Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 12-06-2007

Ședința Camerei Deputaților din 12 iunie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.15 Costache Mircea - respingerea acuzației "că unii dintre cei aflați sub cupola Parlamentului ar lupta împotriva propriului popor";

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Are cuvântul domnul Mircea Costache, de la Partidul România Mare. Aveți cuvântul.

Domnul Costache Mircea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

M-am străduit din răsputeri și nu am reușit niciodată să aduc o primenire a limbajului în viața publică. Am văzut că unii au început deja să acuze și să resimtă șocurile electrice ale unor discursuri parlamentare, dând vina numai și numai pe lipsa de orizont cultural, pe sărăcia spirituală, care ar degenera în limbaj plin de durități și de atacuri la adresa unor personaje din viața publică.

Au ajuns unii până acolo cu obrăznicia, oameni care nu au citit în viața lor decât etichete de pe sticlele de băuturi sau prospectul propriilor limuzine, ca să știe să și le folosească în mod performant, au ajuns să ne acuze pe aceia care nu avem la îndemână alte mijloace decât vocabularul limbii române, de a înfiera tarele unei societăți în derivă, scăpate oricărui control.

Am să fac de data aceasta efortul de a nu mai cădea în patima accentului pamfletar și a verbului coroziv, de altfel, singurele mijloace care ne stau la îndemână unora dintre noi, și de a spune că nu există șarlatanie mai mare decât să minți cu naturalețe, să acuzi că unii dintre cei aflați sub cupola Parlamentului României ar lupta împotriva propriului popor. Nu cred că există acuză mai gravă și afirmație mai iresponsabilă, din partea oricui ar veni, decât aceea că cine nu a acumulat averi, cine nu încalcă nicio lege, cine încearcă cu propriile mijloace, prin comportament civic exemplar, să traseze pentru el și pentru semenii lui o altă traiectorie în contemporaneitate și cu propensiune spre viitor poate fi cu ușurință etichetat, de indivizi primitivi, animați de spirit gregar, că ar lupta împotriva propriului popor.

Cine are curajul să folosească noțiunea istorică de "popor", când habar n-are de istoria, cultura, tezaurul de spiritualitate al acestui popor, înseamnă că este animat nu numai de spirit gregar, de spiritul de turmă, mai pe românește, și că are un profund dispreț față de toți cei pe care îi are în preajmă și pe care pretinde a-i reprezenta. Nu există în lume șarlatanie mai mare decât să fii înconjurat de clanuri mafiote, de bande infracționale, de cășuneni, de cocoși, de bittneri, de petrache, de alte udrea, de tot felul de scursuri și de creaturi și de scursuri vorace și să înfierezi, chipurile, niște oameni care și-au păstrat măsura, bunul simț, sentimentul patriotic de apartenență la neam, pe care să-i acuzi zilnic, în piața publică și cu alte prilejuri, că ar lupta împotriva propriului popor.

Șarlatanul șef ar trebui să-și încheie misiunea aici și noi nu ar mai trebui să mai așteptăm numai intervenția divină pentru a ne scăpa de cel rău și viclean. Amin.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc și eu.