Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 25-09-2007

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.52 Mircia Giurgiu - declarație politică intitulată "Și fără slujbă, și fără bani";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Mircia Giurgiu:

"Și fără slujbă, și fără bani"

În România de după 1989 a apărut un fenomen care a dat peste cap piața forței de muncă. Și anume: concedierile individuale sau în masă. Pentru ca tranziția să fie mai ușoară, au apărut o serie de acte normative care ofereau o protecție foștilor angajați, respectiv salariile compensatorii. Dar, implicit, a apărut și un alt fenomen anormal: cererea de concediere pentru a beneficia de banii oferiți de stat.

În cele mai multe cazuri de concedieri individuale sau colective, cel puțin în ultima perioadă, autoritățile par să ignore dreptul legal al salariaților de a beneficia de salariile compensatorii.

Astfel de cazuri s-au întâlnit în județul Cluj, dar, din nefericire, nu este singurul loc din țară unde foștii angajați se confruntă cu aceleași probleme. La Cluj, însă, situația este cu atât mai dramatică, cu cât la SC Somvetra SA Gherla era angajată majoritatea populației municipiului. În aceste condiții, oamenii au rămas chiar fără nicio sursă de venit și asta de mai bine de doi ani, fără ca în viitorul apropiat să se întrevadă vreo modificare în mai bine. La fel s-a întâmplat și la RATL Turda, Transurb Dej și RADP Cluj, unde oamenii au rămas pe drumuri, fără un loc de muncă și o sursă de venit pentru a-și întreține familiile.

În curând începe un nou an școlar, iar mulți dintre copiii foștilor salariați nu vor putea avea o uniformă nouă, un ghiozdan la fel ca al colegului de clasă sau, în cel mai rău caz, rechizite școlare. Toate acestea ar putea sta cu totul altfel dacă s-ar lua în considerare prevederile actelor normative în vigoare. Angajatorii celor pentru 1000 de oameni de la SC Somvetra SA Gherla, RATL Turda, Transurb Dej și RADP Cluj au depus în termen legal actele necesare pentru acordarea de salarii compensatorii, dar solicitările lor au rămas fără răspuns.

România este un stat de drept și membru al Uniunii Europene și, prin urmare, ar trebui ca legile să fie respectate. Totul depinde, însă, de autoritățile în drept pentru ca situația foștilor angajați să fie remediate.