Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of October 29, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.147/08-11-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
25-11-2021
25-11-2021 (joint)
24-11-2021 (joint)
23-11-2021
22-11-2021
15-11-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 29-10-2007 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of October 29, 2007

5. Dezbateri asupra Proiectului de Hotărâre pentru constituirea Comisiei parlamentare speciale referitoare la repartizarea și monitorizarea timpilor de antenă, în vederea campaniei vizând referendumul național privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României.

 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

  ................................................

Domnul deputat Bolcaș. Vă rog.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș (din sală):

La primul punct, domnule președinte.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Stimați colegi deputați,

Înainte de a intra în primul punct din ordinea de zi, vă rog să permiteți colegilor senatori să vă transmită dumneavoastră, președintelui Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, multă sănătate și fericire! (Aplauze)

Vă mulțumesc, stimați colegi.

Să intrăm în primul punct din ordinea de zi.

Domnul deputat Bolcaș. Vă rog.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Stimați colegi,

Consider că propunerea spre adoptare a unui proiect de hotărâre, care să stabilească o comisie parlamentară privind timpii de antenă în cadrul unui referendum național, convocat la cererea Președintelui României, este absolut prematură.

Vă rog să constatați că o asemenea comisie se constituie, de regulă, în orice proces electoral, raportându-ne la data la care va avea loc scrutinul, dată care constituie în economia proceselor electorale dată de referință.

Decretul domnului președinte, ca prim act de organizare a acestui referendum, prevede că referendumul se va desfășura odată cu alegerile pentru Parlamentul European. Ceea ce nici juridic, dar nici logic, nu reprezintă o dată care însemnează o dată calendaristică fermă, ci un termen condiționat de producerea altui eveniment, de care se leagă consecința juridică a declanșării referendumului.

În aceste condiții, apreciind dacă este legal sau nu acest decret, ceea ce noi nu trebuie să facem, va face Curtea Constituțională, pe data de 7 noiembrie, va trebui să constatăm cu adâncă mâhnire în suflet că la ora actuală nu avem o dată a referendumului. Termenul care poate să fie variabil poate să facă ori tardină hotărârea noastră ori prematură hotărârea noastră.

Propunerea mea este ca să așteptăm decizia Curții Constituționale - repet, termen 7 noiembrie -, care se va pronunța cu privire la organizarea în acest mod a unui referendum.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Dacă mai sunt și alte intervenții? Nu mai sunt alte intervenții.

Deci, primul punct al ordinii de zi, stimați colegi, este adoptarea unui proiect de hotărâre, prin care să constituim această Comisie parlamentară specială referitoare la repartizarea și monitorizarea timpilor de antenă, în vederea campaniei vizând referendumul național privind introducerea votului uninominal.

Ați ascultat argumentele prezentate de domnul deputat Bolcaș, în legătură cu prematuritatea adoptării unei astfel de hotărâri, care să consfințească prezența unei comisii, care are drept atribut principal repartizarea timpilor de antenă.

Vă consult dacă doriți să vă pronunțați. Dacă nu doriți, sigur, în momentul în care noi vom adopta această hotărâre, practic, prin vot, demersul domnului deputat Bolcaș va fi doar un semnal de alarmă către Președintele României și către noi, parlamentarii, în legătură cu adoptarea unor acte la nivelul Parlamentului.

Vă consult dacă doriți să interveniți în legătură cu titlul hotărârii pe care vi l-am prezentat. Nu sunt intervenții.

Supun votului dumneavoastră titlul hotărârii.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Este cineva împotrivă? Niciun vot contra.

Cine se abține? Vă rog să observați că sunt mai mulți.

Cu majoritate de voturi, cu 28 de voturi abținere, titlul proiectului de hotărâre este aprobat.

Preambulul proiectului de hotărâre.

Vă rog să-mi permiteți să vi-l prezint: "În temeiul prevederilor art.67 din Constituția României, republicată și ale art.30 alin. (2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre".

Sunt observații? Nu sunt observații.

Supun votului dumneavoastră preambulul hotărârii.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Cine este contra? 3 voturi contra.

Cine se abține?

Deci, aceiași 28 de colegi plus 5 pe partea dreaptă - 33; plus trei voturi contra.

"Art.1: "În vederea repartizării și monitorizării timpilor de antenă pentru campania vizând referendumul național privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României, se constituie o comisie parlamentară specială".

Vă consult dacă sunt intervenții în legătură cu art.1. Nu sunt intervenții.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Cine este contra? 5 voturi contra.

Cine se abține?

5 voturi contra, 86 de voturi sunt abținere.

Deci, cu majoritate de voturi, art.1 este aprobat.

Art.2.

Vă rog. Domnul deputat Rus.

Domnul Ioan Aurel Rus:

Domnule președinte,

Nu știu cum se face numărarea la dumneavoastră, de acolo, de sus, dar noi de aici, din sală, am văzut tocmai invers.

Cred că pentru n-au votat nici 50; împotrivă au fost 5 și abțineri au fost peste 80. Ați spus foarte corect. Acesta este numărul real al votului de astăzi.

Noi, Partidul România Mare, contestăm numărarea pe care o faceți dumneavoastră, de sus, de la tribună.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog. Domnul deputat, domnul președinte Olteanu, pe procedură. Aveți cuvântul.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Suntem într-o situație cu totul aparte, în care Parlamentul României încearcă să aplice legile și să înființeze o comisie specială, dar nu există susținerea necesară pentru așa ceva.

În aceste condiții, cred că, înainte de a continua în această manieră și a constata că la votul final nu sunt voturi suficiente, ar fi poate mai bine să votăm să scoatem acest proiect de pe ordinea de zi și dacă liderii de grupuri parlamentare consideră că este necesară o comisie parlamentară pentru timpi de antenă, bine, dacă nu - nu, dar suntem într-o situație în care nu putem, în orice caz, să votăm împotriva unei obligații pe care o avem prin lege. Mai bine ne mai gândim, mai analizăm și mai ținem o ședință de Camere reunite, atunci când ne dăm seama ce trebuie să facem.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

O să-i dau dreptate domnului președinte Olteanu, nu numai pentru că este ziua domniei sale - La mulți ani, domnule președinte!-, ci și pentru faptul că aceasta a fost propunerea mea. Să așteptăm să avem o dată a referendumului, și nu un termen, și atunci ne vom îndeplini obligația constituțională. De ce să punem carul înaintea boilor? Noi încercăm să constituim o comisie care nu se știe pentru ce dată de referendum va fi folosită.

Vă supun și eu atenției și vă rog să supuneți votului propunerea de amânare a acestui punct de pe ordinea de zi.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Stimați colegi,

Fiind făcută această propunere, ar fi incorect să mergem mai departe cu dezbaterea proiectelor de articole din cadrul acestei hotărâri.

Supun votului dumneavoastră propunerea domnului deputat Bolcaș.

Cine este pentru? Vă rog să numărați.

O voce (din sală):

Unanimitate!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Nu, nu. Nu este unanimitate.

160 de voturi pentru.

Cine este contra? Vă rog să numărați. 9 voturi contra.

Cine se abține? 68 de abțineri.

Cu majoritate de voturi, propunerea domnului deputat Bolcaș a fost aprobată.

Proiectul de hotărâre a plenului Parlamentului este amânat pentru o dezbatere viitoare.

La procedură. Vă rog. Domnul deputat Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Iată una dintre meandrele concretului în ceea ce privește parlamentarismul românesc - ca să citez un clasic în viață - și una dintre perversiunile la care se ajunge, încercând să obstrucționăm un proces democratic, poate cel mai democratic, acela al consultării populației într-o anumită privință.

Practic, astăzi, camerele reunite n-aveau de făcut altceva decât să îndeplinească o obligație care le este prevăzută de lege. Aici nu mai intrăm în niciun fel de discuție de fond - referitoare nici la referendum, nici la constituționalitate. Trebuia ca pur și simplu să constituim această comisie, prevăzută de lege.

De data aceasta, - și, din păcate, nu este prima dată -, Camerele reunite, Parlamentul în ansamblul său, se pronunță împotriva unui text de lege, care-i dă obligații exprese. Și ce să facem cu timpii de antenă? Îi cotăm la bursă, îi scoatem la licitație? Cine o să dea timpii de antenă pentru desfășurarea dezbaterilor televizate și publicității referitoare la acest referendum? Nu prin astfel de manevre o să zădărniciți dumneavoastră succesul referendumului.

 

(Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat, precum și deputați și senatori fără apartenență la un grup parlamentar părăsesc sala de ședințe; Rumoare, vociferări)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnul deputat Cătălin Micula.

Domnul Cătălin Micula:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ar trebui să vă spun că, în condițiile în care nu sunt timpi de antenă, dezbaterile sunt libere. Acesta este un lucru foarte important care ar trebui reținut. Atât timp cât se reglementează timpii de antenă, atunci dezbaterile sunt restricționate. Când nu mai avem timpi de antenă, dezbaterile sunt libere în contextul în care, la ora actuală avem și dezbateri pentru Parlamentul European și, conform Legii nr.373/2004, care completează Legea nr.33/2007 privind alegerile pentru Parlamentul European, aceste dezbateri trebuie trecute în contextul dezbaterilor pentru Parlamentul European, pentru alegeri. Respectiv, reprezentanții partidelor politice și candidați care sunt acum în cursă electorală, nu pot apărea decât în cadrul unor anumite emisiuni.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Vă reamintesc că, doar în urmă cu 5 minute, plenul Parlamentului a hotărât să scoatem această chestiune de pe ordinea de zi.

A mai solicitat cuvântul domnul deputat Márton Árpad.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Márton Árpad Francisc:

Aș dori exact să vorbesc despre această temă. Scoaterea de pe ordinea de zi mi se pare corectă, pentru că, vă spun sincer, în cazul unui referendum normal, în situație normală, avem un "da" și un "nu" clar.

Așa cum a fost enunțat acest referendum, nu este o situație normală, pentru că nu avem niciun "nu" și niciun "da" clar. În ce privește însăși asumarea Guvernului, cei care susțin această variantă vor spune "nu", sau vor spune "da", unde vor fi socotiți.

Vă pot spune clar că nici întrebarea pusă nu vorbește clar despre un uninominal, sau "pe listă", cum vă place să vorbiți. Și cine știe cât de cât, a citit cât de cât sistemele electorale, o să-și dea seama că și un "da" clar va putea duce la o lege "pe listă" clară.

Așa că, vă spun sincer, nu știu pe ce bază o comisie ar fi putut aprecia cine va spune "da" și cine va spune "nu".

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Nicolae Iorga - Grupul parlamentar al P.R.M. din Senat.

Domnul Nicolae Iorga:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pe mine, speach-ul colegului deputat Rădulescu, vă spun, m-a înduioșat până aproape de lacrimi. Domnia sa mi-a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că domnul Traian Băsescu este președintele P.D.-ului. Și era normal ca domnia sa să-l apere și să ne explice nouă cât de legal și cât de frumos este referendumul propus de Traian Băsescu.

Domnul Rădulescu spunea, însă, cu totul altceva atunci când 322 de senatori și deputați au demarat procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. Aia nu era legală, domnule Rădulescu? Nu e consfințită în Constituție? De ce, când e-n folosul dumneavoastră, vorbiți într-un fel și, când nu vă convine ceva, în altfel.

În orice caz, vă apreciez pentru modul ireproșabil în care vă apărați președintele de partid.

Vă mulțumesc.

(Aplauze)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Gheorghe Funar.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Eu am citit cu mult interes Regulamentul ședințelor comune și știam, din regulament, că liderul unui grup - în speță al Partidului Democrat de la Cameră -, după votul dat, vine la microfon și poate, are dreptul, să explice votul.

Domnia sa, în loc să explice votul celor zece, - eu am văzut zece și credeam că va contesta numărul de nouă, care s-a înscris în procesul-verbal și în stenogramă -, domnia sa a criticat votul majorității. Probabil că este explicabilă această atitudine a colegilor din Partidul Democrat, ținând seama de faptul că acest partid - care crește, crește în sondaje după cum plouă afară - n-are doctrină și este partidul numărul 1 în sondaje.

Îmi puneam întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă și celelalte partide n-ar avea doctrină? Ar fi toate pe locul I în sondajele de opinie?!

În esență, domnule președinte de ședință, vă rog să solicitați respectarea regulamentului, dacă, cumva, l-au citit colegii din Partidul Democrat.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

În mod sigur regulamentul a fost citit de toți colegii senatori și deputați.

Ofer cuvântul domnului deputat Dragoș Dumitriu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Domnule președinte de ședință,

În primul rând, aș dori să punem capăt aici discursurilor politice și, în al doilea rând, să ne referim la o chestiune clară, concretă, legată de votul care ni se ceruse anterior, și anume pentru înființarea acestei comisii.

Grupul parlamentar al Partidului Conservator a gândit că cel care a declanșat referendumul a folosit un artificiu politic, care a dat naștere unei situații nu foarte clare.

De aceea, argumentele aduse de domnul deputat Bolcaș mi s-au părut întemeiate și, atât timp cât există o neclaritate, o incertitudine, este normal să lăsăm Curții Constituționale ultimul cuvânt, iar, abia după aceea, să ne putem preciza exact votul.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Ultimul coleg care s-a înscris la cuvânt, în acest moment, domnul deputat Gheorghiof.

Aveți cuvântul.

Domnul Gheorghiof Titu Nicolae:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Un comentariu pe regulament, la explicarea votului, ar fi că, dacă Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat erau în sală, faceți și dumneavoastră un calcul, era pe ordinea de zi și constituirea acestei comisii pentru referendum, timpi de antenă.

Or, am înțeles că ieșirea dânșilor din sală semnifică, de fapt, un vot împotriva referendumului și a președintelui Băsescu, pentru că, altfel, nu ieșeau din sală, ca să se scoată de pe ordinea de zi acest punct al ordinii de zi.

Îmi pare rău. Cred că au făcut un joc politic împotriva referendumului și a Președintelui Băsescu.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 1 december 2021, 9:39
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro