Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 19-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 19 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.10 Mihai Dumitriu - declarație politică intitulată "Cacealmaua privatizării S.C. Antibiotice S.A.";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Domnul deputat Mihai Dumitriu este invitat la microfon și se pregătește domnul deputat Tamás Sándor, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Domnule coleg, microfonul este al dumneavoastră.

Domnul Mihai Dumitriu:

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Cacealmaua privatizării S.C. Antibiotice SA"

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Cu respect, aduc în atenția dumneavoastră în nemulțumirile și îngrijorările cetățenilor din județul Iași și implicit a salariaților de la Antibiotice SA privind decizia Guvenului Tăriceanu de a privatiza - a vinde pe nimic - ultima fabrică românească de medicamente din România, cu o mare deschidere pe piață farmaceutică națională și internațională.

Guvernarea Năstase a declarat-o unitate strategică și vitală pentru România și a investit peste 20 milioane de euro pentru retehnologizare și modernizare. În anul 2006, unitatea a obținut profit net de peste 20 de milioane de euro, iar în anul 2007, profit de peste 24 milioane de euro. Cetățeanul de rând nu înțelege de ce Guvernul Portocaliu - Galben - de Dreapta, care reprezintă statul român și care trebuie să apere interesele cetățenilor români vrea să o vândă, pe nimic, fără nici un pic de jenă, printr-un procedeu ce se practică la orice iarmaroc din țară, prin strigare.

Guvernul PNL-PD vrea să vândă proprietatea românilor care generează profit și care este și a rămas singura unitate producătoare de antibiotice pe teritoriul României.

Stimați colegi, Hotărârea de Guvern nr. 1400 din noiembrie 2007 prin care se stabilea modalitatea de privatizare prin strigare, nu conservă obligația cumpărătorilor - jecmănitorilor guvernamentali de a păstra obiectul de activitate - profilul. Sunt interesați, cu toții, de cantitatea masivă de inox din întreprindere, de terenurile care însumează peste 25 de hectare, de zona în care se situează pe Drumul European 583, Iași - Târgu-Frumos, de prețul foarte mic cerut - de 5 ori profitul obținut de SC Antibiotice SA în 2007. Sentința Curții de Apel Iași de a stopa, cel puțin temporar, privatizarea SC Antibiotice SA a dat speranță cetățenilor din Iași și salariaților, în sensul că actualii guvernanți de dreapta, care gestionează proprietățile statului român, ar trebui să revină asupra deciziei de a privatiza unitatea. Din nefericire, sentința a supărat conducerea AVAS-ului, pe vicepreședintele Constantin Botez, care a declarat ofensat: "Dacă Guvernul este proprietarul unei fabrici și vrea să o vândă, de ce se bagă judecătorii?".

Cei de la AVAS - dacă vor binele acestui popor asuprit și sărăcit - nu văd că zeci de fabrici care s-au privatizat în România nu au respectat clauzele din contractul de privatizare de a-și continua activitatea în profil și s-au transformat în afaceri imobiliare, prin vânzarea terenurilor câștigând înzecit ?

De ce nu se analizează privatizarea fabricilor de ulei din România ? Cum de toate au ajuns în Compania americană Bunge. După ce compania americană a cumpărat tot ce ține de procesarea și comercializarea uleiului comestibil, a aplicat o politică mișelească.

În 2005, pune pe chituci Fabrica Muntenia, achiziționată cu 2 milioane de euro, terenul fiind apoi valorificat cu 30 milioane de euro, fabrică care producea profit. În august 2007, închide fabrica de la Oradea, cea mai rentabilă, terenul fiind vândut cu zeci de milioane de euro. În ianuarie 2008, închide Fabrica "Unirea" de la Iași, care era rentabilă, urmând ca terenul să fie valorificat pentru zeci de milioane de euro.

Deci, Compania americană Bunge, în afară de fabrica de la Buzău, a lichidat toate fabricile de ulei din România, a obținut profituri de zeci de ori mai mari decât a investit, a lăsat pe drumuri mii de oameni și a devenit singurul procesator și singurul comerciant de ulei de floarea soarelui și acum face politica prețurilor, scumpind uleiul atât cât dorește compania. Bineînțeles, este o scumpire artificială fără justificare, care atârnă greu în coșul zilnic al românilor. Ce fel de economie de piață avem în România? Exemplele pot continua și pe alte domenii.

Cum își permit cei de la AVAS să cheltuiască 1 milion de euro pentru promovarea privatizării Antibiotice SA? Vor să demonstreze că vânzarea pe mai nimic a unicei fabrici de antibiotice din România se face transparent?

Stimați colegi parlamentari și guvernanți de dreapta,

În numele cetățenilor din Iași și din toată România, în calitate de cetățean român și parlamentar, vă adresez rugămintea:

  • tuturor parlamentarilor, să luați atitudine și să vă opuneți privatizărilor frauduloase care dăunează poporului român și interesului național;
  • Guvernanților de Dreapta, Portocalii și Galbeni, aduși la Putere de președintele Băsescu, să stopați privatizarea SC Antibiotice SA, unitate care produce profit, urmând a o dezvolta și a o promova, deoarece este o unitate strategică de importanță vitală pentru sănătatea românilor. Nu lăsați sănătatea românilor la cheremul importatorilor de medicamente!

Vă mulțumesc. Și mă scuzați.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule președinte.