Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 30-10-2007

Ședința Camerei Deputaților din 30 octombrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.34 Dumitru Ioan Puchianu - declarație politică intitulată "Întâmplător sau nu, Brașovul este discriminat flagrant la bugetul pentru 2008";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Dumitru Ioan Puchianu:

Declarație politică intitulată "Întâmplător sau nu, Brașovul este discriminat flagrant la bugetul pentru 2008"

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mă adresez dumneavoastră de aici, de la această tribună, atât în calitate de deputat, cât și în calitate de locuitor al județului Brașov, pentru că am considerat și consider că rolul meu aici, în acest Parlament, este acela de a slujii și apăra interesele concetățenilor care prin votul lor mi-au acordat girul încrederii lor.

În această dublă calitate, am studiat proiectul de buget propus de Guvern pentru anul 2008, insistând mai ales asupra capitolelor care au o legatură directă cu județul pe care îl reprezint. Am constat astfel, cu stupoare, că deși Brașovul este unul dintre cele mai importate județe din punctul de vedere al contribuțiilor la bugetul consolidat al României, la repartiția bugetară pentru 2008 s-a clasat undeva între locurile 28 și 34 dintr-un total de 41. Guvernul Tăriceanu II încearcă prin acest buget să trateze fiecare județ după criterii numai de el știute, fără a mai ține cont de contribuția financiară a fiecăruia sau de necesitățile și prioritățile reale.

Sumele prevăzute a fi alocate anul viitor județului Brașov pentru drumurile județene și comunale sunt ridicol de mici față de necesitățile reale, numai 7,9 milioane lei, ceea ce aruncă acest județ undeva pe locul 32. În cazul sumelor ce urmează a fi alocate pentru echilibrarea bugetelor locale situația este și mai gravă, Brașovul coborând până pe locul 34. Doar la capitolul referitor la finanțarea instituțiilor descentralizate județul Brașov reușește performanța amară de a se situa pe locul 28. Și asta în timp ce, în același proiect de buget, domnul Tăriceanu și guvernul său au avut grijă să-și prevadă majorări importante privind cheltuielile cu Secretariatul general al Guvernului și Cancelaria primului-ministru. Favorizate sunt, de asemena, serviciile secrete, respectiv SRI, SIE și SPP, care vor beneficia de majorări importante față de anul 2007, fără însă ca aceste cheltuieli să fie justificate datorită caracterului secret al activității lor specifice. Ca să nu mai vorbesc de suma de 250 milioane RON rezervată exclusiv pentru fondul aflat la dispoziția primului-ministru! Ce dovadă mai clară ne trebuie ca să înțelegem disponibilitatea domnului Tăriceanu de a negocia politic acest buget și de a cumpăra cu acest fond bunăvoința clientelei sale politice?

Repartizarea pe capitole a sumelor alocate în proiectul de buget pe 2008 a fost făcută haotic, fără a se ține cont de niște criterii reale și mai ales defavorizând județele importante din punctul de vedere al contribuției la bugetul consolidat al statului. În numele cetățenilor județului Brașov, nu voi putea tolera o astfel de situație discriminatorie, iar în cazul în care acest guvern nu va înțelege să renunțe la astfel de practici înjositoare, voi depune o serie de amendamente menite a reflecta realitatea economică, nu cea clientelar politică.