Alexandru Ciocâlteu
Alexandru Ciocâlteu
Ședința Camerei Deputaților din 12 februarie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.8/22-02-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Interogare > Rezultate > 12-02-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 12 februarie 2008

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Alexandru Ciocâlteu

Dezbateri asupra Proiectului de Lege privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.20/2007 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (retrimis comisiei).  

Domnul Alexandru Ciocâlteu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc, domnule Dumitriu.

Aș vrea să vă spun că este greu acum, după ce ne-am asumat răspunderea guvernamentală pentru pachetul de legi în domeniul sănătății, dintr-o dată să o dăm invers. Dar e bine că, totuși, ne-a venit mintea, chiar mai târziu.

Unele lucruri sunt de-a dreptul inepte în această Lege nr.95 și mai ales în amendamentele care au venit, în special acea pedepsire a celor care nu-și fac analizele. Vă spun cinstit că nici eu, nici familia mea nu le-a făcut și nici nu o să mi le fac, pentru că am văzut "rezultatele" anunțate de ministerul sănătății: 25% din populația României va face sau are insuficiență renală cronică. Dacă anunți cuiva așa ceva, te faci de râsul lumii. Există între 0,5 și 1,5 la suta de mii de români care pot să facă insuficiență renală pe an. A anunța 25%...

Deci, acestea sunt rezultatele acelor 400 de milioane de euro cheltuite ca să se facă aceste analize și, dacă nu le faceți, veți fi pedepsiți.

Nu intru în detalii de politică, problema cu limba maghiară, problema cu..., nu astea mă privesc pe mine, ci problemele strict medicale.

De aceea, așa cum a spus domnul profesor Ifrim, fie se întoarce la comisie, fie că se discută aici și se va discuta fiecare amendament, mie îmi este egal. Eu cred că este foarte bine să punem, totuși, ordine în sistemul sanitar, din care, din tot acel pachet de legi, doar aceasta a rămas ca problemă, deși sunt foarte multe lucruri și în special cele legate de supercentralizarea care există în acest moment în domeniul sanitar și care nu dă deloc bine, iar schimbarea directorilor de spital eu nu știu dacă ați avut senzația că a produs rezultate extraordinare, cu care guvernarea actuală se poate mândri.

Vă mulțumesc.

      ................................................
   

Domnul Alexandru Ciocâlteu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Este doar un drept la replică.

Distinsei doamne care a vorbit înaintea mea aș vrea să-i spun că nu am nimic cu profilaxia. Dimpotrivă! Dar aceste investigații care au fost făcute nu au nici o legătură cu profilaxia. În momentul în care determini o createinemie crescută, ai deja insuficiență renală.

Există un Institut de Statistică Medicală de unde se puteau obține datele respective. Eu nu mi-aș permite - nu știu care este domeniul dumneavoastră în care lucrați - să vă dau indicații prețioase - să faceți sau să nu faceți ceva.

Aș vrea să vă spun că nu mă interesează foarte mult aspectul politic al problemei. Aici sunt probleme foarte tehnice și sigur că mă pot adresa colegului care a vorbit mai devreme de la Partidul Național Liberal, pentru că am purtat adesea discuții pe tema aceasta. De ce sunt 50% din banii respectivi ajunși la spitale și ce legătură are aceasta cu descentralizarea, domnule doctor? Nici o legătură! Spuneți dacă are vreo legătură. Nici una. Legătura este următoarea: acum se dau 5 miliarde de euro în sistemul sanitar, iar în '99 se dădeau sub un miliard pentru tot sistemul sanitar. Dacă dai 2,5 miliarde de euro pentru spitale, sigur că ajung banii.

Eu vorbeam de centralizare și de a lua deciziile la nivel central. Mai ales dumneavoastră, care lucrați în domeniul privat, ar trebui să gândiți și să credeți și sunt convins că așa și gândiți, ca totul să devină cât mai descentralizat, pentru ca privatul să meargă mai departe.

Legat de această cheltuială care s-a făcut și care se face vreau să vă spun că personal, ca persoană și atât, nu politică, relațiile mele cu domnul ministru Nicolăescu sunt relații foarte bune. Când discutăm însă despre politică, eu discut despre consilierii pe care îi are domnul Nicolăescu, pentru că dânsul este un om politic, nu este doctor. Dacă ne apucăm să vorbim în lozinci aici, în fața celorlalți, este ca și cum un inginer silvic îmi vorbește mie despre creșterea... Poate să-mi vorbească despre stejar, dar nu poate să-mi vorbească mie despre investigațiile care se fac.

Această inepție de a spune așa ceva: "Domnule, asta nu s-a mai făcut niciodată!" Eu sunt convins că nici mie, de exemplu, nu mi s-a făcut până acum un tușeu de prostată. Dar, dacă este o noutate, trebuie să-mi fac, nu? Nu o să mă apuc acum să trăiesc toate experiențele medicale și nu o să-mi fac și gastrofibroscopie, nu o să-mi fac și PET/CT, eventual la Budapesta, că noi nu avem în România, că nu avem bani. Apropo de modul în care sunt cheltuiți...

Poate o să se facă și știu că se va face chestiunea aceasta, dar trebuie să avem niște consilieri adevărați, și această Lege nr.95 de fapt schimbă toate datele problemei și de fapt discuțiile sunt prea largi și inutile în mare parte, pentru că privesc întreg sistemul sanitar și am intrat în lucruri care nu mai țin de Legea nr.95. Țin de toată reforma din sistemul sanitar, care nu întotdeauna... Sigur că trebuia să și șchioapete, nu sunt eu cel care să spun că nu trebuia să șchioapete, dar am să vă dau un exemplu. Am mers inclusiv la primul-ministru și am spus: "Dacă privatizați dializa, veți câștiga 30 de milioane de euro pe an". Știți câte centre private de dializă sunt în România în momentul de față? 10, din 80! De ce nu s-au făcut? Deci, sunteți liberal, și eu gândesc liberal. Și de ce m-am dus? M-am dus acolo pentru că gândesc altfel? Nu!

Apropo de Casele acestea paralele. Există la Guvern stenograma în care m-am opus înființării acestor case și, cu toate acestea, totuși, au trecut. Îmi amintesc că domnul Babiuc mi-a făcut așa: "Uite, a semnat ministrul..." Culmea!, ministrul era maghiar, dar aceasta ce legătură are? De ce să mă arunc acum iarăși cu chestii cu maghiarii, cu 20%? Eu nu vorbesc despre probleme etnice.

Discut despre reforma sistemului sanitar. Cine se leagă de probleme etnice când discută sistemul sanitar, eu cred că face o greșeală și este și o dovadă de lipsă de normalitate. Nu, pe mine nu mă interesează. Deci, aspectele etnice, când discut despre omul bolnav, nu mă interesează.

Casele de asigurări, acestea paralele, trebuie desființate, pentru că nu fac altceva decât să creeze o altă nomenclatură. Țața Veta de la Crăcănații din Deal primește 300 de lei vechi, sau ,dacă vreți, un milion pe lună și ei i se iau bani pentru sistemul de asigurări. În același timp, unui domn care este jurist sau general în armată i se iau cu totul alți bani, dar banii ajung la casa aceea. De aceea, sunt absolut de acord să fie desființate.

Urmează ca, eu știu ce hotărâre veți lua, probabil că până la urmă vom rediscuta în cadrul comisiei, dar bine ar fi să se discute aici, și lucrurile cred că vor ajunge la un capăt, sau dacă vreți să stăm de vorbă oriunde, domnule doctor, și sunteți de acord că e bine să avem o discuție ca între prieteni, cum am avut întotdeauna. Eu n-am venit aici să spun nimic politic. Am venit să spun ceva medical. Dacă mergem pe linie medicală, atunci putem să discutăm și să găsim calea cea mai bună.

Vă mulțumesc.

 
      ................................................
   

Domnul Alexandru Ciocâlteu:

E a treia oară când iau cuvântul. Îmi cer iertare. M-am simțit dator să iau cuvântul pentru că aici a fost spus un lucru care este dureros. Un prieten, nu numai un doctor, nu numai un coleg, și de Camera Deputaților, de deputăție, dar și un coleg de meserie și pe care-l cunosc de vreo 30 de ani, n-am știut până în dimineața zilei de luni că este internat în spitalul nostru, este vorba de domnul deputat Dida. Dar să se spună de la acest microfon că a murit operat de apendicită în spitalul "meu", mi se pare un lucru care mă jignește și poate că eu am ajutat bolnavii de la Slatina chiar atunci când au avut probleme, nu am susținut asemenea lucruri, care nu sunt foarte colegiale și nu mi se par nici măcar amicale.

Mă simt dator să vă spun un mic istoric. Domnul deputat Dida s-a prezentat la Spitalul "Sfântul Ioan" la un chirurg, deci, eu nu sunt chirurg. A fost operat de un neoplasm pentru un sindrom ocluziv, deci a făcut o ocluzie pe neoplasm. Îmi cer iertare și față de familia dânsului și față de memoria dânsului, pentru că era un om care deși făcea parte dintr-o minoritate, și apropo de a bate câmpii despre minorități, care nu mă interesează asemenea discuție, era un om absolut deosebit.

După ce a fost operat, i s-a făcut anus contra naturii. A refuzat și a spus că el refuză să trăiască așa, că nu vrea să trăiască așa și a refuzat orice fel de medicamente, nici măcar lichide, a spus că el dorește să moară. După trei zile, a intrat în fibrilație atrială și în comă, după care familia a cerut să fie mutat la Spitalul de urgență unde, după 12-18 ore, a decedat. Aceasta este istoria și n-are nici o legătură cu apendicita. Dar dacă se dorește să intrăm în detalii din astea medicale, putem să intrăm.

Apropo de toată discuția care are loc, încă o dată spun, acel minimum de investigații trebuie să fie gândit de oameni, care așa cum s-a și spus chiar din zona liberală, trebuiau să fie oameni care să fie pregătiți când cer acele investigații, și să nu apară domnul ministru care nu este de meserie, este om politic, și să anunțe lucruri care n-au nici o legătură cu medicina. Dar asta nu mă miră, pentru că văd că și colegii anunță, și de la acest microfon vorbesc despre faptul că un bolnav a murit într-un spital operat de apendicită, și era vorba de un coleg și un prieten al meu. Îmi pare rău!

Vă mulțumesc.

 
       

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 27 mai 2018, 16:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro