Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 12-06-2007

Ședința Camerei Deputaților din 12 iunie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.62 Tiberiu Bărbulețiu - declarație politică intitulată "Veleități occidentale și apucături orientale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Tiberiu Bărbulețiu:

"Veleități occidentale și apucături orientale"

Abia ne-am așezat la masa selectă a Europei, n-au trecut decât șase luni, și deja ne bântuie trecutul și Orientul. Desprinderea de aceste două fantasme pare traumatizantă pentru mulți dintre noi. Ne confruntăm cu alte realități politice; avem un Guvern nou, funcțional și legitim - informația este valabilă pentru cei care încă nu s-au obișnuit cu ideea -, am ieșit din coridorul îngust al tranziției, dar comportamentul unora încă ne mai ține la porțile Occidentului.

Asistăm în ultima vreme la o campanie murdară, purtată pe coridoarele Parlamentului European, care are drept obiectiv convingerea oficialilor europeni că ceva nu-i în ordine cu România, că acolo lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar a fost încetinită și că merită activarea clauzei de salvgardare pe aceste domenii.

"Victimă" a acestei manipulări, Markus Ferber, parlamentar german din partea Partidului Popular European, a trimis chiar o scrisoare comisarului Franco Frattini în care cere analizarea posibilității activării clauzei pe Justiție. Markus Ferber a formulat critici dure la adresa modului în care a fost modificată Legea Agenției de Integritate, regretând-o nespus de mult pe Monica Macovei, care a pus piatra de temelie a acestei legi.

Inconsistența unui astfel de gest este clară și constituie un obstacol în calea evoluției și modernizării societății românești. Faptul că avem un nou ministru al justiției, neagreat de o parte a clasei noastre politice, care nostalgică reînvie umbra Monicăi Macovei la Bruxelles, reprezintă un argument insuficient și pueril pentru a cere ca toate criteriile de analiză pentru raportul din iunie să fie urmărite și cu mai mare strictețe.

Titluri precum "Comisarii U.E. ne arată clauza" sau "Comisarul Frattini cu mâna pe clauza de salvgardare" sunt pure speculații. Dați-mi voie să vă evoc un moment petrecut în urmă cu câteva săptămâni, care i-a avut drept protagoniști pe ministrul Chiuariu și pe comisarul Franco Frattini, în cadrul reuniunii Consiliului miniștrilor justiției din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurat la Luxembourg, unde oficialul european a subliniat că la nivelul Comisiei Europene nu există nici o îngrijorare față de situația politică internă, și că este de acord cu obiectivele mandatului noului ministru al justiției.

De ce și-ar fi schimbat comisarul european, în decurs de câteva săptămâni, opinia vizavi de capacitatea noului ministru de a continua reformele în domeniul justiției, cu atât mai mult cu cât Legea ANI a fost îmbunătățită, ajungând să fie cea mai drastică lege de acest gen din Europa?

Nu pot decât să-mi exprim regretul și indignarea față de astfel de practici prin care se încearcă exportarea crizei politice de la București pe coridoarele Parlamentului European și ale Comisiei Europene.

Totuși, dragi colegi, nu mai suntem la porțile Orientului, ci în cetatea Occidentului, nu mai reluați forma îndelung exersată în istoria națională, de pâră la Înalta Poartă, societatea nu mai are timp să aștepte după retardul clasei politice.