Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 20 decembrie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.202/29-12-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
10-12-2018
05-12-2018
28-11-2018 (comună)
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 20-12-2006 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 20 decembrie 2006

2. Prezentarea și adoptarea Proiectului de Declarație a Parlamentului privind aderarea României la Uniunea Europeană.  

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

În continuare, dau cuvântul domnului Nicolae Văcăroiu, președintele Senatului României, pentru a da citire Declarației Parlamentului privind aderarea României la Uniunea Europeană.

Domnule președinte, aveți cuvântul.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

"Declarația Parlamentului României privind aderarea României la Uniunea Europeană

Parlamentul României salută cu satisfacție decizia Consiliului European din 14-15 decembrie 2007, prin care se consfințește aderarea oficială a României la Uniunea Europeană pe data de 1 ianuarie 2007.

Parlamentul României consideră că aderarea României la Uniunea Europeană reprezintă unul dintre cele mai semnificative și de referință momente în istoria îndelungată și frământată a națiunii române, încununarea eforturilor imense depuse în ultimii 17 ani de întreaga societate românească, animată de speranța și credința în destinul european al poporului român.

Speranțele și aspirațiile mai multor generații de înaintași se vor împlini peste câteva zile.

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România, țară cu o moștenire democratică europeană puternică, întreruptă brutal după al doilea război mondial, își regăsește locul natural în sânul Europei.

Parlamentul României felicită poporul român și-și exprimă întreaga sa recunoștință pentru eforturile și sacrificiile sale, care au făcut posibilă realizarea visului european prin aderarea României la Uniunea Europeană.

Totodată, Parlamentul României subliniază sprijinul continuu acordat în favoarea procesului de integrare de către partidele politice și instituțiile statului, precum și de societatea românească în ansamblul ei.

Parlamentul României își exprimă gratitudinea pentru încrederea acordată României și pentru contribuția parlamentelor și guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, Parlamentului European, Consiliului European și Comisiei Europene, la succesul procesului complex de integrare europeană a României.

În același timp, cu ocazia aderării și a Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană, pe data de 1 ianuarie 2007, Parlamentul României adresează felicitări călduroase colegilor bulgari, membri ai Parlamentului Bulgariei și întregii națiuni bulgare, exprimându-și speranța în continuarea cooperării fructuoase între forurile legislative ale României și Bulgariei.

Parlamentul României își exprimă convingerea fermă că eforturile de realizare a reformelor și transformărilor care au marcat societatea și economia românească în ultimii ani vor continua după 1 ianuarie 2007, contribuind la realizarea obiectivelor Uniunii Europene și adăugând valoare familiei europene în termeni politici, economici și culturali.

Aderarea României la Uniunea Europeană presupune asumarea efectivă a rolului de stat membru al Uniunii.

În acest sens, Parlamentul României se angajează să asigure participarea activă la pregătirea poziției naționale în domeniul afacerilor europene, în strânsă colaborare cu Guvernul României, și să legitimeze, în felul acesta, demersul european al României.

Parlamentul României, ca reprezentant nemijlocit al cetățenilor români, își asumă misiunea sa de a informa, de a explica și de a purta un dialog permanent cu aceștia în privința opțiunilor politice ale deciziilor europene, contribuind, astfel, la îmbunătățirea procesului de formulare a politicii europene, spre beneficiul cetățenilor români, în calitatea lor de cetățeni europeni.

Parlamentul României dă glas voinței cetățenilor români de a fi parte activă și creatoare într-o Uniune Europeană fondată pe principiile libertății, democrației și statului de drept, o uniune angajată în continuare în respectarea demnității umane și devotată toleranței, justiției, solidarității, prosperității și egalității de șanse pentru toți.

Parlamentul României se angajează să contribuie la configurarea proiectului politic pe care România îl va propune Uniunii Europene.

În calitatea sa de țară, una dintre cele mai mari frontiere externe ale Uniunii Europene, România poate aduce o contribuție importantă la stabilitatea, securitatea și evoluția democratică a țărilor din regiunile din vecinătatea estică a uniunii.

Parlamentul României înțelege să-și asume întreaga responsabilitate pentru a acționa împreună cu celelalte instituții ale statului și cu instituțiile Uniunii Europene, pentru consolidarea parcursului european al țărilor din Balcanii de vest și din regiunea Mării Negre.

În același timp, Parlamentul României își exprimă dorința de a colabora intens cu celelalte parlamente naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene și cu Parlamentul European, pentru a contribui la redefinirea identității și coeziunii interne a uniunii și pentru a accelera promovarea implementării proiectelor mari ale uniunii: politica energetică, Strategia Lisabona, politica externă și de securitate, cu accentul pe politica de vecinătate și prevenirea conflictelor, politica în domeniul libertății, securității și justiției, agenda socială, promovarea egalității de șanse pentru toți, reforma finanțării uniunii." (Aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Vă rog, domnule Președinte.

Domnul Traian Băsescu:

Domnilor președinți,

Domnilor membri ai Parlamentului,

Aș avea o rugăminte, dacă este posibil, o contribuție la declarație. Dacă, eventual, declarația poate fi încheiată cu formularea: "Parlamentul României ia notă de faptul că intrarea în Uniunea Europeană și integrarea țării în Uniunea Europeană reprezintă voința poporului român".

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Cu acordul dumneavoastră, doamnelor și domnilor senatori și deputați, putem completa declarația Parlamentului cu această frază de final.

Supun votului dumneavoastră Proiectul de Declarație a Parlamentului României privind aderarea României la Uniunea Europeană.

Potrivit art.32 alin.(2), vă propun ca votul să fie exprimat prin ridicare în picioare.

Cine este pentru aprobarea acestui proiect? (Toți parlamentarii se ridică în picioare și aplaudă). Vă mulțumesc foarte mult.

Dacă există voturi împotrivă.? Nu există.

Dacă există abțineri? Nu există.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Stimați invitați,

Declarația Parlamentului României privind aderarea României la Uniunea Europeană a fost adoptată în unanimitate de voturi. (Aplauze)

 

(În continuare, conducerea lucrărilor este preluată de domnul Nicolae Văcăroiu, președintele Senatului.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

În încheierea ședinței noastre solemne, dau cuvântul domnului Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați invitați,

Stimați colegi parlamentari,

Ca președinte al Camerei Deputaților doresc, în primul rând, să mulțumesc Parlamentului României în toate legislaturile sale.

Doresc, de asemenea, să mulțumesc Guvernelor României și primilor miniștri ai României pe care Parlamentul României, din 1990 încoace, i-a învestit în funcție și care, în ce privește, iată, aderarea României la Uniunea Europeană, și-au făcut pe deplin datoria.

Îmi revine misiunea de a fi primul care salută adoptarea de către Parlamentul României a declarației privind aderarea României la Uniunea Europeană. Încă de la început, vreau să subliniez că, deși este un act festiv, nu este, de fel, un act formal. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este consacrarea unui pas pe care noi toți l-am așteptat încă din 1989.

Este un moment al întregii Românii, căci fiecare cetățean al acestei țări a suportat și și-a asumat efortul necesar integrării și, în egală măsură, și trebuie s-o spunem, fiecare cetățean al acestei țări trebuie să se bucure de rezultatele integrării.

După 16 ani de muncă, ne integrăm astăzi în Europa cu capul sus, devenind un membru de încredere al familiei europene. Într-un interval scurt de timp, românii au demonstrat că pot face față cu succes competiției europene, că valoarea lor a fost recunoscută în Europa, chiar înainte de dispariția granițelor formale.

Începând de astăzi, România trebuie să arate Uniunii Europene și guvernelor statelor membre că este un partener serios care are voința politică de a continua, chiar a doua zi după aderare, reformele pe care s-a angajat să le facă. Tocmai de aceea, trebuie să facem distincția între procesul de aderare, pe care îl considerăm îndeplinit cu succes, și efortul de integrare pe care trebuie să-l continuăm de acum înainte.

O dată cu 1 ianuarie 2007, vremea promisiunilor despre integrare a trecut. Cetățenii României așteaptă certitudini, așteaptă o viață mai bună, iar convingerea mea este că, în scurt timp, avantajele aderării vor deveni vizibile pentru fiecare dintre noi.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Efortul postaderare este o responsabilitate comună a clasei politice românești și o responsabilitate comună a întregii societăți românești. Parlamentul se va înscrie în agenda postaderare a României, asumându-și cu responsabilitate rolul său în continuare procesului de modernizare pe care România trebuie să-l parcurgă. Cele două Camere va trebui să contribuie la respectarea unui calendar legislativ care să susțină procesul intern de reformă și să aducă în spațiul public intern temele europene.

După 1 ianuarie 2007, politica europeană devine politică internă a statului român. Parlamentul va trebui să-și reia rolul de dezbatere și amendare a actelor legislative, astfel încât acestea să susțină nevoile de dezvoltare socială și economică a societății românești. Numai în acest fel, România va putea să facă față nevoilor unei piețe și unei societăți europene competitive. Aceasta nu este o problemă în care să fim divizați de culori politice sau rivalități personale. Asumarea agendei europene a României implică o responsabilitate și o maturitate politică, este expresia unei viziuni pe termen lung. Dezvoltarea durabilă a României nu se poate realiza decât în baza unui consens în ceea ce privește interesul național și obiectivele strategice de dezvoltare ale țării.

De aceea, salut inițiativa primului ministru și deschiderea Opoziției de a deschide un dialog cu toate forțele politice, între toate forțele politice, între acestea și reprezentanții societății civile, în scopul definirii unor obiective, termene și politici coerente, de natură să asigure dezvoltarea României în interiorul Uniunii Europene.

Întâi Ianuarie reprezintă pentru României sfârșitul acestei îndelungi tranziții în plan economic, social și moral. Înseamnă despărțirea de trecut. România s-a rupt acum definitiv de perioada comunistă.

Am vorbit de viitor, să nu uităm însă prezentul. Avem toate motivele să ne bucurăm de succesul obținut. Românii trebuie să aprecieze momentele cu adevărat fericite, momentele de împliniri naționale. Și acesta este un mare moment al României. Este momentul de început al destinului european al fiecărui român.

Succes România, succes cetățenilor europeni ai României! (Aplauze)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați, mai avem o rugăminte, după acest moment aniversar, deci încheiem ședința noastră solemnă, vă solicităm încă 5-6 minute. De ce? pentru a încheia, așa cum se cuvine, acest an, va trebui să înființăm Comisia de afaceri europene.

Ne-am pus de acord în cadrul Birourile permanente, în două ședințe, au fost observații, au fost amendamente, sigur că dacă va mai fi ceva vom vedea. Deci, rugămintea este să rămâneți în sală, însă rog pe invitați, membrii Guvernului, primul ministru, partea dreaptă, Majestatea Sa, fostul suveran, Mihai I, foștii președinți ai României, reprezentanți... ne întâlnim în hol la o cupă de șampanie unde, după 5 minute, vă așteptăm și pe dumneavoastră.

Vă mulțumesc foarte mult.

Lucrările s-au încheiat la ora 8,20.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 11 decembrie 2018, 18:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro