Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 25-09-2007

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.54 Monalisa Găleteanu - declarație politică intitulată "1 Octombrie trist";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Doamna Monalisa Găleteanu:

"1 Octombrie trist"

Exercițiul unei guvernări dezastruoase continuă și, încetul cu încetul, așează peste România un văl cenușiu, transformând până și cele mai optimiste chipuri în unele triste, dezamăgite, derutate.

Deficiențele din învățământul universitar se perpetuează fără a stârni actualei Puteri îngrijorarea, interesul sau măcar dorința de a îndrepta lucrurile pe un făgaș normal, astfel încât preocuparea pentru tânăra generație să devină una prioritară.

Strădania studentului român de a intra la o facultate cu renume este răsplătită și anul acesta cu umilința șederii la cozi nesfârșite pentru a prinde un loc într-un cămin, unde îl va întâmpina, cel mai probabil, imaginea dezolantă a unui șantier părăsit. Neputincioși în fața haosului care a cuprins întregul sistem educațional, studenții mai puțin norocoși sunt siliți să accepte și varianta extrem de costisitoare a cazării într-un apartament închiriat de la particulari.

Amărăciunea lor este accentuată de schimbările prevăzute de actualul proiect al legii învățământului universitar, care îi privează pe studenți de subvențiile pentru transport, cantină și cămin, în condițiile în care aceste cheltuieli nu sunt suplinite de o majorare a burselor. Toate acestea sunt drepturi câștigate de studenți de-a lungul timpului prin proteste și pierderea lor ar însemna un uriaș pas înapoi, cu atât mai mult cu cât statutul României de stat european cu drepturi depline impune standarde ridicate în domeniul educației.

Desconsiderarea forței intelectuale reprezentată de studenți și profesori, lipsa de seriozitate în asumarea promisiunilor făcute lor și incoerența politică de care dau dovada actualii guvernanți converg către menținerea unei stări tensionate în societatea românească și duc inevitabil la degradarea acesteia.