Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 25-09-2007

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.39 Horea Văsioiu - declarație politică cu titlul "P.S.D. încă mai este la guvernare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Horia Văsioiu:

"PSD încă mai este la guvernare"

Domnule președinte, doamnelor și domnilor

Nu va trece mult timp până când vom afla dacă Partidul Social Democrat și-a asumat cu claritate rolul de partid de opoziție sau își va continua stilul politic ubicuu cu care ne-a obișnuit până acum, de a fi, în același timp, declarativ doar, în opoziție și, prin pârghii ascunse, la guvernare.

Edificator în acest sens va fi votul pe care reprezentanții PSD îl vor da moțiunii de cenzură. Dacă moțiunea nu va trece de Parlament, este clar că PSD preferă gherila politică, prin care poate sprijini sau submina orice guvernare, funcție de interesele sale, de cele mai multe ori contrare interesului public.

Edificatoare în acest sens este perioada ce a trecut de la instalarea guvernului Tăriceanu 2, timp în care PSD a sprijinit un guvern minoritar de dreapta. A reușit astfel, fără nici o problemă, să promoveze proiecte legislative cu un pronunțat caracter de stânga, pe care și le-a asumat, în cel mai electoral mod posibil, în fața opiniei publice. Tot prin același baleiaj politic, PSD a obținut cele mai multe și consistente finanțări guvernamentale pentru proprii primari. În același timp, PSD vrea sa blocheze - dacă se poate până la următoarele alegeri parlamentare, cu atât mai bine pentru el -, proiectul Legii privind votul uninominal.

Pe de altă parte, PSD speculează vulnerabilitatea actualului guvern, mărindu-și de fiecare dată pretențiile. Când nu îi sunt satisfăcute, îi obstrucționează toate inițiativele, pentru a arăta clar cine controlează jocul. Își permite acest lucru prin grupurile parlamentare din Senat și Camera Deputaților, dar și prin armata fidelă, declarată pro PSD pe față sau sub acoperire, infiltrată peste tot. Este vorba despre directorii generali, directorii, șefii de servicii sau birouri din ministere, numiți de PSD în perioada 2000-2004. Lor li se adaugă unii directori de direcții deconcentrate, unii cu apartenență fățișă la PSD, alții doar cunoscuți ca partizani fervenți. Iar aceștia din urmă sunt toți sub umbrela subprefecților proveniți din secretarii generali ai prefecturilor, subprefecți ce poartă tot marca PSD.

De aceea, cred că doar votul pe care îl va da PSD propriei moțiuni de cenzură ne va arăta dacă acest partid - care trăiește semiclandestin, cu viză de flotant și pentru guvernare și pentru opoziție -, va avea tăria să-și asume o poziție tranșantă. Personal cred că acest lucru nu se va întâmpla curând, pentru că, prizonier între făina pe care o macină acum și slănina pe care sondajele de opinii o arată tot mai îndepărtată, va ezita să-și asume o carte de identitate.