Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 30-10-2007

Ședința Camerei Deputaților din 30 octombrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Petru Călian - declarație politică intitulată "Votul uninominal va scoate în față adevărații lideri politici";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Domnul Petru Călian este rugat să poftească la microfon și se pregătește domnul Liviu Timar, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc.

Declarația mea politică de astăzi are titlul "Votul uninominal va scoate în față adevărații lideri politici".

Câți dintre cetățenii României îi cunosc sau, mai bine zis, au auzit de unii dintre liderii noștri politici? Dorința poporului este aceea de a-i alege în mod direct pe cei care le reprezintă cât mai clar dorințele și interesele.

În momentul de față, transformarea voinței populare în program politic a devenit o necesitate în România. Partidele politice trebuie să fie reflective, adică să urmeze cu fidelitate voința populară. Acest lucru va fi posibil odată cu adoptarea sistemului de vot uninominal cu două tururi de scrutin.

Dacă România se vrea o țară democratică, atunci trebuie să precizez că sunt democratice acele sisteme politice în care cetățenii aleg deținătorii puterii politice, democrația fiind acel sistem care este totalmente atent la dorințele tuturor cetățenilor.

Statul, politicienii și partidele politice au "datoria" de a oferi alegătorilor exact ceea ce-și doresc. Astfel partidele devin reflective, adică vor urma cu fidelitate voința generală și în consecință partea de ieșire (output) a sistemului politic va oglindi pur și simplu partea de intrare (input) a acestuia.

Este nevoie de o reformare a clasei politice, reformare posibilă prin introducerea sistemului de vot uninominal, sistem care va consolida legătura dintre aleși și alegători. Acest sistem de vot va conferi de asemenea o putere și stabilitate mai mare Guvernului, deoarece produce majorități certe.

Faptul că viitorii deputați și senatori vor fi aleși în colegii uninominale și nu pe listele de partid, nu face altceva decât să întărească faptul că poporul este cel care decide. Acest mecanism de votare directă a unor candidați individuali facilitează excluderea criteriilor netransparente folosite în formularea unei liste fixe întocmite de partidele politice. Pe de altă parte, oferă o personalizare mai mare a votului, eliminând acele persoane care din punct de vedere politic nu exprimă cetățenilor absolut nimic.

Rezultatul acestui fenomen va fi descreșterea mizei alegerilor, fiindcă politica guvernamentală nu va mai depinde de identitatea partidului care se află la cârma țării. Acțiunea politică este ghidată de raționalitatea expresivă, deoarece partidele se străduiesc să câștige alegerile și să dobândească puterea guvernamentală pentru a formula programe politice și pentru a le putea pune pe acestea în aplicare.

Programul este scopul (în sine), iar puterea este numai mijlocul. Votul uninominal atrage după sine roluri diferențiate, autonomie ridicată a subsistemelor (în pofida interdependenței acestora), precum și stabilitate și eficiență politică, la nivelul relațiilor empirice.

Să nu ne mai ascundem după degete, nu putem trăi sub umbrela unui partid, indiferent de ideologia acestuia, trebuie să ne remarcăm ca indivizi. Cetățenii României trebuie să-ți cunoască aleșii îndeaproape și nu partidele politice din care aceștia fac parte.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.