Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 19-03-2007

Ședința Senatului din 19 martie 2007

11. Din partea Guvernului au primit răspunsuri senatorii:  
  11.2 Otilian Neagoe - de la Alexandros Galiatatos, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului;

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Vă rog să oferiți răspuns domnului senator Otilian Neagoe.

Domnul Alexandros Galiatatos:

Domnul senator, referitor la întrebarea dumneavoastră ce vizează domeniul de activitate al Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, înregistrată la Senat, în data de 22 februarie, vă comunicăm următoarele:

Autostrada București-Brașov, tronsonul Predeal-Codlea. Pentru tronsonul Predeal-Cristiana, aparținând autostrăzii București-Brașov, a fost reactualizat studiul de fezabilitate. În prezent se întocmește documentația pentru demararea procedurii de atribuire a contractului de proiectare și construcție.

Etapele următoare presupun transmiterea anunțului de participare în vederea publicării în Monitorul Oficial, pregătirea și depunerea ofertelor de către firmele interesate care au achiziționat caietul de sarcini, evaluarea ofertelor depuse, desemnarea câștigătorului licitației. Durata lucrărilor de construcție este de 3 ani urmați de o perioadă de garanție de încă 3 ani.

Autostrada Brașov-Gorj, tronsonul Codlea-Șoași traseul menționat este parte a sectorului 1 de autostradă, anume secțiunea 1B.

Perioada contractuală de execuție a lucrărilor pe această secțiune este 28 februarie 2010-31 decembrie 2013.

Varianta de ocolire Brașov, licitația internațională privind serviciile de consultanță pentru proiectarea și supervizarea lucrărilor de construcție, a variantei de ocolire a municipiului Brașov, s-a încheiat în prezent.

Acum a început procedura de semnare a contractului pentru serviciile de consultanță mai sus menționate.

Consultantul va semna contractul pentru serviciile de consultanță, va elabora documentația de licitație, inclusiv proiectul tehnic, în termen de 9 luni de la semnarea contractului.

Varianta de ocolire Făgăraș-Săcele, cele două variante de ocolire, sunt cuprinse pe lista de achiziții publice pentru serviciile de proiectare și studiu de fezabilitate. Finalizarea studiilor de fezabilitate este estimată pentru trimestrul III/2007. Urmează demararea procedurilor de achiziție terenuri, consultanță și lucrări.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc. Mulțumit de răspuns, domnule senator? Microfonul 3.

Domnul Otilian Neagoe:

Vă mulțumesc, domnule președinte. Din păcate, răspunsul este în continuare plin de generalități și sunt aceleași incertitudini în legătură cu niște proiecte care aveau soluții în 2004, respectiv, în primăvara anului 2005 tronsonul de autostradă Predeal-Cristian trebuia să înceapă lucrările. Era un contract prin parteneriat public privat.

De asemenea, ocolitoarea Brașovului trebuia să înceapă în cursul anului 2005, fiind a doua prioritate după centura Bacăului. Singurul termen clar pe care domnul secretar de stat ni l-a prezentat este în legătură cu tronsonul Codlea-Șoași, și anume cu start 2010 și finalizare 2013.

Eu ceream, în cadrul întrebării, pentru fiecare dintre aceste obiective termene de start și de finalizare. Din păcate, se pare că Ministerul Transporturilor nu ne poate oferi răspunsuri clare la această întrebare și Brașovul se confruntă cu o situație extrem de dificilă, deoarece este sufocat de transportul care se derulează prin centrul orașului:

  • DN 1 trece prin centrul orașului;
  • DN 13 trece prin centrul orașului;
  • DN 73 la fel.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.