Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 19-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 19 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.16 Petru Călian - declarație politică intitulată "Republica Kosovo, născută prin cezariană";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Petru Călian și rog să se pregătească domnul deputat Slavomir Gvozdenovici, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi pe care o prezint verbal are titlul "Republica Kosovo, născută prin cezariană".

Proclamarea independenței Regiunii Kosovo poate provoca un precedent periculos atât pentru România, cât și pentru alte regiuni cu vocații similare.

Voci inflamate prefigurează prematur o nouă hartă a Europei, pe care țara noastră apare divizată. Defilăm în fața unui eveniment cusut cu ață albă, în condițiile în care Uniunea ne cere restructurarea administrativă a întregii țări.

Pe 17 februarie s-a scris istorie; istorie care a dat tonul stabilității în Balcani și care alimentează aspirațiile de independență ale entității maghiare din Ținutul Secuiesc și Transilvania.

Să nu uităm că, în luna ianuarie a acestui an, UDMR declara public că Uniunea Europeană intenționează să aducă un amendament la pachetul de legi al învățământului românesc, prin care minoritățile naționale să învețe diferit limba română.

Efectul Kosovo a impulsionat simțul unității și la tinerii maghiari care salută proclamarea independenței, sperând, în acest fel, că și Ținutul Secuiesc va avea aceeași soartă.

Strămoșii noștri au apărat țara cu vărsare de sânge, iar acum minoritățile cer și mai multe drepturi.

Există regiuni în care locuitorii nu cunosc deloc limba română, în condițiile în care dețin cetățenie română, învață în instituții ale statului român și se folosesc de serviciile țării noastre.

Dacă aceștia cer autonomie, atunci, oare, nu se vor încălca drepturile românilor de acolo, care se văd nevoiți de a învăța limba maghiară pentru a se putea socializa? Practic, românii din aceste regiuni se află în regim de minoritate față de maghiari, indiferent de apartenența teritoriului.

Întreg continentul european stă pe un butoi cu pulbere. Puțini sunt cei care fac declarații dure privind soarta României și consideră că situația din Kosovo este ca un precedent pentru Transilvania. Două regiuni separatiste ale Georgiei au anunțat deja că vor cere Rusiei recunoașterea independenței, iar în Transnistria spiritele se agită.

Amputarea unei părți a teritoriului sârbesc ne face să fim solidari și alături moral de poporul de care suntem uniți întru credință ortodoxă. Mai presus de orice conflict și interes interetnic rămâne însemnătatea unității naționale, conștiința apartenenței de neamul românesc și atitudinea față de limbă, cultură și istorie.

În scris voi depune o declarație politică legată de taxa de primă înmatriculare.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule coleg, depuneți-o la secretariatul Camerei.