Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 19-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 19 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.4 Cornel Ștefan Bardan - declarație politică cu titlul "Dacă Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului trebuie definitiv descongestionat, să înceapă cu Zvetlana Preoteasa!";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl rog pe domnul Ștefan Bardan să se prezinte la microfon și se pregătește domnul deputat Ioan Aurel Rus, din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare.

Domnule coleg, trei minute, microfonul este al dumneavoastră.

Domnul Cornel Ștefan Bardan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi se intitulează "Dacă Ministerul Educției, Cercetării și Tineretului trebuie definitiv descongestionat, să înceapă cu Zvetlana Preoteasa!"

Secretarul de stat al preuniversitarului, doamna Zvetlana Preoteasa, a propus, până în prezent, numai lucruri trăznite: desființarea gradelor didactice, eliminarea salariului de merit, a propus soluția salvatoare pentru educația românească, adică peste 70% din materia ce se studiază să fie aruncată la coșul descongestionării, ba chiar s-a autopropus președinta comisiei ce descongestionează manuale.

Pentru desființarea gradelor didactice înțeleg opțiunea acestui secretar de stat, care nu întrunește nici măcar condițiile de participare la concursul pentru directori.

Demnitarul preferat de premierul Tăriceanu în această funcție și poziționat pe locul 17 pe lista P.N.L. la europarlamentare, a obținut, până în prezent, doar definitivatul.

Despre porumbelul cu eliminarea salariului de merit, propriile sale cuvinte sunt suficiente: "Salariul de merit pentru cadrele didactice va trebui să dispară, deoarece învățătorii aranjează să primească diplome că au paticipat la diverse cursuri și cercuri școlare, ca să dea bine la dosarul pentru salariul de merit".

Dacă trecem peste motivația absolut puerilă și formularea neinspirată a Zvetlanei Preoteasa, abordarea pare chiar discriminatorie, aruncând anatema simulării asupra tuturor învățătorilor.

Până la 1 decembrie 2007, cadrele didactice au avut temă să lucreze pe brânci pentru a satisface obiectivele electorale și de imagine ale activistei de partid. Tema materiei prea încărcate și a volumului mare de informații care conduce indubitabil la programul nefiresc de greoi al oricărui școlar, i s-a părut demnă de sacrificat, dacă procentele electorale ale unui P.N.L. în derivă o cer. Pe acordurile avântului revoluționar, doamna în cauză își propune, în fond, să arunce responsabilitatea unui demers foarte riguros, prin definiție, asupra tuturor cadrelor didactice. Dă-o încolo de pregătire pentru tezele cu subiect unic sau alte activități specifice acelei perioade! La "șters" conținuturi cu cadrele didactice! Eventualul eșec al demersului său ar putea fi aruncat asupra tuturor.

Ce a propus doamna în cauză este nimic mai mult decât o utopie. Nu de ștergere de conținuturi era nevoie, ci de restructurare, or asta se realizează după un plan bine stabilit, cu repere și principii clar definite, și, nu în ultimul rând, cu persoanele special formate pe probleme de curriculum.

Neseriozitatea demersului propus de secretarul de stat reiese din chiar formularea inițială a motivației: "Având în vedere faptul că elaborarea Curriculumului Național, inclusiv la nivelul programelor școlare, este un proces deschis consultărilor publice și implicării profesioniste a cadrelor didactice creative în domeniul curricular și ținând cont de necesitatea revizuirii acestor programe în vederea descongestionării și asigurării continuității conținuturilor lor ..."

Nici vorbă de elevi care stau prea mult la școală, ghiozdan prea încărcat și inechitate în sistem. Să revizuim, pe ici, pe colo, prin punctele esențiale, dar să nu se schimbe nimic.

Domnule ministru, nu este corect să lăsați elevii și părinții pe mâna acestui om, nici să chinuiți cadrele didactice cu explicațiile sale amatoriste.

Se vede până și cu "ochiul liberal" că doamna în cauză lucrează după ureche.

De aceea, vă cer, domnule ministru, să o demiteți din funcție pe doamna Zvetlana Preoteasa.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.