Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 26-06-2007

Ședința Camerei Deputaților din 26 iunie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Longher Ghervazen - declarație politică referitoare la problema Catedralei Romano-Catolice "Sfântul Iosif" din București;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Longher Ghervazen:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Mă voi referi azi la problema Catedralei Romano - Catolice "Sfântul Iosif" din București.

Este vorba de construcția unui "zgârie-nori" care se ridică la câțiva metri de două monumente istorice - Catedrala Sf. Iosif și Palatul Mitropolitan Romano-Catolic, în ciuda opoziției societății civile și cu nerespectarea legislației.

Această problemă a mai făcut obiectul dezbaterilor parlamentare, în Senat fiind adoptate și două Hotărâri în acest sens, nr.40/ 9.11.2006 și nr.5/ 19.02.2007.

Toate apelurile interne, dar și internaționale sunt, deocamdată, fără reacție din partea administrației publice române. Spun internaționale, pentru că, după ce anul trecut un europarlamentar polonez a pus în discuția Parlamentului European această chestiune, recent, mai mulți europarlamentari români au depus și o declarație scrisă. În numai o lună de la depunere, declarația respectivă a fost însușită de 237 de deputați europeni și sunt șanse foarte mari ca în luna septembrie 2007 acest document să devină Rezoluție a Parlamentului European care să acuze România pentru nerespectarea reglementărilor comunitare privind conservarea și protejarea patrimoniului cultural și arhitectural.

Considerăm că soluția pentru această problemă poate fi încă găsită la București, pentru a nu se ajunge ca rezolvarea să ne fie dată de la Bruxelles ori de la Strasbourg.