Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 25-09-2007

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.21 Aurel Olarean - declarație politică intitulată "În prag de nou an școlar, vendeta politică a PNL-ului lovește în învățământul sucevean";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Aurel Olărean:

"În prag de nou an școlar vendeta politică a PNL-ului lovește în învățământul sucevean"

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cu greu mai poate cineva să creadă în declarațiile mieroase ale Partidului Național Liberal, care, cu ajutorul unui grup de miniștri incompetenți, schimbă și destabilizează toate structurile organizatorice din teritoriu. Integritatea morală, capacitatea profesională, experiența sau calificarea pălesc toate în fața factorului politic. Prefecți, primari, directori, administratori sau inspectori... toți trebuie să fie simpatizanți PNL. Cei apolitici nu au nici o șansă, iar cei simpatizanți ai altor partide - nici atât. Faptul că din aceste funcții înalte vor trebui să conducă instituții ale statului, și nu ale PNL-ului, sau faptul că sistemul este în slujba cetățeanului care este și contribuabil dar și beneficiar, toate acestea nu au nici o valoare în ochii șefilor peneliști. Pur și simplu: noi trebuie să controlăm totul, iar cine nu este cu noi este...contra noastră!. Probabil că atunci când a rostit aceste vorbe I.V. Stalin nu s-a gândit la Guvernul Tăriceanu II, dar fiți siguri că Tăriceanu & Co. i-au mulțumit în gând "tătucului" pentru sfatul dat.

Una din ultimele manevre tactice ale PNL-ului a dus la decapitarea Inspectoratului Școlar Suceava. Și nu o decapitare simplă, ci una dublă, asta pentru ca domnul ministru Adomniței să nu se obosească să semneze de două ori. Și așa, acum, la început de an școlar, învățământul sucevean a rămas fără inspectorul general Carcalete și fără inspectorul general adjunct Hrenciuc. Bănuiesc că este inutil să vă mai spun și că cei doi făceau parte din PLD, respectiv din PD, iar funcția de șef al învățământului sucevean a fost atribuită unui membru PNL.

Profesorul Daniel Hrenciuc este doctor în istorie și unul din marii specialiști în problemele româno-polone, fiind autorul a opt cărți publicate, dintre care una propusă pentru premiul Academiei Române în anul 2005. Activează ca profesor în orașul Rădăuți, iar din aprilie 2006 este inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Suceava. Precum puteți vedea și dumneavoastră, o persoană cu o mare probitate morală și profesională, care și-a dedicat viața carierei de dascăl.

De la numirea sa ca inspector general adjunct și până în această vară a primit numai calificativul "foarte bine", ca acum, cu ocazia ultimei inspecții ordonate de domnul ministru Adomniței, calificativul acordat să se transforme brusc în cel de "insuficient". Cu alte cuvinte, o persoană responsabilă moral și profesional, cu o viață de profesor în spate, devine peste noapte, în optica Ministerului Învățământului, din deștept...tâmpit. Îmi cer scuze pentru exprimare, dar o altă explicație simplă și mai la îndemână nu cred că există. Și aici nu mă refer numai la o banală schimbare din funcție, ci și la faptul că acest calificativ va rămâne veșnic ca un vot de blam pentru întreaga carieră didactică a profesorului Hrenciuc.

Doar dacă nu cumva, luat de valul acesta paranoic al schimbărilor peneliste, domnul ministru Adomniței nu va vrea să recunoască că aceasta a fost o schimbare pur politică, și nu una pe criterii profesionale.