Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 08-10-2007

Ședința Camerei Deputaților din 8 octombrie 2007

4. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii învățământului nr.84/1995, cu modificările și completările ulterioare (retrimisă comisiei).
 
consultă fișa PL nr. 546/2007

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii învățământului nr.84/1995, cu modificările și completările ulterioare. Lege organică. A fost înscris pe ordinea de zi în condițiile art.37 lit.c) și art.86 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputaților.

Domnul Marton dorește să facă o intervenție, vizavi de această propunere legislativă.

Domnul Francisc Márton Árpád:

Atât pct.2, cât și pct.3 au fost puse pe ordinea de zi, pentru că este singura modalitate prin care putem acorda comisiei în loc de 45 de zile un termen de 60 de zile și inclusiv plenului. Deci, solicit să fie retrimise comisiei ambele proiecte de lege și să le dăm, adică nouă să ne dăm un răgaz de 60 de zile pentru adoptarea legii. A fost un consens în Biroul permanent pentru această soluție.

Domnul Valer Dorneanu:

Este adevărat, consensul acesta trebuie confirmat și de plen. Dacă cineva dorește să facă vreo intervenție în legătură cu această propunere? Doamna Olguța Vasilescu, președinta comisiei de învățământ.

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Domnule președinte,

Și comisia susține amânarea și discutarea, rediscutarea practic în comisie a acestor două legi pentru că nu a fost timpul disponibil ca să ajungem să facem și un raport. Dar, pe de altă parte, vreau să rog Biroul permanent să dea dovadă și pe viitor de aceeași solicitudine, atunci când vine vorba de proiectele de lege ale comisiei de învățământ, cu atât mai mult cu cât, săptămânal, o zi este iarăși blocată cu statutul minorităților și, din această cauză, nu avem timp să terminăm proiectele de lege. Nu avansăm nici cu statutul minorităților pentru că nu este voință politică, asta trebuie să se știe foarte clar, dar, pe de altă parte, nu putem să avansăm nici cu proiectele pe care le avem în comisie și activitatea noastră este practic aproape blocată.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Marton Arpad a făcut o propunere comună de restituire la comisie pentru două proiecte aflate pe ordinea de zi. Eu sunt obligat să le pun la vot separat, așadar supun întâi propunerea de a se restitui Comisiei pentru învățământ propunerea legislativă pentru modificarea Legii învățământului nr. 84/1995.

Cine este pentru?

Dacă sunt voturi împotrivă?

Abțineri?

În unanimitate, s-a votat restituirea la comisie, termen, așa cum s-a solicitat, 30 octombrie.

Stimați colegi,

Din sinteza pe care eu am prezentat-o de dragul câștigării timpului, am vorbit de două momente. Întâi problema restituirii proiectului la comisie, dar pentru ca aceasta să poată lucra, trebuia să modificăm și termenul constituțional de 45 de zile într-un termen de 60 de zile. Deci, votul dumneavoastră, pe care l-ați exprimat, a fost și pentru trimiterea la comisie și pentru prelungirea termenului constituțional de la 45 de zile la 60 de zile, dată fiind complexitatea acestei legi.