Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 12-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 12 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.19 Emil Strungă - declarație politică cu tema "România a ratificat Tratatul de la Lisabona";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Emil Strungă și se pregătește domnul deputat Antal Árpád-András, din partea Grupului parlamentar al U.D.M.R.

Domnule coleg, trei minute, microfonul este al dumneavoastră.

Domnul Emil Strungă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, declarația politică de astăzi poartă titlul "România a ratificat Tratatul de la Lisabona".

Parlamentul României a ratificat luni, 4 februarie 2008, cu 387 de voturi, Tratatul de la Lisabona privind reforma Uniunii Europene. Tratatul de la Lisabona a fost semnat în data de 13 decembrie 2007 și este rezultatul eforturilor făcute la nivel european, de a depăși impasul provocat de respingerea Constituției Europene la referendumurile din Franța și Olanda. România devine astfel al patrulea stat care a adoptat documentul, după Ungaria, Slovenia și Malta. Dacă tratatul va fi ratificat de toate statele membre, el va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat că acest moment este "mai mult decât festiv" pentru România, care a adoptat primul tratat în calitate de stat membru al Uniunii Europene, punându-și definitiv amprenta asupra unui document european prin promovarea intereselor sale. Tratatul păstrează cele mai importante prevederi din Tratatul privind o Constituție Europeană: legitimitate democoratică, demnitatea omului, libertatea de mișcare a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor. Analiștii estimează că mai mult de 90% din vechea formă a Constituției Europene se găsește în Tratatul de Reformă de la Lisabona, cu unele diferențe în domeniile afacerilor externe, ale securității și apărării.

Tratatul de reformă clarifică competențele Uniunii Europene și îi definește valorile și obiectivele. Face o referire clară la Carta Drepturilor Fundamentale și stabilește personalitatea juridică a Uniunii. Tratatul de reformă stabilește că în viitoarea extindere europeană trebuie respectate criteriile de la Copenhaga; creează funcția de Președinte permanent al Consiliului European, ca și cea de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe, Uniunea având astfel o voce mai puternică și mai coerentă pe plan internțional. Tratatul introduce inovații instituționale care vor face Uniunea mai puternică și mai eficientă, în folosul statelor membre. Relația dintre Uniunea Europeană și statele membre va rămâne în esență neschimbată, astfel încât orice modificare a tratatelor va necesita acordul unanim al statelor membre, iar Uniunea va avea obligația explicită de a le respecta identitatea.

Dacă va fi ratificat de toate statele membre, Tratatul de la Lisabona va reprezenta un element decisiv în evoluția constituțională a Uniunii Europene.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.