inițiative.

De aceea, cred că putem subscrie ideii de a se retrimite această inițiativă comisiei permanente, pentru a se face o nouă analiză în prezența reprezentantului Guvernului și așa să vedem dacă nu cumva se poate hotărî un raport pozitiv pentru aprobarea acesteia.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Nu, e domnul deputat, cred că îmi cereți dreptul la replică. Atunci, domnul Fenechiu dreptul la replică, întâi e dreptul la replică, pe urmă e procedură și pe urmă e domnul deputat Oancea.

Și, stimați colegi, înțeleg că suntem cu toții de acord să-l retrimitem la comisie, dar vorbim în continuare pe această temă.

Domnul Relu Fenechiu:

Da, vreau doar să vă spun atât, că mio-a fost pomenit numele de mai multe ori, în calitate de președinte al comisiei am obligația să verific documentele în baza cărora fac un raport, dar nu pot să cred că o hotărâre a consiliului local este un fals, având în vedere că în această hotărârile scrie foarte clar "în conformitate cu prevederile Legii nr.215 și a rezultatelor referendumului organizat la Oțelul Roșu cu privire la schimbarea denumirii localității" și există și fișa referendumului. Dacă acesta este un fals, atunci este strictă responsabilitatea Primăriei Oțelul Roșu. Eu nu cred așa ceva.

Și, în altă ordine de idei, nu cântăresc cu altă unitate de măsură o propunere a Opoziției și o propunere a celor de la putere, dar cântăresc cu o altă unitate de măsură ideea de a se schimba denumirea unui județ și ideea de a se schimba denumirea unei comune sau a unui oraș, implicațiile fiind cu totul altele.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Pe procedură, domnul deputat Anghel Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Așa s-a călit oțelul sub temperaturi înalte. Deci, s-au încins spiritele, domnul președinte, și, ca tare, în baza art.150 alin.(1), președintele de ședință sau liderul unui grup parlamentar poate cere încheierea dezbaterii unei probleme puse în discuție. Deci, Grupul parlamentar al PSD va susține trimiterea la comisie, dar solicităm încheierea discuțiilor pentru că, altfel, nu se va mai căli oțelul roșu și rămânem cu el așa.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Supun votului dumneavoastră propunerea de încheiere a dezbaterilor pe această temă. E o propunere procedurală, nu am ce să-i fac, votăm. Vă rog să votați. Se pare că există o oarece majoritate în acest sens.

Supun votului dumneavoastră propunerea de retrimitere la comisie a acestui proiect. Vă rog să votați. Nu, retrimiterea la comisie.

S-a decis retrimiterea la comisie. Fără îndoială, coerent cu sistemul pe care l-am aplicat și până acum, voi propune să fiți de acord cu prelungirea cu 15 zile a termenului de dezbatere a acestui proiect, astfel încât să nu fie un caz de adoptare tacită. Și să ne întindem până în luna februarie.

Dacă sunteți de acord? Da. Vă mulțumesc.

Retrimitem la comisie, termen - 7 februarie.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 9 decembrie 2018, 22:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro