Plen
Ședința Camerei Deputaților din 11 februarie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.6/21-02-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-04-2021
13-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 11-02-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 11 februarie 2008

17. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului de către deputații  

   

- după o scurtă pauză -

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Vă rog să vă așezați în bănci, cei care doriți să depuneți interpelări și în orice caz să nu-i deranjați pe cei care își așteaptă rândul.

Domnul deputat Mihai Adrian Mălaimare depune interpelarea în scris. A depus, de asemenea, interpelarea în scris domnul deputat Marin Constantin și domnul deputat Dragoș Petre Dumitriu.

A depus, de asemenea, interpelarea în scris, domnul Vlad Hogea. Domnul Mihai Apostolache a depus, de asemenea, interpelarea în scris. Domnul Ion Gonțea, două interpelări, domnul Filip Georgescu, domnul Marius Bălu, domnul Ovidiu Ganț, două interpelări, domnul Viorel Pupeză, două interpelări.

Domnul Mihai Dumitriu, 11 interpelări, cu documentele aferente.

 
Monalisa Găleteanu

Doamna Monalisa Găleteanu are 4 interpelări. Una are dreptul s-o prezinte oral acum. V-aș ruga, doamna Monalisa, să vă prezentați la pupitru pentru a vă susține una dintre interpelări.

Aveți cuvântul.

A depus în scris, de asemenea, 8 interpelări domnul Ioan Munteanu, Viorel Oancea, una, Constantin Traian Igaș, una.

 

Doamna Monalisa Găleteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Interpelarea este adresată ministrului educației, domnului Cristian Mihai Adomniței, și are ca subiect un litigiu care s-a creat la nivelul municipiului Craiova între Consiliul local Craiova și Colegiul Național "Elena Cuza" din Craiova. Este vorba despre o restituire pe care noi o considerăm ilegală, o retrocedare ilegală. Este vorba despre corpul B al Colegiului Național "Elena Cuza" în care învață în prezent peste 700 de elevi.

În urma unei retrocedări abuzive, comisia specială din cadrul Consiliului local Craiova, fără a ține cont de prevederile Legii nr.84 din 1995, conform căreia toate spațiile și clădirile aferente procesului instructiv-educativ nu pot fi înstrăinate decât prin Hotărâre de Guvern, la inițiativa ministrului educației, din cunoștința noastră, o astfel de propunere legislativă nu există. De aceea, considerăm că retrocedarea a fost făcută ilegal.

Solicităm domnului ministru intervenția promptă în cercetarea acestor abuzuri și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc și eu.

A depus două interpelări scrise domnul Chiș Filonaș, una a depus doamna Ecaterina Andronescu, Aurel Vlădoiu a depus patru interpelări.

Domnul Emil Radu Moldovan, dacă este, să-și susțină interpelarea. Nu este.

Dumitru Bentu a depus interpelarea în scris. Petru Movilă a depus interpelarea în scris. Eduard Raul Hellvig a depus interpelarea în scris. Domnul Liviu Bogdan Ciucă, dacă este. Nu este.

A depus interpelarea în scris domnul Ioan Țundrea, două interpelări, de fapt. Doamna Ionica Constanța Popescu nu este.

Doamna Lia Ardelean, nu este. Domnul Cristian Stănescu a depus interpelarea în scris. Domnul Ioan Aurel Rus, nu este.

 
Adrian Moisoiu

Domnul Adrian Moisoiu este și dorește să prezinte pe scurt interpelarea, potrivit Regulamentului.

Se pregătește domnul Ștefan Baban.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am o întrebare și trei interpelări. Am să insist asupra întrebării...

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Rugămintea este întrebarea și o interpelare, după Regulament.

 
 

Domnul Adrian Moisoiu:

Depunere?

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Le depuneți pe toate, dar prezentați pe scurt una.

 
 

Domnul Adrian Moisoiu:

Le depun toate. Nu, pe celelalte le amintesc, domnule președinte. Pentru dumneavoastră fac treaba asta.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Nu, dar așa am procedat și cu ceilalți colegi dinaintea dumneavoastră.

 
 

Domnul Adrian Moisoiu:

Domnule președinte, pentru dumneavoastră, să nu vă pun într-o situație dificilă, eu accept și știți că vă stimez în mod deosebit. Așa că nu e niciun fel de problemă.

Întrebarea mea se adresează domnului Octavian Belu, președintele Agenției Naționale pentru Sport, și se referă la un caz care este deosebit de important în clipa de față, cel puțin în accepțiunea mea, și anume este vorba de sporturile de echipă. În clipa de față, în sporturile de echipă și la astea mă refer la handbal, volei, baschet și fotbal, bineînțeles, se investește enorm. Și în același timp, se muncește, s-au adus jucători străini, salarii și așa mai departe. S-ar putea ca să fie o treabă pozitivă pentru sportul românesc.

Ceea ce nu este pozitiv și pentru care mă adresez domniei sale este modul în care competițiile sportive sunt, cred că termenul este corect, gestionate de către arbitrii. Și, ca atare, meciurile se termină în favoarea unei echipe sau alteia, după cum s-a stabilit înainte, undeva, în niște locuri dosnice, probabil și cu schimburi de bani.

Deci, cred că este cazul ca să mă adresez de aici, de la tribuna Parlamentului, domnului Belu: care este strategia agenției pe care dânsul o gestionează. Eu în domnul Belu cred, pentru că l-am cunoscut, am văzut cum a muncit în cadrul Federației de Gimnastică, toată activitatea dânsului de-o viață este limpede, este curată, dar trebuie făcut și stăvilit ceva. Nu este normal ca munca, ca toată lupta sportivă să fie degenerată, cazul care a ieșit în evidență și care m-a determinat, deci picătura care a ieșit din pahar, se explică dintr-un meci de baschet al "Baschet Club Mureș" care jucând la Timișoara, în ultima secundă a pierdut meciul pe două faulturi complet imaginare. Deci, este un exemplu clar și tipic din acest punct de vedere.

Aceasta este de fapt întrebarea pe care vreau s-o lămuresc.

Cele trei interpelări se adresează: una, domnului ministru al economiei și finanțelor, Varujan Vosganian, și se referă la această diferențiere care se face în primirea banilor pentru achitarea unor autoturisme celor care au depus la CEC, dar se exclud cei care și-au transferat banii de la CEC la BRD și fără ca să-i scoată și care și ei ar avea exact același drept, pentru că banii sunt, în acest caz, altfel este o discriminare.

De asemenea, domnului ministru de interne și reformei administrative, Cristian David, în legătură cu un primar care nu dorește să elibereze titlul de proprietate și nici nu mai știu cui, ministrului interimar, cred că e un termen foarte interesant, ministru interimar al justiției, sau cum să-l numesc eu pe domnul Theodor Meleșcanu, care e ministru al justiției în acest caz, pentru că și dânsul ar trebui să spună ce se întâmplă în cazul unor judecători care nedând pronunțarea unei sentințe, determină ca procesul juridic să fie întrerupt.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc și eu.

 
Ștefan Baban

Are cuvântul domnul Ștefan Baban.

 

Domnul Ștefan Baban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am să prezint și eu o interpelare, cu toate că la fel de importante sunt toate trei, după opinia mea. O s-o prezint pe scurt, iar celelalte două, să spun cui se adresează, despre ce este vorba ca titlu.

Am o interpelare adresată domnului Varujan Vosganian și Paul Păcuraru, unu ministru al finanțelor și celălalt al muncii. Este vorba despre: "Bugetari, strângeți cureaua pentru a trăi bine!" așa se intitulează. Și am câteva întrebări pentru domniile lor: care este fundamentarea propunerii de anulare a primelor de vacanță sau al premiului anual și cu cât s-ar corecta rata anuală a inflației dacă ridicați drepturile bugetarilor. În cazul orelor suplimentare, care legislație se aplică, cea a bugetului de stat sau cea produsă de ordonanța de Guvern nr.9/2008? De ce funcționarii publici de conducere nu sunt restricționați la plata muncii suplimentare? Având în vedere că legea nu se referă exclusiv și la ei, având în vedere că tocmai acele indemnizații de conducere se acordă pentru munca nenormată, nu numai pentru serviciile politice prestate.

Cum explicați că funcționarii publici au numai obligații și astea sunt pe an ce trece din ce în ce mai multe, în timp ce drepturile se diminuează an de an? Considerați că este corect ca de la apariția Legii nr.188/1999 privind statutul funcționarilor publici, să nu fie aprobat nici un sistem unitar de salarizare a acestora, deși proiecte au existat inclusiv pe site-ul A.N.F.P.-ului?

Cum explicați diferențele de salarizare dintre un funcționar public din minister și unul din teritoriu, ambii având aceeași pregătire, același grad profesional și aceeași treaptă de salarizare?

A doua interpelare se adresează domnului ministru Cristian Adomniței și este vorba despre dezordinea totală în învățământul românesc. Nu mai citesc întrebările, sper să mi se răspundă măcar pe această temă de la aceste microfoane, aici, în sală.

Și, în sfârșit, o întrebare către domnul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu: de ce obligăm AVAS-ul să plătească despăgubirile celor care au fost păgubiți de FNI și nu cei vinovați.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Domnul Paul Magheru. Domnul Cezar Preda și doamna Grațiela Iordache au depus împreună două interpelări în scris. Domnul Aledin Amet a depus patru interpelări. Domnul Gheorghe Firczak, o interpelare. Domnul Daniel Buda.

 
Aledin Amet

(Domnul Aledin Amet dorește să intervină)

V-ați anunțat că le-ați depus scris. Dacă vreți să prezentați una din ele, aveți cuvântul, dar așa...

 

Domnul Aledin Amet:

Da. Vă mulțumesc.

Am într-adevăr patru interpelări, două adresate domnului Dacian Cioloș, ministrul agriculturii, o interpelare domnului Cristian Adomniței, dar am să mă refer doar la interpelarea adresată domnului Theodor Meleșcanu, ministrul apărării, sau cel puțin până acum, până astăzi.

În urma răspunsului primit după ultima interpelare, reprezentanții primăriei localității Murfatlar, județul Constanța, doresc să aducă noi informații pentru redobândirea unor terenuri. Anexez în acest sens noi documente.

Celelalte interpelări le voi depune și toate interpelările au și anexele cuprinse.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

 
Doina Micșunica Drețcanu

Doamna Doina Drețcanu a depus două interpelări, dar una vrea s-o prezinte oral.

 

Doamna Doina Micșunica Drețcanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dacă-mi permiteți, am să prezint interpelarea adresată domnului ministru al educației, cercetării și tineretului.

Interpelarea mea se referă la nemulțumirile ridicate de către Asociația învățătorilor din județul Botoșani.

În cursul lunii ianuarie, a avut loc la Botoșani o dezbatere publică organizată de către minister pe problematica acelui proiect al pachetului de legi privind reforma învățământului, printre care se numără și proiectul privind modificarea statutului personalului didactic.

Problemele ridicate de asociația învățătorilor din acest județ și susținută în continuare și de celelalte sindicate ale cadrelor didactice, se referă la recunoașterea sau mai, bine zis, în viitor, nerecunoașterea pregătirii profesionale pe tot parcursul vieții. În speță, mă refer la faptul că peste șapte ani, educatoarelor, învățătorilor și institutorilor li se va cere în mod obligatoriu să aibă studii superioare.

Este un lucru meritoriu. Este foarte bine ca perspectivă, dar întrebările mele se referă la situația existentă acum în acest domeniu, mai bine zis ce se va întâmpla cu cei aproximativ 40% din totalul cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar, care au vechime de 10-15-20 de ani, sau unii poate chiar mai au 10 - 12 ani până la pensie, au grade didactice și au făcut în decursul vieții lor active diverse cursuri sau mai bine zis acea pregătire continuă, prin centrele de formare sau chiar în instituții universitare.

De asemenea, l-aș întreba pe domnul ministru cum vede rezolvată această problemă, în condițiile în care poate unii din cei sus-menționați mai au 10 - 12 ani până la pensie. Consideră normal ca să nu li se mai recunoască pregătirea pe tot parcursul activității lor, sau eventual ieșirea lor din sistemul activ de lucru?

Mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

A depus o interpelare în scris domnul Daniel Buda.

 
Petru Călian

Are cuvântul pentru a-și prezenta interpelarea domnul Petru Călian.

Urmează domnul Alexandru Știucă, apoi domnul Valentin Iliescu.

 

Domnul Petru Călian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să fac precizarea că am un număr de 32 de interpelări - a fost vacanță, există această scuză.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Prezentați, vă rog, una singură.

 
 

Domnul Petru Călian:

Una singură, bineînțeles.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Și aceasta pe scurt, că așteaptă colegul dumneavoastră Valentin Iliescu.

 
 

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc.

Interpelarea este adresată domnului Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative.

Obiectul interpelării constă în problemele cu care se confruntă cei circa 480 de medici care lucrează în sistem.

Din păcate, domnul David și-a permis să văduvească acești medici de majorarea salariilor pe care o așteaptă, așa cum au așteptat-o și au beneficiat medicii de familie, în general.

Din păcate, medicii care lucrează în sistemul MIRA sunt defavorizați. Ei câștigă cu mult mai puțin, deși responsabilitatea este enorm de mare, comparativ cu alți medici. Sunt supuși unui stres permanent, însă, repet, și ei - așa cum au beneficiat și alții - trebuie să beneficieze de majorări de salarii.

Îl întreb pe domnul ministru când are de gând să majoreze salariile celor 480 de medici.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Cred că aveți un record național, dacă aveți într-adevăr 42 de interpelări. Pardon, 32 de interpelări, tot record rămâne!

 
Alexandru Știucă

Domnul Alexandru Știucă.

 

Domnul Alecsandru Știucă:

Domnule președinte,

Interpelarea mea se adresează domnului ministru al educației și cercetării, și vine dinspre locuitorii comunei Colelia - județul Ialomița, care solicită sprijin din partea Ministerului Educației pentru obținerea unui aviz de funcționare ca persoană juridică pentru Școala din comuna Colelia, județul Ialomița, potrivit art.3 din Hotărârea Guvernului nr.2.192/30.XI.2004.

A doua, dacă nu este prea mult, domnului ministru al culturii, care a lansat un program extrem de optimist în legătură cu dezvoltarea instituțiilor culturale din mediul rural (cămine culturale). Ce proiecte are domnul ministru în legătură cu dotarea acestor cămine culturale, dar mai ales privitor la păstrarea și atragerea oamenilor de valoare și cu rezultate de excepție în domeniul acesta de activitate.

Ce strategie are ministerul, prin vocea domnului ministru, pentru a stimula și revigora activitatea culturală în comunele noastre.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc și eu.

 
Valentin Adrian Iliescu

Domnul Valentin Adrian Iliescu are trei interpelări, din care va prezenta pe scurt una.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cele trei interpelări sunt adresate, prima, domnului Cristian Adomniței, referitor la situația infrastructurii școlare din județul Giurgiu; cea de a doua, domnului ministru Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative. Cea pe care, cu permisiunea dumneavoastră, domnule președinte, o s-o prezint foarte pe scurt, este adresată ministrului sănătății, domnului Eugen Nicolăescu.

În interpelarea mea îi solicit, în mod special, domnului ministru, să prezinte la nivelul județului Giurgiu resursele financiare alocate în anul 2007, inclusiv cele estimate pentru anul 2008 pentru reabilitarea unităților spitalicești din județul Giurgiu.

Mă refer, în special, la Spitalul județean din Giurgiu, la Spitalul din Bolintin-Vale, din Ghimpați, la Spitalul de boli psihice Vadul Lat, și la Spitalul de boli infecțioase de la Singureni, aceasta în condițiile în care toate spitalele mai sus-menționate se găsesc într-o stare avansată de degradare, fapt care pune serios în pericol actul medical. Și acest lucru se întâmplă într-o antiteză totală cu situația din județul Mureș, unde domnul ministru Eugen Nicolăescu, în același timp și deputat de Mureș, a alocat sume uriașe, cu care au fost reabilitate sau construite mai mult de 10 spitale, în tot atâtea localități ale județului.

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Vă mulțumesc.

 
Mircia Giurgiu

Urmează domnul deputat Mircia Giurgiu, care are 10 interpelări anunțate, dar va prezenta pe scurt una dintre ele.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

O să prezint doar o interpelare adresată domnului Paul Păcuraru, ministrul muncii și egalității de șanse.

Obiectul interpelării îl constituie nemulțumirea membrilor filialei Cluj a Blocului Național Sindical cu referire la majorarea continuă a prețurilor. S-a ajuns în așa fel încât cheltuielile cu întreținerea să nu mai poată fi acoperite din salariu.

Din păcate, prețurile le avem la nivel european, iar salariile sunt foarte mici.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Doamna Mihaela Adriana Rusu a depus în scris 3 interpelări.

 
Andrian-Sirojea Mihei

Domnul Andrian Mihei a depus, la rându-i, 3 interpelări, și dorește să prezinte oral o întrebare.

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Da, domnule președinte.

Întrebarea este adresată domnului ministru Ludovic Orban, Ministerul Transporturilor, întrebare referitoare la Canalul Sulina.

Stimate domnule ministru, c

Câte nave au tranzitat Canalul Sulina în anul 2007, ce tonaj au avut și care sunt sumele încasate din taxa de tranzit?

Ce procent reprezintă sumele încasate din alocarea bugetară pentru întreținerea și administrarea Canalului Sulina?

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Vă mulțumesc.

Doamna Ionela Bruchental Pop a depus o interpelare în scris.

Domnul Gheorghe Chiper, de asemenea, a depus o interpelare în scris.

Domnul Marius Iriza a depus în scris două interpelări.

Domnul Vasile Pușcaș a depus în scris patru interpelări.

Domnul Bogdan Cantaragiu a depus în scris o interpelare.

Domnul Petre Străchinaru, de asemenea, a depus în scris două interpelări.

 
Diana Maria Bușoi

Dacă dintre ceilalți colegi pe care îi văd în sală, este cineva neanunțat și dorește să susțină sau să depună o interpelare?

Dacă vreți să depuneți trei interpelări sau trei întrebări, ce sunt?

Nu este ședință de întrebări. Formulați o întrebare din cele trei, pe care le aveți, dar pe scurt, pentru că era ședința destinată interpelărilor.

 

Doamna Diana Maria Bușoi:

Am văzut că au fost colegi care au pus și întrebări, din acest motiv am venit.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Tot din acest motiv v-am dat și eu cuvântul.

 
 

Doamna Diana Maria Bușoi:

Pe scurt, se adresează toate ministrului educației, cercetării și tineretului, Cristian Adomniței.

Una dintre ele se referă la sancționarea și demiterea mai multor directori de unități școlare din județul Dolj, pe criterii care nu au legătură cu activitatea profesională. Considerăm noi și cadrele didactice din multe unități școlare, că în mod abuziv.

Întrebarea este adresată domnului ministru, care este rugat să cerceteze modul în care au fost făcute aceste schimbări și să aducă la cunoștința mea și a cadrelor didactice care mi-au solicitat această interpelare dacă este un abuz sau o strategie această situație din județul Dolj.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Dacă mai dorește cineva să intervină din cei prezenți? Nu.

Dați-mi voie, în aceste condiții, să declar închisă partea a doua a ședinței de astăzi.

La revedere.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18,30.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 aprilie 2021, 22:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro