Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 25-09-2007

Ședința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.61 Valeriu Ștefan Zgonea - declarație politică intitulată "Zero la sută".  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

«Guvernul "zero la sută"»

După trei ani de guvernare "portocalie" și la 6 luni de la instalarea Guvernului Tăriceanu II, în care singurele repere au fost incompetența, ineficiența, inconsecvența, intoleranța și demagogia, este momentul schimbării. Trebuie să deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor unei țări europene, susținut de o majoritate parlamentară transparentă.

Rezultatele guvernării Tăriceanu sunt clare: o societate profund divizată și polarizată, "zero la sută" grad de absorbție a fondurilor europene, agricultura adusă în sapă de lemn, creșterea economică nu este sustenabilă, sistemul sanitar se află în comă, învățământul este bulversat, în justiție s-a reușit "performanța" de a transforma instituțiile independente ale puterii judecătorești în adevărate instrumente politice, iar în ceea ce privește politica externă a României, nu există nici strategie, nici viziune, fiind campioni la gafe diplomatice și relevând dimensiunea incompetenței.

În clipa de față, lozinca electorală "Să trăiți bine!" se dovedește a fi mai mult decât o glumă proastă pentru marea majoritate a românilor. În ultimii trei ani, România a evoluat spre un model de societate neeuropean, în care cei mai mulți se zbat să supraviețuiască în sărăcie, rezultatele dezvoltării fiind însușite de către o minoritate de 10 % din populație, privilegiată de guvernele dreptei, care se manifestă tot mai agresiv, în disprețul legii. Aceasta este România reală, pe care actualii guvernanți o ignoră cu bună știință.

Inițiativa PSD de creștere a pensiilor a fost respinsă în 2006 atât de Guvern cât și de Parlament. Doar insistența parlamentarilor social-democrați a determinat votul pentru actuala creștere a pensiilor.

Incompetența și disprețul guvernanților se văd mai ales în domeniul agriculturii, de la lipsa de preocupare privind pregătirea pentru accesarea fondurilor europene la proasta gestionare a crizelor provocate de secetă și inundații. În primăvara anului trecut, județul Dolj a fost afectat de inundații, efectele fiind catastrofale, autoritățile guvernamentale dovedindu-și incapacitatea și indiferența în gestionarea problemelor. În acest an, seceta prelungită a făcut ravagii, majoritatea culturilor agricole fiind calamitate, factorii de decizie, în pofida gravității situației, nereușind să găsească soluții de sprijin și de recuperare a pagubelor. Nu există o strategie pentru prevenirea și combaterea efectelor fenomenelor climaterice care au afectat țara noastră în ultimii ani.

Un aspect deosebit de grav, în contextul actual, în care România se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 60 de ani: față de suprafața de 1,5 milioane de hectare pregătită pentru irigații de către Guvernul PSD, anul acesta au fost irigate doar câteva zeci de mii de hectare. Din cele peste 2,6 milioane de hectare afectate de secetă în acest an, s-au acordat despăgubiri doar pentru o suprafață sub 500.000 de hectare. Pentru culturile de primăvară - distruse în proporție de 80 la sută - nu s-a stabilit nicio despăgubire.

ZERO domină întreaga gestiune ministerială a activității din agricultură, de la competență și implicare până la sumele accesate din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală, din Fondul European de Pescuit. ZERO este și nivelul sumelor accesate până în prezent din cele 272 milioane euro prevăzute pentru aplicarea măsurilor de piață pe acest an. Există serioase riscuri în ceea ce privește blocarea sau amânarea fondurilor pentru plățile directe de la Uniunea Europeană pentru anul 2007, dacă nu se acreditează "APIA".

Miza Moțiunii de cenzură inițiate de PSD nu este doar înlocuirea actualului guvern, ci schimbarea direcției de evoluție a României, de la capitalismul oligarhic și exclusivist la un model social european. Este șansa unui nou început, dincolo de orice jocuri politice interne.