Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 30-10-2007

Ședința Camerei Deputaților din 30 octombrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Aledin Amet - declarație politică intitulată "Concluzii în urma unei vizite în China";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl rog pe domnul deputat Aledin Amet să ia cuvântul. Și se pregătește domnul deputat Petru Călian, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat.

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Concluzii în urma unei vizite în China".

O delegație a Comisiei pentru cultură din cadrul Camerei Deputaților a efectuat, la sfârșitul lunii septembrie, o vizită în China, în scopul definitivării unor proiecte benefice atât pentru România, cât și pentru țara gazdă. Au fost puse în valoare, în timpul discuțiilor purtate cu reprezentanții chinezi, zonele reale de dezvoltare, pe linie culturală, dar și economică.

În acest context, înființarea unei filiale, la Beijing, a Institutului Cultural Român ar constitui cu siguranță o modalitate concretă de promovare a imaginii țării. Este necesară dezvoltarea uniformă, raportată și la zone geografice, nu neapărat apropiate, a conceptului de prezentare a tradițiilor.

Anul viitor, capitala Chinei, Beijing, va găzdui Jocurile Olimpice, un eveniment sportiv remarcabil. Țările participante se vor remarca și prin activități culturale. Iată de ce, asigurarea unui program special trebuie să constituie o prioritate pentru autoritățile statului nostru.

Organizarea de expoziții, proiectarea de filme, prezentarea unor spectacole folclorice sunt câteva exemple de evidențiere a specificului tradițional românesc.

Un interes deosebit trebuie acordat și componentei economice, din cadrul relațiilor bilaterale. Un port important precum Shanghai reprezintă o oportunitate pentru țara noastră, atât în domeniul exportului, cât și în cel al importului de mărfuri.

Ca o concluzie, se poate afirma că o mai atentă observare a tuturor aspectelor prezentate ar însemna un mod corect de acces la prioritățile lumii actuale.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.