Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 25-09-2007

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.8 Dumitru Bentu - declarație politică cu titlul "Școala";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl rog pe domnul deputat Dumitru Bentu să ia cuvântul.

Se pregătește doamna Lari Leonida Iorga, din partea Grupului parlamentar al independenților.

Domnul Dumitru Bentu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Pentru astăzi o declarație politică mereu actuală "Școala".

Prin tradiție, la jumătatea lui septembrie școlile din învățământul preuniversitar se redeschid pentru milioane de elevi. Și, tot prin tradiție, acum ies la iveală, mai mult ca oricând, disfuncțiile și, de ce nu, elucubrațiile (vezi 2007) unui sistem măcinat, paradoxat, de propria-i reformă.

Sunt evidente și încă nerezolvate problematici ce țin de coșmarul înscrierilor la grădiniță, lipsa autorizațiilor sanitare de funcționare, mobilier școlar din secolul trecut, școli nereparate și neigienizate, discrepanțe tot mai accentuate între elevii proveniți din familii bogate și cei defavorizați social, experimente didactice în cascadă (în 10 ani, 6 miniștri au elaborat 15 modificări structurale de anvergură), manuale alternative adesea bulversante, programe încărcate și lipsite de esențializare, salarii nemotivante pentru educatoare, învățători și profesori.

Dintre toate, însă, calitatea personalului didactic este decisivă. Profesorii cu har provin din rândul acelora care și-au dorit să devină profesori, și nu din categoria absolvenților de facultăți, care au aflat doar la terminarea studiilor că vor lucra în învățământ. Nu întâmplător se utilizează sintagma "cadre didactice calificate". Este de domeniul evidenței de primă instanță că, în prezent, școala cunoaște o criză reală de astfel de "cadre didactice calificate".

În anul școlar 2007 - 2008 vor "activa" în învățământ peste 51.000 de suplinitori; unii dintre aceștia nu au obținut nici măcar submediocrul 5 (cinci) la concursul de ocupare a catedrelor vacante.

Se vorbește despre "disperarea de cauză" a diriguitorilor sistemului, și care vor avea "curajul" să promoveze inclusiv studenții în posturile didactice. "Binefăcătorii" confirmă că de multe ori curajul este expresia lipsei de soluții.

La nivelul județului Vaslui, erau libere peste 1.000 de catedre; în județul Galați, la fel, peste 1.000; în Cluj, 800; în Dolj, 744; în Alba, 572; în Hunedoara, 400; în Mehedinți, 200. Și exemplele pot fi colectate din toate județele țării, inclusiv din Capitală.

Catedrele vor fi ocupate gradual astfel: suplinitori calificați, pensionari, absolvenți de facultate fără diplomă de licență, studenți, absolvenți de liceu.

Cel mai afectat de precaritatea actului instructiv-educativ este mediul rural.

Principalul vinovat rămâne în continuare salariul nemotivant, precar sau de mizerie, dacă renunțăm la eufemisme. Un debutant cu studii superioare primește 600 de lei net lunar. Un profesor titular cu toate gradele didactice și vechime de 20 de ani este retribuit cu 1.000-1.500 de lei.

În Italia, un cadru didactic preuniversitar are în medie 1.500 de euro, în Slovenia, 1.100, în Ungaria, 800 de euro.

"Non scole sed vitae discimus", spuneau latinii. "Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm!" Oare mai este de actualitate această, cândva, axiomă, stimați guvernanți?

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.