Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 30-10-2007

Ședința Camerei Deputaților din 30 octombrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.47 Rareș Șerban Mănescu - comentariu legat de proiectul de Lege privind votul uninominal;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Rareș Șerban Mănescu:

Stimați colegi,

Guvernul a decis să-și asume răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, în condițiile în care este necesară reformarea clasei politice, proces care nu se poate face eficient și în scurt timp decât prin schimbarea sistemului de vot.

Proiectul adoptat de Guvern are în vedere scăderea numărului de parlamentari prin definirea normei de reprezentare pentru calcularea numărului de senatori și deputați. Astfel, numărul parlamentarilor aleși va fi în funcție de populația României. Norma de reprezentare este de 170.000 de alegători pentru un senator și 79.000 pentru un deputat.

Potrivit proiectului adoptat de Executiv, noul sistem de vot se va aplica începând cu următoarele alegeri pentru Parlamentul României, iar electoratul va vota cu cartea de alegator pentru a se evita o eventuală fraudare prin vot multiplu.

Prin noul sistem de votare, electoratul va putea alege candidați individuali, nu pe liste de partid, proiectul adoptat de Executiv respectând principiul reprezentării proporționale și principiul constituțional al caracterului universal, egal, direct, secret și liber al votului.

Proiectul privind votul uninominal este un demers foarte vechi al PNL, care datează de la sfârșitul anilor 90 și pe care, ulterior, Asociația Pro Democrația l-a adus în formula pusă în dezbaterea publică. Au fost mai multe variante în discuția cu partidele politice. Proiectul adoptat este practic rolul dezbaterilor de până acum și al unei susțineri politice foarte largi din partea partidelor.