Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 12-06-2007

Ședința Camerei Deputaților din 12 iunie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.33 Horea Dorin Uioreanu - declarație politică cu titlul "Mintea de pe urmă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Declarație politică: "Mintea de pe urmă"

Stimați colegi,

În ședința de plen de săptămâna trecută am asistat cu toții la un dialog al muților, în care, dintr-o ambiție de moment, domnul deputat al PD Valeriu Tabără a reușit să arunce Clujul (și nu numai) în aer, pentru a susține cauza unui teren aflat în paragină de zeci de ani de zile, și anume terenul pe care ar urma să se deruleze investiția Nokia.

Cum spiritele s-au mai calmat și, slavă Domnului, datorită semnalului pe care l-am tras prin intermediul presei, colegii democrați ai domnului Tabără au ajuns la sentimente mai bune, îmi permit să aduc la cunoștința dumneavoastră ce presupune, în linii mari, investiția Nokia de la Cluj.

În primul rând, spre informarea expresă a domnilor deputați ai PD, țin să precizez că Nokia va dezvolta la Cluj, în urma lobby-ului intens dus de liberalul Marius Nicoară și cu sprijinul financiar al Guvernului Tăriceanu, un departament de cercetare și dezvoltare. Fabrica de la Cluj va fi cea de-a treia locație după Finlanda și Ungaria unde compania își va extinde activitatea de cercetare. Sediul firmei va fi la Cluj-Napoca, deci Nokia va contribui la bugetul local al municipiului. De asemenea, firma finlandeză, și nu "americanii", după cum crede domnul Tabără, va crea la Cluj 15.000 de locuri de muncă bine plătite și va transforma Clujul într-un centru economic regional. Mai mult decât atât, toți tinerii absolvenți ai facultăților de Politehnică din țară nu vor mai fi nevoiți să plece care mai de care prin țări străine pentru un salariu decent.

De asemenea, pe acel teren pe care domnul Tabără vrea să facă "cercetare agricolă", Nokia își va aduce încă câteva companii mari, și anume furnizorii săi. Pentru a evalua nivelul investiției de la Cluj, ar mai fi de spus că, la nivel global, compania finlandeză are peste 600.000 de angajați, iar în 2005, veniturile nete din vânzările de telefoane mobile au fost de 34,2 miliarde de euro, cu 16% mai mari decât cele din 2004, de 29,3 miliarde de euro. Pentru aceasta, era perfect normal și legal să facem această atribuire de teren către Consiliul Județean Cluj, cel care are în subordine parcul tehnologic pe care se va construi "Nokia Village". Având în vedere aceste date, este perfect normal și legal să creăm unele facilități, referitoare la infrastructură și atât, pentru a atrage această firmă de renume în țara noastră. Ar fi un exercițiu de seriozitate și un semnal către alte companii care, la șase luni de la aderarea la UE, încă se mai uită spre România cu un soi de scepticism.

Este un lucru rușinos că PD, prin viceliderul său de grup parlamentar, domnul deputat Tabără, s-a opus săptămâna trecută, din ambiții pur politice și cu o înverșunare de neînțeles, unei investiții care va marca în mod pozitiv pe termen mediu și lung dezvoltarea Clujului. În ciuda sentimentului meu că nimic nu a fost întâmplător, iar motivul real a fost șicanarea conducerii liberale a CJ Cluj, îmi exprim speranța că deputații PD vor apela la "mintea de pe urmă", vor face, în sfârșit, o demonstrație de bun simț politic și vor vota ordonanța de urgență care reglementează situația juridică a terenului din comuna Jucu, județul Cluj.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă solicit sprijinul în acest demers.