Costache Mircea
Costache Mircea
Ședința Camerei Deputaților din 5 martie 2007
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.22/15-03-2007

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
25-03-2019
13-03-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 05-03-2007 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 5 martie 2007

13. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului-ministru și membrilor guvernului:  
  13.2 Costache Mircea
 
consultă:

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Urmează răspunsul la interpelarea domnului deputat Mircea Costache, Grupul parlamentar al P.R.M., interpelare referitoare la motivarea măsurii anunțate de scutirea de datorii. Răspunde din partea Ministerul Economiei și Comerțului, domnul secretar de stat Darius Meșca.

Aveți cuvântul, domnule secretar de stat.

Domnul Darius Meșca (secretar de stat, Ministerul Economiei și Comerțului):

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Stimate domnule deputat,

Referitor la întrebarea dumneavoastră privind motivația măsurii de scutire a 750 milioane euro pentru obiectivele din domeniul energetic, vă comunicăm următoarele: scutirea S.C. Termoelectrica S.A. la plata datoriilor neachitate reprezintă o măsură necesară și firească, în vederea compensării datoriilor pe care societatea le-a făcut ca urmare a unor decizii ale statului, în cadrul procesului de reformă a economiei românești realizată pe parcursul anilor 1996-2004. Începând cu anul 2000, Termoelectrica a preluat unele datorii aferente atât fostei Regii Autonome de Electricitate RENEL, fostei Companii Naționale de Electricitate CONEL, cât și ale altor societăți desprinse ulterior pentru sporirea atractivității acestora în vederea privatizării.

Este adevărat că S.C. Termoelectrica S.A., în decursul ultimilor 7 ani de activitate, a acumulat pierderi, dar acestea au fost determinate în principal de faptul că funcționând în regim reglementat, atât pentru energia electrică produsă, cât și pentru agentul termic furnizat, prețurile de livrare stabilite de ANRE au fost sub costurile de producție.

Totodată, în această perioadă, pentru a recupera gradul scăzut al încasărilor de circa 70-90% și a susține investițiile, Termoelectrica a fost nevoită să recurgă la contractarea de credite pentru producție, în special pentru trecerea anotimpurilor friguroase și pentru modernizare.

În recunoașterea acestora în integralitate în tarif, a condus la acumularea de noi pierderi.

Menționăm că totuși în anii 2004 și 2005 Termoelectrica a înregistrat profit din activitatea de exploatare, rezultatul negativ al bilanțurilor contabile provenind din pierderile și penalitățile acumulate în trecut.

Cele 4 sucursale ale S.C. Termoelectrica S.A. care nu au personalitate juridică asigură acoperirea vârfurilor de consum, dar și rezolvarea unor situații excepționale în sistemul energetic, când alți operatori își reduc sau încetează activitatea de producție, motiv pentru care acestea au o importanță majoră în funcționarea sistemului energetic național.

Menționăm că în cadrul acestora funcționează Grupul IV - Paroșeni și Grupul I - Brăila, cele mai moderne grupuri termoenergetice pe huilă și, respectiv, hidrocarburi din România.

Operarea în continuare a S.C. Termoelectrica S.A în cadrul sistemului energetic național este necesară pentru acoperirea cererilor de energie electrică, precum și pentru furnizarea de energie termică, pentru numărul total de peste 1 900 000 de consumatori individuali.

Societatea fiind un prestator de servicii de interes economic general, în conformitate cu legislația în vigoare, poate beneficia de măsuri de sprijin financiar din partea statului. Soluția de sprijin financiar este o soluție viabilă și necesară pentru un serviciu de larg interes și impact social. Alternativa acestei soluții, lichidarea societății, nu este o opțiune viabilă, ținând cont de implicațiile pe care le-ar avea ca urmare a riscului întreruperii activității de furnizare de energie electrică, cu efect direct asupra securității și stabilității sistemului energetic național, precum și a riscului întreruperii furnizării de căldură pentru populația din cele mai importante centre urbane care au sisteme de încălzire centrală cum sunt București, Galați, Deva, Constanța sau mare parte a localităților din Valea Jiului.

Măsurile de sprijin financiar se încadrează în prevederile art.6 al Regulamentului privind ajutorul de stat sub forma compensărilor acordate anumitor întreprinderi, cărora le-a fost încredințată prestarea serviciilor de interes economic general, sunt autorizate de către Consiliul Concurentei prin Decizia nr. 210 din 10.10.2006 și reprezintă o practică ce se regăsește în Uniunea Europeană, fiind în acord cu legislația comunitară.

Sperând ca informațiile furnizate aduc lămuririle necesare referitoare la problema ridicată de dumneavoastră, vă asigurăm, domnule deputat, de disponibilitatea Ministerului Economiei și Comerțului de a vă comunica în termen orice alt răspuns ce va fi solicitat de dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

Pentru comentarii și întrebări suplimentare, domnul deputat Mircea Costache.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Eu, realmente, nu știu ce să cred, pentru că din cele câteva date furnizate de domnul secretar de stat, rezultă cu totul și cu totul altceva decât din informațiile pe care le deținem noi, direct de la sursă. Și anume, posed aici dosarul Termoelectrica, din care rezultă că unitatea are peste 2 miliarde de euro pierderi. Dânsul spune că actuala inițiativă de reducere a unor datorii la producătorii de energie electrică ar fi o măsură compensatorie, nu înțeleg în compensare cu ce, în vederea privatizării.

Dacă noi acceptăm să astupăm cu miliarde de euro, 750 de milioane la această rundă, cele anterioare și cele viitoare, dacă acceptăm să dotăm din bani publici cu un miliard de dolari fibră optică și după aceea dăm pe nimic ROMTELECOM-ul, dacă acceptăm să scutim de datorii de miliarde și după aceea să privatizăm pe nimic, dacă de la bugetul public, de pe spatele contribuabilului român care moare pe la cozi plătindu-și datoriile, noi facem reduceri de acest gen, fără o fundamentare temeinică, așa cum a rezultat, înseamnă că cineva este dușmanul pe față al economiei naționale și că nu vrea ca țara sa să-și revină vreodată.

Dacă dumneavoastră credeți, domnule secretar de stat, că poate fi mulțumitor pentru un reprezentant în forul legislativ, așa cum sunt de drept și de fapt, care trebuie să ducă altora răspunsul și mesajul dumneavoastră, dacă credeți că poate fi mulțumitor, de exemplu un răspuns ca acesta, că energia electrică a înregistrat pierderi, datorită faptului că prețurile stabilite de ANRE, adică de unitatea de reglementare, adică de acea pârghie a statului care trebuie să stabilească prețul real de producție al energiei, dacă ANRE-ul, Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei Electrice a stabilit prețuri mai mici decât costurile de producție, cine a trasat sarcină, ce fel de management a practicat agenția, ce a făcut Guvernul sau ce au făcut guvernele? Agenția aceea este atemporală, aspațială și undeva suspendată în slavă, nu are coordonare tehnică? Nu are responsabilitate, pentru că salariile la managerii din domeniul producției și nu numai al producției și la unitatea de reglementare sunt cu mult mai mari decât ale deputaților, senatorilor pe care îi încriminează instituțiile media în fiecare zi, pentru a le scădea credibilitatea în fața populației.

Spuneți dumneavoastră senin: pentru că avem lipsuri, găuri de acoperit, pierderi, pentru că ANRE-ul a stabilit prețuri mai mici decât costurile de producție.

Domnule, unii dintre noi suntem oameni de litere, dar nu suntem chiar atât de depășiți, încât să nu înțelegem lucrurile elementare și în domeniul economic. Acestea nu sunt răspunsuri sau dumneavoastră dețineți informații mai puține decât noi și asta este trist.

Eu v-am arătat un dosar numai de la Termoelectrica, unde pierderile sunt la peste 2 miliarde de euro la ora asta, dar pierderile înregistrează în România toți producătorii de energie electrică. Singurii care înregistrează profituri sunt furnizorii privați și nu vă dau eu lista furnizorilor privați, pentru că unii dintre ei se duc și iau energie ieftină, chiar cu apostila unor instituții ale statului și cu intervenții de la nivel înalt.

Înregistrează pierderi producția, statul, cetățeanul român, contribuabilul care trebuie să suporte și aceste radieri de datorii pe care le anunță ministerul dumneavoastră de 750 de milioane de euro acum, așa, iar profiturile le înregistrează niște furnizori Green Energy, Holding Energy, Beny, Alex, Vasile, Cucu SRL și alții, care nu produc, nu-și asumă riscuri în contractele respective decât profituri. Ei exportă energie, ei preiau ieftin și vând scump, ei au dreptul să facă profituri nelimitate, fără ca un guvern responsabil să știe cât e marja de profit rezonabilă, cine trebuie să-și asume alături de producători riscurile și pierderile, numai contribuabilul român pe care îl împovărați dumneavoastră prin ștergeri repetate de datorii.

Eu mă opresc aici, pentru că nu vreau să insult liniștitele scaune goale din Parlamentul României care privesc nepăsătoare la probleme atât de importante, precum Dosarul "Energia" și nu vreau nici să ridic în slavă la o cupolă, de asemenea, insensibilă la mesajul meu. O să mă opresc aici, astăzi, dar nu mă opresc aici cu astfel de probleme niciodată, că măgăria și mârlănia trebuie să mai înceteze să mai insulte bunul simț și inteligența celor care mai gândesc și mai simt românește.

Vă mulțumesc, doamnă președinte, și vă rog să mă scuzați.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 26 martie 2019, 4:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro