Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 12-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 12 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.23 Grigore Crăciunescu - declarație politică cu subiectul "Votul uninominal?";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Domnul Grigore Crăciunescu este rugat să poftească la microfon și se pregătește domnul deputat Paul Magheru, din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare.

Domnule coleg, vă rog să vă încadrați în timpul de trei minute.

Domnul Grigore Crăciunescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Subiectul declarației mele politice de azi este "votul uninominal".

De aproape un an, asistăm la un paradox ciudat: deși toată lumea spune că vrea votul uninominal, puțini sunt aceia care acționează în direcția promovării acestui proiect. Iar, când spun toată lumea, mă refer atât la clasa plitică, cât și la electorat.

Cine se teme de votul uninominal? Sau, mai bine zis, cine se teme de reforma clasei politice?

Proiectul votului uninominal face un mare bine societății românești. El readuce politicianul în mijlocul alegătorilor. În acest mod, responsabilitatea ambelor tabere crește în mod semnificativ. Alegătorul nu mai pune ștampila pe o listă electorală, ghidat doar de bunele sale sentimente pentru un partid sau altul. De data aceasta, electorul va alege cu adevărat politicianul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru a-i reprezenta interesele în Parlamentul României. Iar dacă acest parlamentar îl va dezamăgi, alegătorul va ști cum să-l sancționeze. Întorcându-i spatele!

Pe de altă parte, și politicianul va fi obligat să țină aproape de electoratul din circumscripția sa și să se bată pentru mai-binele alegătorilor săi, atât pe teren, cât și în Forul Legislativ. Epoca parlamentarilor de tip "Mutulică", care deschid gura în Parlament doar când depun jurământul, ar apune cu siguranță.

Să mai trec în revistă și celelalte avantaje ale votului uninominal? Este ușor de înțeles și de aplicat. Permite votanților să aleagă între mai mulți candidați. Asigură o mai bună reprezentare geografică. Oferă majorități guvernamentale puternice și stabile și multe altele.

Atunci, cine se teme de votul uninominal?

Răspunsul este la îndemâna oricui. Votul uninominal bagă în sperieți parlamentarii lipsiți de activitate, dar și partidele în care nu funcționează democrația internă. Există încă politicieni care nici nu știu ce circumscripție reprezintă în Parlamentul României. Și există încă lideri de partid care consideră că dețin dreptul exclusiv de a alcătui listele electorale ale unei formațiuni politice.

Dar, domnilor, acești politicieni reprezintă doar o minoritate. Nu le mai putem permite să blocheze reforma clasei politice. Noi, parlamentarii care ne facem datoria, trebuie să fim primii care să cerem schimbarea în bine a clasei politice românești.

Las 18 ani de la revoliuția din decembrie 1989, cred că a venit vremea să promovăm propriul nostru examen de maturitate.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.