Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 25-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 25 februarie 2008

14. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2007 pentru aprobarea redistribuirii unor posturi din cadrul aparatului de lucru al Guvernului și al Agenției pentru Strategii Guvernamentale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (rămas pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 905/2007

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.14. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.124/2007 pentru aprobarea redistribuirii unor posturi din cadrul aparatului de lucru al Guvernului și al Agenției pentru Strategii Guvernamentale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Legea are caracter ordinar.

Proiect adoptat de Senat.

Raport de adoptare, Comisia pentru administrație publică.

Suntem în procedură de urgență.

Suntem Cameră decizională.

Rog inițiatorul.

Domnul Răzvan Horațiu Radu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă rugăm să adoptați și acest proiect de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență nr.124/2007 pentru aprobarea redistribuirii unor posturi din cadrul aparatului de lucru al Guvernului și al Agenției pentru Strategii Guvernamentale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Necesitatea redistribuirii urgente a unor posturi din cadrul aparatului de lucru al Guvernului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a rezultat din aplicarea planului de măsuri privind sprijinirea cetățenilor români aflați în Italia ca urmare a situației create prin adoptarea de către statul italian a noilor reglementări care vizează îndepărtarea de pe teritoriu, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1347 din 2007, publicată în Monitorul Oficial al României nr.751 din 6 noiembrie 2007. Prin planul respectiv, s-a stabilit, între altele, suplimentarea personalului existent la oficiile consulare din Roma, Milano și Torino.

Pentru aceste motive, ținând cont de faptul că Ministerul Afacerilor Externe nu dispunea de numărul de posturi necesar pentru punerea în aplicare a măsurilor respective, Guvernul a hotărât suplimentarea numărului maxim de posturi al Ministerului Afacerilor Externe cu 30 de posturi, din care 20 prin diminuarea numărului maxim de posturi al aparatului de lucru al Guvernului și, respectiv, 10 posturi prin diminuarea numărului maxim de posturi al Agenției pentru Strategii Guvernamentale.

Redistribuirea posturilor se realizează fără a avea influențe asupra bugetului de stat.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult.

Comisia.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Mircea Dușa:

La întocmirea raportului, Comisia pentru administrație publică a avut în vedere avizul Consiliul Legislativ, al Comisiei juridice și al Comisiei pentru politică externă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Face parte din categoria legilor ordinare și Comisia propune plenului adoptarea proiectului de lege.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult.

Intervenții la dezbateri generale.

Vă rog frumos, domnule deputat Pușcaș, aveți cuvântul

Domnul Vasile Pușcaș :

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Când am discutat în Comisia pentru politică externă, pentru avizare, acest proiect, evident că toată lumea a fost de acord, venind însă cu o precizare: activitatea consulară este tot mai importantă în cadrul Ministerului de Externe, dar dorim o activitate consulară care să nu mai fie orientată spre vechiul stil birocratic, ci să fie orientată spre interesul general al cetățeanului, pentru că și în spațiul Uniunii Europene, dar și în spațiul extracomunitar, tot mai frecvent circulația cetățenilor solicită mai mult decât niște parafări de documente ci, și mai mult, vedem că solicită asistență consulară.

De aceea, am rugat Ministerul de Externe ca deodată cu suplimentarea acestor posturi să realizeze și o pregătire adecvată a celor care sunt trimiși în misiune pentru agențiile consulare ale României.

De aceea, rugăm, domnule președinte, să se menționeze că așteptăm rapoarte din partea Ministerului de Externe, în ce manieră se dezvoltă activitatea aceasta consulară, în legătură cu solicitarea cetățeanului.

Spunând acestea, vreau să vă asigur că am susținut proiectul și îl susținem prin suplimentarea solicitată de Ministerul de Externe.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă doriți, de la externe, să dați câteva clarificări pe această temă, domnule subsecretar de stat.

Domnul Răzvan Horațiu Radu:

Stimate domnule deputat,

Cu privire la problema pe care ați ridicat-o dumneavoastră, pot să vă spun că, în momentul de față, se efectuează o pregătire profesională în cadrul Direcției Generale de Afaceri Consulare. Și, de asemenea, există în stadiul de proiect, și vom solicita sprijinul Legislativului în acest sens, în momentul în care va fi nevoie. Este în stadiu de proiect crearea Școlii consulare pentru pregătirea adecvată a unor funcționari consulari.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Dacă mai există intervenții la dezbateri generale? Nu sunt intervenții la dezbateri generale.

Doamna deputat Anca Constantinescu, vă rog. Îmi cer scuze!

Doamna Anca Constantinescu:

Este foarte bine că, în sfârșit, Guvernul și domnul ministru Cioroianu și-au dat seama că există români în străinătate care au nevoie de sprijinul consulatelor. Dar, ce se întâmplă în ziua de azi la porțile consulatelor? Vedem români umiliți.

Dacă Guvernul vrea să mai trimită încă 30 de specialiști în umilință la consulatele din străinătate, fără ca românii să fie sprijiniți, fără ca aceștia să fie invitați în interiorul ambasadei, să nu mai fie tratați ca niște cerșetori, atunci Partidul Democrat-Liberal nu va fi de acord cu acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Rog Guvernul să explice dacă va susține și va trimite alți 30 de funcționari consulari care să umilească românii din străinătate.

Domnul Răzvan Horațiu Radu:

Stimată doamnă deputat,

Aș dori să vă spun că Ministerul Afacerilor Externe nu-și propune acest lucru și își dorește trimiterea a 30 de funcționari consulari care să acționeze în spiritul legii și în sprijinul cetățenilor care apelează la serviciile consulare din țara respectivă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul deputat Ion Aurel Rus.

Domnul Ioan Aurel Rus:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Dați-mi voie să subscriu întru totul la cele spuse de colegul deputat Pușcaș Vasile, de la P.S.D.

Este foarte adevărat că este nevoie de o școală consulară pentru cadrele pe care le trimitem să lucreze în afară. Este foarte bine că Guvernul a găsit resursele umane necesare deschiderii personalului în consulatele noi pe care vrea să le deschidă în Italia.

Trebuie, însă, să avem în vedere un singur lucru: în zona Bologna, unde se vorbește de deschiderea unui nou consulat, nu sunt atât de mulți români cât sunt în zona Padova.

Sigur că, probabil, aeroportul din Bologna a creat o impresie mai mare și lumea s-a îndreptat spre acel centru cultural, acel centru universitar al Italiei, dar cred că trebuie să ne gândim, atunci când deschidem un consulat, la potențiabilii oameni care pot beneficia de serviciile acestui consulat.

Și eu revin, încă o dată, și zic: poate se va găsi o idee și în zona Veneto și în zona Padova să se deschidă un astfel de consulat pentru românii care sunt acolo.

Sigur că susținem acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă mai există alte intervenții la dezbateri generale? Nu. Vă mulțumesc.

Nu există amendamente admise sau respinse.

Proiectul rămâne la vot final, mâine.