Plen
Ședința Camerei Deputaților din 22 octombrie 2007
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.143/01-11-2007

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-12-2018 (comună)
12-12-2018
10-12-2018
05-12-2018
28-11-2018 (comună)
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 22-10-2007 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 22 octombrie 2007

25. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului:  

   

Domnul Eugen Nicolicea:

    ................................................
 

Trecem la următoarea parte a ședinței noastre, și anume prezentarea de interpelări și întrebări.

Îi voi anunța întâi pe cei care au întrebări și interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Victor Ponta - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Aurel Vlădoiu - patru interpelări depuse în scris.

Doamna deputat Daciana Sârbu - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Constantin Traian Igaș - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Eugen Bejenariu - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Ioan Munteanu - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Constantin Faina - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Aledin Amet - două interpelări pe care le va susține personal.

Doamna deputat Lia Ardelean - o interpelare depusă în scris.

Doamna deputat Monalisa Gălăteanu - două interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Mihai Dumitriu - șase interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Victor Sanda - două interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Vasile Pușcaș - cinci interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Ioan Stan - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Mircia Giurgiu - zece interpelări pe care le va prezenta personal.

Domnul deputat Horia Văsioiu - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Nicolae Păun - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Valeriu Tabără - trei interpelări pe care le susține personal.

Domnul deputat Petre Străchinaru - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Gheorghe Chiper - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Călin Ion - o interpelare depusă în scris.

Voi da cuvântul colegilor care le susțin personal.

Deci, domnul deputat Țundrea are două interpelări depuse în scris.

I-am citit pe cei care au depus interpelările în scris.

 
Adrian Moisoiu

Îi dau cuvântul domnului Adrian Moisoiu, pentru a prezenta personal.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și eu am mai multe interpelări.

Prima dintre ele este adresată domnului Dacian Cioloș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, și se referă la faptul că, până în clipa de față, nu au fost comunicate subvențiile care se acordă cultivatorilor de tutun, ca urmare, aceștia, în clipa de față, trebuie să-și preda recolta, dar nu știu dacă merită sau nu merită să înceapă o altă recoltă în anul viitor.

O a doua interpelare este adresată domnului ministru Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative, și care se referă la faptul că arhivele cu documentele privind activitatea și vechimea și cărțile de muncă ale oamenilor care au lucrat la diverse societăți sunt depuse în niște societăți care au fost create de către Ministerul Internelor și Reformei Administrative, termenul ca oamenii să-și depună toate actele pentru ca să li se recalculeze pensia este de 31 decembrie 2007, dar sunt foarte multe asemenea situații în care sacii aceștia nici măcar nu au fost desfăcuți și, în consecință, habar nu se are ce documente se găsesc în acești saci.

O a treia interpelare se adresează domnului ministru Attila Korodi, ministrul mediului și dezvoltării durabile, și anume, se referă la cabana Gălăoaia din județul Mureș, unde, ba că este închisă, ba că funcționează, în orice caz, are loc o poluare, și fonică, și din toate din punctele de vedere, a celor care locuiesc în zonă și aș dori ca să se lămurească această problemă.

În sfârșit, o a patra interpelare se adresează domnului ministru Ludovic Orban, ministrul transporturilor, și se referă la faptul că, așa, instantaneu și dintr-o dată, Aeroportul Târgu-Mureș, internațional, cunoscut și ca Aeroportul Transilvania, ajunge în situația în care stă aproape să se închidă, în condițiile în care, peste noapte, se hotărăște mutarea Companiei Wizair de pe aeroportul mureșean pe aeroportul internațional de la Cluj-Napoca, începând cu data de 13 noiembrie. Aș dori ca domnul ministru să prezinte strategia Ministerului Transporturilor față de situația aceasta și funcționarea pe viitor a Aeroportului Târgu-Mureș.

Și ultima dintre interpelări, cea care se adresează domnului ministru Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății publice, are ca obiect clinicile de medicină a muncii, unde a apărut un ordin comun, atât al Ministerului Sănătății Publice, cât și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Dar către președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate am o întrebare, pe care nu este cazul să o citesc aici și pe care o să o transmit, și anume, se referă la faptul că după ce bolnavii sunt în spital și se fac investigațiile de rigoare se stabilește că aceștia au sau nu au boli profesionale. Din păcate, conform ordinului respectiv, numai 30% din cazurile celor care au fost internați în spitale se decontează, în timp ce 70% din cazuri rămân nedecontate. În asemenea situații, clinicile de medicină a muncii, deci, clinicile de boli profesionale din România, au toate șansele să intră în faliment, pentru că, dacă 70% din cazuri nu se decontează, cred că vă dați seama care este situația.

Ca atare, îl rog pe domnul ministru să intervină în regim de urgență, să analizeze și să dispună măsuri corespunzătoare, care să stăvilească această discriminare, pentru că este o discriminare și aceasta, cât și nefinanțarea clinicilor de medicină a muncii existente, care poate avea, așa cum am spus adineaori, efecte falimentare.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Paul Magheru

Dau cuvântul domnului Paul Magheru.

 

Domnul Paul Magheru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am formulat două interpelări.

Prima se adresează ministrului muncii, familiei și egalității de șanse. Obiectul interpelării l-am formulat sub formă de deziderat, adică discriminarea existentă între diversele categorii de pensionari trebuie eliminată, întrucât este injustă și neeuropeană.

A doua interpelare se adresează ministrului educației, cercetării și tineretului și are ca obiect stoparea degradării învățământului superior prin proliferarea aberantă a formelor de școlarizare prin frecvență redusă și la distanță la Universitatea "Spiru Haret" din București.

Rar mi-a fost dat să întâlnesc o mai aberantă interpretare a legii decât în scrisoarea deschisă a rectorului Universității "Spiru Haret", prof. univ. dr. Aurelian Bondrea, adresată primului-ministru al Guvernului Călin Popescu-Tăriceanu. Faptul că Lega învățământului nr. 84/1995, la art. 60 alin.(1), stipulează că: "Formele de învățământ seral, cu frecvență redusă sau la distanță pot (s.n.) fi organizate de instituțiile de învățământ superior care au cursuri de zi", îl "îndrituiește" pe rectorul Universității "Spiru Haret", printr-o interpretare eronată și arbitrară, să dezvolte o rețea deșănțată de filiale, specializări, forme de învățământ cu frecvență redusă sau la distanță, masterate, cu încălcarea grosolană a legislației în vigoare. Or, metodologia de aplicare a Legii nr. 87/2006 privind asigurarea calității educației, toate ordinele și hotărârile de Guvern stabilesc clar, fără echivoc, că: "Filialele instituțiilor de învățământ superior, ale facultăților, specializărilor, indiferent de forma pe care o practică - zi, cu frecvență redusă sau la distanță - sau de localizarea geografică, trebuie să respecte aceleași standarde de calitate. Acestea sunt considerate unități distincte și se supun separat procedurii de evaluare academică și acreditare".

Precizez de la început că la timpul potrivit am votat și am fost de acord cu acreditarea Universității particulare "Spiru Haret", apreciez de asemenea rezultatele și devotamentul multor cadre didactice de la învățământul de zi, dar felul cum a conceput și lărgit actualul rector rețeaua învățământului cu frecvență redusă și la distanță dăunează grav calității învățământului superior particular și de stat. La această oră, Universitatea "Spiru Haret" este un colos găunos, care la unele specializări și forme de învățământ eliberează diplome fără acoperire, induce în eroare opinia publică printr-o publicitate lăbărțată, costisitoare, proprie sau apelând la alte mijloace de informare centrală și locale, răsplătite cu banii studenților.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Mă scuzați, vă rog să limitați expunerea.

 
 

Domnul Paul Magheru:

Candidații sunt ademeniți cu taxe mici, fiindcă nu fac mare lucru, multe examene se dau pe bază de referate și lucrări scrise, expediate prin poștă și făcute numai ei știu de cine.

În sfârșit, aș vrea să vă mai sesizez încă un lucru, și anume că în scrisoarea-deschisă de la care a pornit interpelarea noastră rectorul universității acuză, cu un tupeu greu de imaginat, ministerul de resort, ordinele acestuia etc. etc.

Trec mai departe și fac următoarea precizare, și anume că vinovat de această proliferare inadmisibilă, dăunătoare a învățământului superior se face în primul rând vinovată însăși conducerea universității care, imediat după îndelung trâmbițata acreditare, a confundat autonomia universitară cu liberul arbitru și cu nelegiuirea. Nu mai puțin vinovat este Ministerul Educației și Cercetării, și iată de ce îi adresez această interpelare, care nu și-a asumat răspunderea și prerogativele de control asupra întregului sistem național de învățământ, inclusiv cel particular.

Până nu este prea târziu și dăunător pentru a stopa nefericirea unor tineri care involuntar sau inconștient pot obține diplome cu taxe mici, fără să învețe carte, vă cer, domnule ministru, să-mi răspundeți la următoarele întrebări și să faceți publice, pentru studenți și părinți, măsurile pe care le veți lua:

 1. De ce nu este confirmat nici până astăzi de către ministru, conform legii, rectorul Universității "Spiru Haret" din București?
 2. Câte filiale, facultăți, specializări, cicluri, forme de învățământ are Universitatea "Spiru Haret"? Câte sunt legal autorizate sau acreditate și câte nu? Pentru informația studenților, care sunt cele neautorizate sau neacreditate?
 3. Câți studenți, pe cicluri și forme de învățământ, are Universitatea "Spiru Haret" și câte cadre didactice? Care este raportul student/cadru didactic?
 4. De ce acceptați sigla Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului pentru diplome la specializări care nu sunt autorizate sau acreditate ori care nu respectă hotărârile de Guvern privind numărul obligatoriu de credite transferabile, cum este de exemplu facultatea de drept?
 5. Și, ultima întrebare, care sunt persoanele cu înalte funcții publice care au predat și predau la această universitate, eventual, ce funcții dețin?

Stimate domnule ministru,

Nutresc speranța că o să vă puteți exercita prerogativele legale de îndrumare și control a învățământului superior național particular și de stat și că nu veți mai accepta jocul, nici măcar inversat, de-a hoțul și vardiștii, cu Universitatea "Spiru Haret", pe care, repet, o respect, personal am susținut-o la acreditare și am s-o susțin în toate acțiunile ei bune și legale, în interesul creșterii calității educației.

Vă mulțumesc. (Aplauze ale domnului Adrian Moisoiu.)

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Olguța Cocrea

Dau cuvântul doamnei Olguța Cocrea.

 

Doamna Olguța Cocrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului ministru Eugen Nicolăescu.

Subiectul interpelării: care este strategia ministerului privind statutul persoanei cu handicap salariată cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată în ceea ce privește reținerea C.A.S.-ului, având în vedere legislația în vigoare privind egalitatea de șanse.

Ținând seama de faptul că persoanele cu handicap sunt un segment al populației care au, în mod firesc, cele mai mari așteptări de la noul statut al României, ele fiind, în același timp, expuse competiției acerbe de pe piața europeană a muncii, vă rog să precizați strategia ministerului pe care îl conduceți privind: eliminarea birocrației în ceea ce privește asigurarea drepturilor și obligațiilor persoanei cu handicap salariate, căreia, și așa, în România nu i se asigură angajarea în muncă, raportat la Ordinul nr.617/13.08. 2007 al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate; cum vă explicați emiterea Ordinului nr.617 din 13.08. 2007 al CNAS, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 649/24.09. 2007, cu intrare în vigoare din 24.09. 2007, privind aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calității de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuției, precum și pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin care, potrivit art. 5 alin.(6), persoana cu handicap salariată, începând cu septembrie 2007, va fi purtată pe drumuri pentru a-și plăti C.A.S.-ul la casa de asigurări de sănătate de domiciliu. Acest fapt este necunoscut de persoanele cu handicap, prin nemediatizarea Ordinului CNAS, fapt ce va face ca persoana cu handicap, în momentul spitalizării, să fie obligată să suporte costurile din bugetul personal, în condițiile în care Constituția României consacră principiul protecției speciale pentru persoanele cu handicap, în speță funcționând discriminarea; cum vă explicați faptul că printr-un ordin al directorului general al CNAS se schimbă regula stabilită printr-o lege organică, respectiv, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, ordin prin care persoana cu handicap salariată este lăsată fără protecția sănătății, prin necunoașterea acestei reglementări, la care se adaugă stresul generat de drumuri și birocrație; casele județene și Casa Transporturilor și OBSNAJ nu știu cum să aplice normele în speță, sens în care persoana cu handicap va fi purtată pe drumuri, în condițiile în care sunt și persoane cu handicap grav, care lucrează și cărora lipsa accesibilității mediului fizic și a instituțiilor nu îi permite purtarea pe drumuri; efectul normelor generează purtarea pe drumuri a persoanei cu handicap salariată, care, în fiecare lună, trebuie să depună personal la casa de asigurări de sănătate de domiciliu contribuția prevăzută de legea organică, dar, pentru cuantumul prevăzut pentru angajator ca C.A.S. nu se face nicio mențiune, sens în care și angajatorul este în dilemă!

Să ne precizați dacă există protocol al Ministerului Sănătății Publice, respectiv, CNAS, cu o.n.g.-urile cu obiect de activitate în domeniul persoanei cu handicap, pentru a fi consultate atunci când schimbați legislația cu efecte privind persoana cu handicap.

Solicit răspuns oral și scris. Mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Emilian Valentin Frâncu

După ce am acordat prioritate doamnelor, urmează domnul Emilian Valentin Frâncu, după care se pregătesc domnii Ștefan Baban, Petru Călian, Costache Mircea. Nu înainte de a anunța că domnul Ioan Aurel Rus a depus în scris o interpelare.

 

Domnul Emilian Valentin Frâncu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului Zsolt Nagy, ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației.

Obiectul interpelării: eficiența telecentrelor înființate în mediul rural.

Înființarea în fiecare județ, mai ales în localități izolate, a unor structuri moderne și complexe de comunicație, a reprezentat, în mod cert, o inițiativă benefică pentru mediul rural, menită să micșoreze diferența dintre sat și oraș. Din păcate, din observațiile directe pe care le-am făcut și din discuțiile cu cetățenii la audiențele din teritoriu, am constatat că aceste telecentre sunt prea puțin utilizate și sunt folosite oricum mult sub capacitatea lor proiectată.

De aceea, îl întreb pe domnul ministru dacă s-au făcut studii statistice. Îl rog să-mi prezinte, dacă s-au făcut, câteva date statistice privind gradul de utilizare al telecentrelor și îl întreb ce măsuri preconizează să ia pentru ca rolul lor să crească în viitor. Mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Ștefan Baban

Domnul Ștefan Baban, urmează domnii Petru Călian, Costache Mircea, Aledin Amet.

 

Domnul Ștefan Baban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este adresată domnului Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății publice, domnului Vasile Ciurchea, președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ferească Dumnezeu, stimați colegi și domnule președinte, să te îmbolnăvești, că trebuie să te duci la medicul de familie, de acolo te duci la medicul specialist, care îți cere o hârtie de la Casa de Asigurări, precum că ești asigurat. Sunt niște cozi interminabile, am primit zeci de scrisori în ultima vreme - că în ultimele două-trei săptămâni s-a introdus treaba asta. Și mai ai și surpriza ca asigurații să vadă că cei care le-au oprit paralele pe statul de plată nu au ajuns în bugetul statului.

De aceea, domnule ministru și domnule președinte al CNASS, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

 1. De unde ideea asta de a elibera o adeverință din care să reiasă calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, având în vedere că pentru această hârtie tot sunt necesare un braț de hârtii?
 2. Considerați că este moral și corect ca oamenii să stea la rânduri interminabile, care le aduc aminte de anii dinainte de '89, pentru a obține o parafă pe un drept al lor?
 3. De ce sunt considerați asigurați prin efectul legii, dar, totuși, le mai trebuie o parafă? Doar pentru ca directorii caselor județene de sănătate, propulsați politic în aceste funcții, să-și justifice banii și ineficiența organizatorică? Și, în sfârșit,
 4. Ce se întâmplă cu românii cărora li s-au oprit banii, dar angajatorii nu i-au virat? Ce se întâmplă cu acești angajatori? Sau iar nu aveți pârghii împotriva celor ce eludează legea în acest fel?

A doua interpelare se adresează, iar, în urma unor scrisori și a unor dureri ale funcționarilor publici.

Cariera funcționarilor publici tratată cu indiferență? Este adresată domnului președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, József Birtalan.

Este un ordin cu promovarea, emis în 2007, care este, de fapt, o copie a celui din 2006. Numai că noi ne-am învățat să facem și norme metodologice, fac ministerele, de aplicare a acestor ordine sau hotărâri de Guvern. Și, în cazul acesta, nu există.

De aceea, vin și îl întreb pe domnul președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici de ce nu este stabilit în actul normativ mai sus menționat termenul în care agenția este obligată să acorde sau nu avizul favorabil de transformare a postului ca urmare a susținerii și promovării examenului de promovare în clasă? Cine despăgubește funcționarul public care este privat de acest drept? Când vor fi aprobate faimoasele Norme metodologice pentru promovarea în grad profesional superior a funcționarilor publici din România? Și, în sfârșit, în ce constă totuși activitatea de informare, coordonare, gestionare și consultare a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, având în vedere că nu este în stare să emită într-un termen acceptabil un aviz de transformare a acestei funcții publice? Aștept răspunsuri, totuși, domnule președinte.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Petru Călian

Domnul Petru Călian. Urmează domnii Costache Mircea, Aledin Amet și Mihai Dumitriu.

 

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mai întâi, aș dori să am o scurtă intervenție pe procedură.

Constat cu mâhnire că în ultima perioadă membrii Guvernului nu își fac datoria, datorie prevăzută prin lege, față de parlamentari. Degeaba adresăm o serie de întrebări și interpelări, pentru că răspunsurile fie întârzie să apară, inclusiv în scris, fie, de multe ori nu mai apar niciodată.

Iar în altă ordine de idei, am introdus cenzura în Camera Deputaților și sunt acceptate răspunsuri orale într-un număr extrem de limitat. Uitați ce s-a întâmplat și în această seară, când un singur coleg a primit un răspuns, dar doar teoretic, practic, niciun ministru nu s-a prezentat, nici astăzi, să dea răspunsuri întrebărilor adresate de deputații aleși ai neamului.

Vă rog, pe cale de consecință, domnule președinte, să aduceți în discuția Biroului permanent această contestație a mea în calitate de deputat. Vă mulțumesc.

În privința interpelărilor, am nouă interpelări, o să fiu foarte scurt, în două minute le prezint pe toate.

Prima este adresată ministrului educației, cercetării și tineretului și are ca obiect Liceul teoretic "Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca, liceu care se află în paragină. Domnul ministru a uitat, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 150 de mii de RON pentru întocmirea proiectului și a studiului de fezabilitate. Dacă îi va trimite în decembrie, cu siguranță că acești bani nu vor putea fi cheltuiți.

O altă interpelare este adresată tot domnului Cristian Adomniței, are drept obiect Școala din cămăruță. Sunt cunoscute problemele cu care se confruntă învățământul românesc și din acest punct de vedere.

O altă interpelare, adresată tot domnului Adomniței, are ca obiect locul pe care îl ocupă România în finanțarea educației: penultimul loc.

Următoarea interpelare este adresată domnului Ludovic Orban și se referă la orele de repaus pentru conducătorii auto, dar și la locurile special amenajate pentru repaus, care în România nu există.

O altă interpelare este adresată domnului Paul Păcuraru și se referă la modul prost în care femeile sunt retribuite, în Anul European al Egalității de Șanse.

O altă interpelare este adresată domnului ministru Cristian David și se referă la victimele traficului de ființe umane.

Următoarea interpelare este adresată domnului ministru Dacian Ciolos și se referă la Programul European "Lapte pentru Copii", care la noi este ignorat.

Penultima interpelare este adresată domnului ministru Laszlo Borbely și are drept obiect raiul imobiliar din Florești, un cumul de activități ilegale. Mă refer la construcțiile din comuna Florești, județul Cluj.

Și ultima interpelare este adresată domnului ministru Iorgulescu și se referă la problemele legate de politizarea unei instituții importante din municipiul Cluj-Napoca, este vorba de Radio Cluj.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Costache Mircea

Domnul Costache Mircea.

Se pregătesc domnii Aledin Amet, Mihai Dumitriu, doamna Ionica Constanța Popescu.

 

Domnul Costache Mircea:

Mulțumesc, domnule președinte,

O să fac tot posibilul să mă încadrez în regulament, și anume să fac o prezentare pe scurt, și nu in extenso, cum au făcut-o alți colegi de ai noștri.

Într-o primă interpelare mă adresez domnului ministru Cristian David, cu rugămintea de a reveni la un răspuns la o interpelare, în care, pur și simplu, îmi recomandă ca oamenii prejudiciați de legile retrocedării să se adreseze instanțelor. Situația în care mă adresasem eu învedera un alt aspect, și anume, că există și cetățeni cu simț civic autentic, care au făcut reclamații în legătură cu abuzuri ale primarilor referitoare la retrocedări de terenuri și de pădur, fără să fie cetățenii prejudiciați în mod direct, ci în calitatea lor de cetățeni.

Și atunci, dacă pe cei care ne sesizează abuzuri asupra patrimoniului public îi trimitem la instanțe, să-și demonstreze acolo cu ce au fost prejudiciați, înseamnă că de la nivelul Ministerului Interne lor și Reformei Administrative cultivăm un punct de vedere ciudat. Și am cerut lămuriri în acest sens.

Am mai adresat o interpelare domnului ministru Varujan Vosganian, dar și sub formă de întrebare cu același subiect, guvernatorului Băncii Naționale a României, pentru că există în viața unei societăți și aspecte aparent minore, cum ar fi acela de a da rest cetățeanului și de a practica un comerț civilizat și un spirit civic autentic.

Cetățenilor noștri, și mie, și dumneavoastră, și tuturor, li se dă rest gumă de mestecat, pliculeț de praf de copt, pliculeț de zahăr, din lipsa subdiviziunilor leului pe piață. O chestiune, spuneam, aparent minoră, dar care înrăutățește, îngreunează, produce dificultăți cetățenilor, în postura lor de cumpărători. Nu cred că sunteți dispuși să primiți de la librărie rest piuneze, dacă nu aveți nevoie de ele, agrafe, de la farmacie să primiți rest aspirine, paracetamol, dacă nu aveți nevoie de ele, și tot așa. Fenomenul a proliferat, situația este cvasigenerală.

Și nu am cerut mare lucru decât să facă bine domnul ministru al finanțelor publice, dar și guvernatorul Băncii Naționale, și să ia măsurile care se impun pentru a introduce pe piață subdiviziunile necesare unui comerț civilizat.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Aledin Amet

Domnul Aledin Amet. Se pregătesc Mihai Dumitriu, Ionica Constanța Popescu, Liviu Bogdan Ciucă.

 

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Prima mea interpelare este adresată domnului Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative.

Pe adresa Inspectoratului Poliției Județene Bacău există o sesizare, cu numărul de înregistrare 2.027/15.08. 2007, semnată de domnul Nurla Sezghin, administrator al S.C. Ozel Steel Profil Distribution SRL, cu sediul în orașul Bacău, Calea Moldoveni nr. 39, prin care se reclamă o neplată din partea unei societăți. Nu există din partea autorităților responsabile un răspuns la respectiva sesizare. Solicit, în acest sens, o lămurire în scris.

Cea de a doua interpelare este adresată domnului Adrian Iorgulescu, ministrul culturii și cultelor.

Ca membru al unei comunități etnice, cea tătară, mi-am propus să încep demersurile pentru organizarea unui festival de teatru dedicat tinerilor amatori, reprezentanți ai etniilor din România, festival care să poarte numele regretatului actor Hamdi Cerchez. Care este, în această direcție, opinia conducerii Ministerului Culturii?

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Andrian-Sirojea Mihei

Domnul Mihai Dumitriu. Se pregătesc Liviu Bogdan Ciucă, Andrian Mihei și Mircia Giurgiu.

Am înțeles că domnul Mihai Dumitriu a depus șase interpelări în scris.

Domnul Andrian Mihei.

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Două interpelări.

Interpelare adresată domnului ministru Varujan Vosganian, Ministerul Economiei și Finanțelor.

Stimate domnule ministru,

Conform obiectivelor prioritare ale dezvoltării sectorului energetic românesc, prevăzute în Strategia Enrgetică a României 2007-2020, și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile în domeniu, este stipulat că România urmărește promovarea producerii energiei pe bază de resurse regenerabile, astfel încât consumul de energie electrică realizat din resurse regenerabile de energie electrică să reprezinte 33% din consumul intern brut de energie electrică al anului 2010, 35% în anul 2015 și 38% în anul 2020, precum și că din consumul intern brut de energie 11% va fi asigurat din surse regenerabile, în anul 2010.

1. Care sunt măsurile și mecanismele concrete vizate pentru promovarea producerii energiei pe bază de resurse regenerabile, astfel încât să se atingă acest procent în 2010?

În alte țări europene, există anumite măsuri care sprijină implementarea energiilor verzi la nivel de utilizator individual. De exemplu, în Austria, există obligativitatea ca fiecare casă nou construită să aibă panouri solare pe partea sudică a acoperișului și statul suportă jumătate din costurile panoului. Atunci când panourile respective produc energie mai multă decât consumă locatarii casei, surplusul de energie este livrat în sistem și plătit la un preț peste prețul pieței.

2. Ce măsuri se iau la nivelul ministerului pentru a se aduce la cunoștința cetățenilor importanța utilizării acestor energii și, eventual, pentru a impune folosirea acestora?

O măsură de acest fel ar putea fi folosită în cazul ansamblurilor rezidențiale care se construiesc pe teritoriul întregii țări.

3. Ce modificări legislative vizează ministerul, prin care să se acorde facilități fiscale pentru producție, subvenționare sau susținere financiară a celor care ar opta pentru utilizarea acestor energii și în ce măsură (condiții), aceștia, conform prevederilor legale existente, ar putea livra energie în rețeaua națională?

Solicit răspuns în scris și oral.

Iar cea de a doua este adresată domnului ministru Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății publice.

Stimate domnule ministru,

În urma câtorva sesizări primite la cabinetul parlamentar, vă adresez această interpelare referitoare la sistemul de îngrijiri la domiciliu și la eficiența funcționării acestuia, la nivelul județului Constanța.

Două persoane care au venit în audiențe la cabinetul parlamentar, s-au plâns de greutatea cu care pot afla informații despre modalitatea de a primi îngrijiri la domiciliu pentru persoanele suferind de boli cronice, din familia lor.

În alte țări se practică îngrijirea la domiciliu, la opțiunea bolnavului, cu sau fără plată, iar la noi, deși există bani alocați de la buget pentru aceste activități, cetățenii contribuabili nu pot beneficia de aceste facilități, în special datorită lipsei de informare. Din aceste considerente, vreau să vă aduc la cunoștință aceste aspecte și să vă adresez câteva întrebări pe această temă:

 1. Ce măsuri de aducere la cunoștință a condițiilor în care asigurații cu anumite afecțiuni pot beneficia de servicii la domiciliu a prevăzut ministerul, sau care sunt ordinele pe care casele de asigurări de sănătate le-au primit în acest sens din partea ministerului și cine urmărește aplicarea acestor măsuri și eficiența lor?
 2. În condițiile în care paturile din spitale sunt insuficiente și o serie de pacienți cu boli terminale sunt trimiși acasă, cum sunt determinați sau motivați medicii specialiști să recomande, prin trimitere, aceste îngrijiri la domiciliu?
 3. Care este situația fondurilor utilizate în acest sens, la nivel național și care va fi utilizarea acestora? Dacă fondurile rămân constant neutilizate, există în cadrul ministerului un proiect de campanie de promovare la nivelul cabinetelor medicilor specialiști, al farmaciilor, al spitalelor, direcționată către pacienți, prin care aceștia să fie informați că pot beneficia gratuit, în cadrul asigurărilor sociale, de îngrijire la domiciliu și a condițiilor necesare pentru acest lucru?

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns în scris și oral. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Valeriu Tabără

Am înțeles că doamna Ionica Constanța Popescu și domnul Liviu Bogdan Ciucă au depus în scris.

Dau cuvântul domnului Mircia Giurgiu. Se pregătește domnul Valeriu Tabără.

   

Domnul Mircia Giurgiu (din sală):

Domnule președinte, să ia cuvântul întâi domnul Tabără, pentru că are mai puține interpelări.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Dau cuvântul domnului Valeriu Tabără. Se pregătește domnul Mircia Giurgiu.

 
 

Domnul Valeriu Tabără:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Trei interpelări.

Prima este adresată domnului Călin Popescu Tăriceanu, primul-ministru al Guvernului României, și domnului Dacian Cioloș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Obiectul interpelării sunt consecințele Hotărârii Guvernului nr.1202 din 4.10.2007, care, așa cum a fost elaborată și aprobată, are elemente discriminatorii care lasă producătorii agricoli din Banat fără posibilitatea de a primi despăgubiri pentru pagubele produse culturilor agricole de primăvară, ca urmare a unor lungi perioade cu temperaturi caniculare care au determinat, la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, întreruperea vegetației la porumb, floarea-soarelui, soia și alte culturi care au determinat pierderi economice aproape nesurmontate de către fermieri.

Solicit răspuns oral și scris la această interpelare.

A doua interpelare este adresată domnului Dacian Cioloș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, iar obiectul interpelării este situația privind acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse în culturile agricole de toamnă, în condițiile meteorologice nefavorabile din județul Timiș, unde, datorită întârzierii cu declararea stării de calamitate, respectiv Hotărârea de Guvern nr.636, practic, foarte mulți dintre producătorii agricoli au fost puși în imposibilitatea de a prezenta toate documentele și cu atât mai mult se pune problema de ce au fost respinse dosare în care documentarea era completă, inclusiv cu semnătura societăților de asigurare.

Și o a treia interpelare, care este adresată, de asemenea, domnului Călin Popescu Tăriceanu, primul-ministru, și domnului Atilla Korodi, ministrul mediului și dezvoltării durabile.

Obiectul interpelării este tergiversarea emiterii către Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Bistrița a autorizației de testare în câmp a prunului transgenic cu rezistență derivată din patogen, de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Rurale. Este vorba de o cercecetare care se face de către un consorțiu internațional, finanțat și de către Uniunea Europeană, de mare importanță și din punct de vedere științific și practic pentru cultura prunului din România.

Solicit, de asemenea, răspunsul oral și scris, așa cum solicit și domnului Dacian Cioloș, ministrul agriculturii, răspuns oral și în scris.

La primele două interpelări, atașez și dosarele celor care mi le-au pus la dispoziție și care își manifestă îngrijorarea față de comportamentul și mai ales de actele normative discriminatorii care sunt emise de către ministere și de către Guvernul României.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Mircia Giurgiu

Dau cuvântul domnului Mircia Giurgiu, care prezintă 10 interpelări pe scurt.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este adresată domnului Călin Popescu Tăriceanu, primul-ministru al Guvernului României. Obiectul interpelării îl reprezintă situația Societății Române de Radiodifuziune, modul cum sunt cheltuiți banii publici acolo, precum și faptul că se intenționează majorarea taxei radio.

O altă interpelare este adresată domnului Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății publice și domnului Paul Păcuraru, ministrul muncii. Obiectul interpelării îl reprezintă problema angajaților de la Clinica de Medicina Muncii din Cluj, unde, nici până în acest moment, nu au fost acordate drepturile salariale.

Următoarea interpelare este adresată domnului Eugen Nicolăescu. Obiectul interpelării îl reprezintă problema cu care se confruntă Centrul de Diagnostic și Tratament din Cluj-Napoca, o instituție de interes regional, care este singura ce acordă asistență medicală de specialitate persoanelor cu venituri mici și foarte mici.

O altă interpelare este adresată domnului Adrian Iorgulescu, ministrul culturii și cultelor. obiectul interpelării îl reprezintă situația de la Teatrul Național Român din Cluj-Napoca și de la Opera Română din Cluj-Napoca. Aceste instituții au fost nevoite să-și oprească activitatea. Săptămâna trecută au fost amânate patru spectacole, datorită faptului că nu există centrală termică și nu se pot efectua nici repetiții și nici spectatorii nu pot să participe la concerte.

O altă interpelare este adresată domnului Paul Păcuraru, ministrul muncii, familiei și egalității de șanse. Obiectul interpelării îl reprezintă solicitarea membrilor Filialei Cluj a Blocului Național Sindical față de majorarea continuă a prețurilor și nejustificată, datorită faptului că nu se prevăd și acțiuni de combatere a acesteia și în special de protecție socială, atât a salariaților, cât și a pensionarilor.

O altă interpelare este adresată domnului Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative. Obiectul interpelării îl reprezintă situația existentă la R.A.B.P. Cluj-Napoca, unde a fost depus un memoriu către Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse pentru acordarea salariilor compensatorii. Acesta a avizat favorabil, a trimis răspunsul la Ministerul Administrației și Internelor. Deocamdată, nu s-a rezolvat nimic. Anexez și răspunsul de la Ministerul Muncii.

Următoarea interpelare este adresată domnului Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative. Obiectul interpelării îl reprezintă problema cu care se confruntă cele peste 120 de familii din orașul Huedin, care au fost afectate de intemperii. În data de 21 august a avut loc cădere de grindină acolo și nici până în acest moment nu s-au acordat ajutoare pentru refacerea gospodăriilor, chiar dacă, iată, a început iarna.

O altă interpelare este adresată domnului Cristian Adomniței, ministrul educației, cercetării și tineretului. Obiectul interpelării îl reprezintă problema cu care se confruntă cei peste 140 de elevi de la Ciurila, județul Cluj, care trebuie să se deplaseze, pe jos, peste 12 kilometri în fiecare zi, în condiții meteorologice nefavorabile, pentru a ajunge la școală.

O altă interpelare este adresată domnului Adrian Iorgulescu, ministrul culturii și cultelor. Obiectul interpelării îl reprezintă problema cu care se confruntă reprezentanții sindicaliștilor din bibliotecile din România și este vorba de promovarea personalului contractual, fiindcă există situații unde și peste 20 de ani trebuie să lucreze un salariat ca debutant și nu poate să fie promovat până când cineva iese la pensie sau, Doamne ferește, decedează.

Ultima interpelare este adresată domnului Dacian Cioloș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale. Obiectul interpelării îl reprezintă plângerea din memoriul unor agricultori din Munții Apuseni, nemulțumiți de faptul că nu au fost acordate nici până acum subvențiile pentru proprietarii de bovine. Și anexez aici un material cu listele și semnăturile a peste 100 de proprietari de bovine.

Vă mulțumesc frumos.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Cu aceasta, s-a epuizat întreaga listă de deputați care prezentau oral interpelări și întrebări.

Declar ședința închisă.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18,50.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 17 decembrie 2018, 8:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro