Costache Mircea
Costache Mircea
Ședința Camerei Deputaților din 19 februarie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.13/29-02-2008
Video in format Real MediaVideo - Real Media

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video
Video in format Real MediaTransmisie în direct
format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
Video in format Real Media13-02-2018
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Interogare > Rezultate > 19-02-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 februarie 2008

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Costache Mircea

2. Dezbateri asupra moțiunii simple cu titlul "Anulați taxa de primă înmatriculare" inițiată de 70 deputați PD-L.

Video in format Real Media

Domnul Costache Mircea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor,

Aș putea să scurtez la maxim intervenția mea referitoare la moțiunea simplă introdusă de colegii democrați, foști socialiști, deveniți peste noapte liberali, intitulată "Anulați taxa de primă înmatriculare", adresându-le din capul locului întrebarea legitimă și firească: de ce ați mai introdus-o? Ca să aveți acum ce anula? Fiindcă atunci, în 2005, erați la guvernare, în vreme ce azi sunteți numai la putere. Cel puțin așa ne spune logica bunului-simț și așa știu oamenii simpli, că în 2004 ați câștigat alegerile cu Alianța Portocalie care le-a promis că "vor trăi bine".

Faptul că la un moment dat, din apetit excesiv pentru jocul de glezne, v-ați retras câțiva oameni din Guvern, nu înseamnă că nu mai sunteți la putere, deoarece dumneavoastră, Alianța P.D.-P.N.L.ați dat președintele care e și azi în funcție ca șef al statului, al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, participant activ la treburile Consiliului Superior al Magistraturii, ale Departamentului Național Anticorupție și tot pe dumneavoastră vă reprezintă președintele atunci când își alege miniștrii după criterii personale, în folosul scopurilor acelora care-l sprijină și pe care se bizuie. Ca să nu mai vorbim de numeroasa prezență a reprezentanților P.D. minus L. în ministere, în agenții, autorități, regii, prefecturi, în servicii deconcentrate, în diplomație etc.

În aceste condiții, când după câștigarea alegerilor, oamenii așteptau cu înfrigurare să înceapă să trăiască bine, dumneavoastră, în loc să guvernați, ați început acest spectacol funambulesc, cu jocul de-a alegerile anticipate, de-a remanierea, de-a retragerea formală din Guvern, de-a respinsul propunerilor de miniștri și, mai nou, de-a moțiunea contra propriilor miniștri care au promovat-o.

În felul acesta, sprijiniți puternic de mogulii de presă aserviți intereselor dumneavoastră clientelare, vă iluzionați că veți putea prosti la infinit pe toată lumea. Dacă chiar vă durea burta de mila populației încovoiate de taxe și impozite și de bugetul statului, de ce ați votat, domnilor, Ordonanța nr.118/2003 devenită lege în 2005, sub Guvern P.D.-P.N.L.-UDMR, prin care ROMPETROL a fost scutită de 603 milioane de dolari la buget. Fiindcă acei 603 milioane de dolari reprezentau tot taxe auto, accize pe benzină și motorină. Ați votat mișeleasca lege cu două mâini, iar acum, pentru 250 de milioane pe an, faceți garagața asta ieftină.

Dacă sunteți atât de sensibili la suferințele populației, de ce ați aprobat Ordonanța nr.128 prin care au fost scutite de datorii la buget diferite societăți, în valoare de 8,3 miliarde de euro. Numai pentru că erau scutite unități din domeniul energiei căpușate de "băieții dumneavoastră deștepți"?

Dacă vă pasă de soarta românilor, de ce ați fost, domnilor, de acord cu vânzarea PETROM, care aducea un miliard de euro pe an la buget, sau a SIDEX, care i-a băgat numai în 2007 în buzunar lui Mittal, un profit net de 832 de milioane de euro. Venea la tribuna Parlamentului fostul deputat Boc, primarul aerian al Clujului, marele specialist în drept constituțional, și turuia pe nerăsuflate marile virtuți ale modificării Constituției în 2003 și le împuia seară de seară capul românilor la televizor cu "votați Constituția Europeană a României", ca azi să vină domnul Băsescu să ne spună că aceeași Constituție are vulnerabilități și trebuie schimbată.

Așa și cu moțiunea dumneavoastră de azi. Ieri, miniștrii P.D. Radu Berceanu, Sulfina Barbu, și viceprim-ministrul P.D. Adriean Videanu semnau pentru introducerea taxei, iar azi, aceeași pseudo-democrați, cer anularea acesteia, mizând la infinit pe intoxicări, diversiuni și manipulări mediatice menite să-i zăpăcească definitiv pe alegătorii români aduși astfel în starea de a nu se mai prezenta la vot, așa cum au arătat-o europarlamentarele de anul trecut.

După ce le-ați cumpărat bieților asistați sociali voturile, cu ajutorul de încălzire, cu ajutoarele prevăzute de legile nr.416 și nr.76, acum vreți să le obțineți și pe ale cumpărătorilor de mașini, dar, de data aceasta, nu cu bani de la buget și, culmea ironiei, chiar cu banii lor, din taxa auto. M-am tot gândit, ce v-a venit să vă legați tocmai de taxa auto, care-i prejudiciază pe mai puțin de un sfert dintre concetățeni, și nu vă preocupă alte biruri care apasă pe umerii majorității românilor sărăciți, umiliți, împovărați de facturile la energie electrică, la gaze naturale, agent termic, apă, unde sunt furați ca în codru de "băieții dumneavoastră deștepți", care cumpără curentul cu 20 de dolari și ni-l vând nouă, în case, cu 200 de dolari megawatul. Personal, nu am găsit altă rațiune decât aceea că pe dumneavoastră vă obsedează opulența, casele, vilele, dar și automobilele de lux.

Pe când o moțiune, apropo, pentru anularea impozitului pe vile și restituirea acestuia?

Cine vrea să vadă o expoziție de mașini de lux, un adevărat show-room, să privească mașinile P.D-L.-iștilor parcate în fața sălilor și localurilor unde își au întrunirile. Veți vedea acolo ultimele noutăți în materie de lux, agregate extraterestre, de sute de mii de euro bucata, unele chiar de milioane de euro, ca ale fiilor regilor asfaltului. Pentru că, vedeți dumneavoastră, nu se mai pot duce copiii magnaților petrolului, asfaltului și bordurilor la discotecă decât cu Porsche Carrera, cu Bugatti, sau cu Range Rover Sport, că doar nu o să mă intereseze pe mine în mod deosebit taxa auto, tocmai pe mine care, spre rușinea mea, nu am nici o mașină.

Așa că toată tevatura, toată furtuna asta într-un pahar cu apă, tot spectacolul ăsta penibil este scornit tot de cei interesați, fie de cumpărarea, fie de vânzarea de mașini, și nicidecum în folosul celor care de-abia își duc viața de pe o zi pe alta, în numele cărora, chipurile, depuneți dumneavoastră moțiuni.

De aceea, pe noi ne interesează mai puțin aceste trucuri ieftine și aceste pseudo-dramolete ridicole pe tema dacă avem de-a face cu o măsură fiscală care trebuie corelată cu nivelul de trai al populației, cu o taxă de mediu pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sau cu o manevră pentru sprijinirea importatorilor de mașini noi.

Atâta timp cât v-au interesat doar privatizările frauduloase, scutirile uriașe de datorii la buget, acumularea sălbatică de averi, care a dus la devastarea economică și distrugerea morală a țării, la alterarea profundă a climatului social, atâta vreme cât nu v-a preocupat problema interesului național în sens larg, dar și în sens strict, întrucât ați prăduit și ați guvernat cu toții alături de formațiunea iredentistă UDMR, ce vreți să mai spuneți cu taxa voastră auto? Până când credeți că mai puteți aburi orizontul de înțelegere al românilor? Mi-ați făcut țeapă în Parcul Tineretului voi mie, și eu am tăcut și nu v-am spus ce să faceți cu ea. Iată, acum, vreți să vă aplaud că jucați și unii și alții spectacolul ăsta de bâlci ieftin.

Dacă P.R.M. a spus răspicat că va vota pentru eliminarea taxei auto, a făcut-o nu ca să vă dea dumneavoastră, actorilor circului ambulant, satisfacție, ci dintr-un motiv foarte serios și grav: noi nu agreăm perpetuarea acestui mod idiot de a guverna numai prin taxe și impozite. Așa poate să conducă țara și asociația retardaților, numai punând biruri și dijmuind apoi bugetul cu toți samsarii voștri de borduri. Noi milităm pentru o guvernare națională și rațională, care să relanseze economia, agricultura, ca să nu mai consumăm roșii din Turcia, morcovi din China, usturoi din Egipt, salată din Olanda și mere din Polonia.

În lipsa unei strategii economice bazată pe producția de bunuri, pe performanță economică, povara fiscală cu sau fără taxa auto va fi întotdeauna mare, iar pensiile și salariile vor fi mici. În lipsa unui program coerent de reindustrializare a țării, de recomasare a proprietăților funciare, guvernând numai prin taxe și impozite, vom rămâne pentru totdeauna în coada Europei civilizate, cetățeni de mâna a doua, consumatori de mărfuri second-hand, o națiune condamnată la subdezvoltare și înapoiere.

Un popor mințit, furat, manipulat să-și aleagă conducătorii din rândul acelora care îi îmbrobodesc mereu cu inițiative perfide precum cea de azi, nu va putea trăi niciodată cu adevărat demn și prosper.

În concluzie, noi nu aprobăm modul necinstit în care procedează azi inițiatorii moțiunii și nici susținătorii taxei care ba e de mediu, ba e auto, ba e o normă fiscală. Dar până când România va avea parte de o guvernare sănătoasă, care să fie preocupată și de altceva decât de taxe, de impozite și de acumulare sălbatică de averi pe spatele populației, noi aprobăm astăzi eliminarea taxei de primă înmatriculare și restituirea banilor celor în drept, deși nu noi le-am adus pe cap asemenea guvernanți și asemenea biruri.

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 februarie 2018, 12:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro