Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 25-09-2007

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.17 Nicolae Popa - declarație politică intitulată "Roșia Montană nu trebuie să dispară";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl rog pe domnul deputat Popa să se pregătească, să poftească la microfon. Înainte, îngăduiți-mi să anunț că domnii deputați Gheorghe Dragomir și Dan Motreanu, de la Grupul parlamentar al P.N.L., au depus în scris. Domnul Grigore Dan, de la Grupul parlamentar al Partidului Democrat, a depus în scris declarația politică. Doamna Ardelean Lia, de la Partidul Conservator, de asemenea, a depus în scris. Și domnii deputați Gheorghe Chiper, de la P.S.D., și Bădălău Nicolae, tot de la P.S.D., au depus, de asemenea, în scris.

Se pregătește domnul deputat Sorin Paveliu, din partea grupului parlamentar al independenților, să ia cuvântul după domnul Popa Nicolae.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Nicolae Popa:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Mă voi referi la o temă foarte mult discutată în ultima vreme, și anume, proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană, proiect care trebuie să ne intereseze pe noi toți, pentru că aurul de la Roșia Montană este aurul întregii Românii, al întregului popor român. Și am intitulat declarația mea politică "Roșia Montană nu trebuie să dispară".

Anularea procedurii de autorizare a studiului de impact asupra mediului din cadrul proiectului propus de R.M.G.C. la Roșia Montană este doar un prim pas spre o situație normală. Din păcate, nu este suficient. Trebuie ca acum să identificăm persoanele care se fac vinovate de această megaafacere ce ar putea efecte negative ireparabile asupra mediului și a unei zone cu un patrimoniu cultural și istoric unic în Europa.

Încă de acum șapte ani am tras un semnal de alarmă cu privire la acest proiect, la modalitatea prin care firma canadiană a concesionat activitatea de minerit, precum și la posibilele efecte negative pe care această investiție l-ar implica.

Din păcate, persoane precum fostul ministru al industriilor din acea perioadă, Radu Berceanu, n-a avut urechi să audă și ochi să vadă ce afacere păguboasă făcea statul. Tot domnia sa spunea atunci că presupusa dispariție a localității Roșia Montană este doar o simplă speculație, și nu se va întâmpla așa ceva. Iată că, din nefericire, am avut dreptate și ceea ce am presupus atunci s-a întâmplat în zilele noastre, această localitate Roșia Montană a dispărut complet din zona munților Apuseni.

Interpelarea pe care am adresat-o în anul 2000, prin care am semnalat o serie întreagă de aspecte, începând cu modalitatea de privatizare, scopul concesiunii, modalitatea de asociere dintre stat și investitorul canadian, precum și aspecte ce vizau patrimoniul zonei, au rămas și în ziua de azi fără răspuns.

Aceiași oameni, membri de marcă ai Partidului Democrat, care și-au dat atunci acordul ca această mega-afacere să înceapă, sunt cei care acum o susțin, fără să le pese că o așezare veche de peste două mii de ani ar putea dispărea. Totul pentru ca buzunarele unor străini veniți de peste ocean să fie mai pline.

Doresc să trag încă o dată un semnal de alarmă cu privire la acest proiect. Este timpul să aflăm care sunt persoanele care au stat în spatele acestei afaceri. Cine sunt băieții deștepți care vor ca o parte a Apusenilor să dispară. Iar la aceste întrebări nu ne pot răspunde decât liderii Partidului Democrat - cei care și-au dat acordul pentru acest proiect și care l-au susținut și-l susțin în continuare. Stoparea proiectului, chiar dacă nu există încă o sentință definitivă, este un pas înainte. Pericolul nu va dispărea însă atât timp cât proiectul de modificare a Legii minelor nu va fi votat.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.