Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 25, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.16/06-03-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
25-11-2021
25-11-2021 (joint)
24-11-2021 (joint)
23-11-2021
22-11-2021
15-11-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 25-02-2008 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 25, 2008

22. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 14/2008

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.22. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donare de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare în vederea utilizării lor terapeutice.

Legea are caracter organic.

Proiect adoptat de Senat.

Raport de adoptare din partea Comisiei pentru sănătate.

Procedură de urgență.

Suntem Cameră decizională.

Inițiatorul, vă rog.

Domnul Marius Marinescu (senator):

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Prin această propunere urmărim ca necesarul de sânge pentru transfuzii să se asigure prin unități mobile, la nivelul fiecărei regiuni.

În momentul de față, doar 1% din populația României donează sânge, stocurile acoperind doar jumătate de necesar.

În statele Uniunii Europene, necesarul de sânge este acoperit integral și cu ajutorul acestor ambulanțe mobile de recoltat sânge. Spre exemplu: în Elveția și Danemarca, unde există aceste centre mobile de recoltare a sângelui, necesarul de sânge este acoperit integral, iar donatorii benevoli sunt în procent de 10% din populația țării. Cu un flacon de 400 ml sânge se pot salva trei vieți omenești.

Statul român, anul trecut, a cheltuit aproximativ 5 milioane de euro pentru recoltarea de sânge. În situația în care se va achiziționa aceste ambulanțe mobile, contravaloarea lor nu va depăși 1 milion de euro, fondurile necesare pentru recoltat sânge, în 2009, în mod sigur vor fi mai mici, fiindcă va crește considerabil numărul donatorilor de sânge benevoli.

Votând această lege veți salva multe vieți.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule senator.

Din partea comisiei, domnul academician Ifrim. Aveți cuvântul, domnule președinte.

Domnul Mircea Ifrim:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Comisia este de acord cu inițiatorii, cu o mică mențiune: când vom ajunge la discuția pe articole, la amendamentul făcut, s-a strecurat un cuvânt în plus - "centrelor" - și vrem să renunțăm la cuvântul "centrelor".

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule profesor.

Intervenții la dezbateri generale? Vă rog, domnule deputat Nechita.

Domnul Aurel Nechita:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Într-adevăr, această inițiativă legislativă completează în mod util Legea transfuziei de sânge, numită foarte succint, pentru că avem foarte multe ocazii, situații dramatice, în care este nevoie de transfuzii de sânge, în special în cadrul accidentelor colective de muncă sau de circulație. De multe ori suntem în situația în care nu avem donatori de sânge care să vină la centrele de transfuzie pentru a dona sânge și pentru a salva viața oamenilor.

În consecință, aceste unități mobile sunt utile, sunt necesare și ele ar trebui să fie la nivelul fiecărui centru județean de transfuzie sanguină.

Practic, Grupul parlamentar al P.S.D. va vota această inițiativă legislativă și voi reveni la amendamentul respectiv.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Dragoș Dumitriu.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Îmi aduc aminte, acum o lună de zile, un scandal făcut de presa ieșeană, dar și de mai mulți politicieni, când au constatat că s-au adus câțiva litri de sânge pentru președinte și pentru primul-ministru. Scandalul a izbucnit din faptul că nu există sânge în spitale, în clinicile de urgență, în schimb pentru oficialități s-a putut procura.

Ei, bine, această lege inițiată de colegul Marius Marinescu și adusă la o formă excelentă cu ajutorul domnului academician Ifrim și a colegului deputat Nechita, rezolvă această situație.

Dacă se va ajunge să avem aceste unități mobile de colectare a sângelui, cu siguranță nu ne vom mai întâlni cu situațiile nedorite, dar arhicunoscute la ora actuală, prin care nu avem sânge în unitățile de urgență.

Grupul parlamentar conservator va vota pentru această inițiativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Intervenții? Guvernul?

Domnul secretar de stat Szekely. Vă rog.

Oricum, eu sunt convins că simpatia legendară a domnului senator pentru președinte și primul-ministru va face să se ocupe și de domniile lor, atunci când este cazul.

Domnul Szekely Ervin Zoltan (secretar de stat, Ministerul Sănătății Publice):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Inițial, Ministerul Sănătății Publice nu a susținut această inițiativă legislativă, însă, în urma dezbaterilor de la Senat și având în vedere că Ministerul Sănătății Publice a achiziționat un număr mare de ambulanțe - peste 1.100 -, credem că este posibilă dotarea centrelor de transfuzii cu aceste autospeciale. Și, în aceste condiții, susținem și noi adoptarea, cu acea corectură de ordin tehnic pe care domnul Ifrim a spus-o.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule secretar de stat.

Domnul doctor Crăciunescu. Vă rog.

Domnul Grigore Crăciunescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Un asemenea proiect de lege este deosebit de important și noi, deputații din Grupul parlamentar al P.N.L., vom susține acest proiect de lege. Voiam să spun că avem acea preocupare de a înțepa întotdeauna câte puțin, atunci când un lucru este foarte serios și foarte important.

Modul în care sunt tratate personalitățile, nu numai în România, în toată lumea, este foarte bine cunoscut. A pune în antiteză și a încerca să faci capital electoral pe o problemă foarte serioasă și foarte importantă, mi se pare că nu este corect și, practic, ne definește pe noi, politicienii. Spunem anumite lucruri, care să ne aducă capital electoral.

Deci, noi vom susține acest proiect de lege, nu pentru că este sânge pentru președintele țării și pentru primul-ministru. Pentru că acest sânge trebuie pentru toți cetățenii.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul Luchian.

Domnul Ion Luchian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Acest proiect de lege este foarte important, pentru că - și vă spune cineva care lucrează în sistem; sunt chirurg - de fiecare dată, când este nevoie de sânge, trebuie să apelez la familie, la aparținători, să doneze. Și, tot de fiecare dată, aparținătorii întreabă: dar unde se poate dona? Și sunt oameni din diverse zone ale județului - vorbesc de județul Prahova și așa este în toată țara.

Eu cred că prin aceste centre mobile nu vom face decât să venim în sprijinul celor care doresc să doneze, dar nu au posibilitatea - fie de transport, fie din lipsă de informație.

Așa încât, plecând de la ideea că cel puțin din acest punct de vedere nu trebuie să facem politică - facem doar politica sănătății și a omului în nevoie - vom vota acest proiect de lege și-i felicit pe cei care au venit cu inițiativa.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Anghel Stanciu. Vă rog.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Domnilor miniștri,

Domnule Nicolăescu,

Citeam, mai zilele trecute, în presă și într-un anumit ziar o foarte interesantă știre. Titlul era cam așa: taxe și sânge. Conținutul - citez din memorie: în Polonia, se reduc taxele celor care donează sânge; taxele și impozitele.

Și, atunci, mă gândeam: la câte taxe a pus domnul Păcuraru, ar mai fi criză de sânge? Nu! Că reduce la fiecare taxă ...

Închei această parte aparent neacademică și cred că ideea colegilor noștri este bună, trebuie susținută, dar nu trebuie uitată nici ideea colegilor polonezi, care reduc cu o anumită cantitate sau o anumită sumă impozitul celor care donează.

Noi spunem că este onorific. Și, ca atare, fiind onorific, păstrează acest caracter. Mai aveau niște bonuri de masă. Se pare că și acestea au intrat într-o anumită zonă în care se dau sau nu se dau.

Deci, aș crede că distinșii inițiatori ar putea să se inspire din modelul polonez, având în vedere că dânșii au câțiva pași înaintea noastră în Uniunea Europeană.

Și, atunci, cred că acest lucru va fi benefic și nu ne vom mai plânge că a venit la Iași nu știu cine, nu știu ce și că nu se găsea sânge. Pentru domnul Băsescu, de unde să găsești? Că are o grupă specială. La Iași, nu-i. Găsiți-o voi!

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă mai există alte intervenții pe această temă?

Înțeleg că trecem la dezbaterile pe articole.

Dacă la pct.1 există obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.2? Adoptat.

Pct.3? Adoptat.

Pct.4? Vă rog, comisia.

Domnul Mircea Ifrim:

Vă mulțumesc.

La pct.4, unde este amendamentul aprobat, - "în cadrul unităților mobile, aparținând centrelor" -, se taie cuvântul "regionale" și rămâne în continuare "aparținând centrelor de recoltare de sânge". Aceasta este modificarea cu care vă rugăm să fiți de acord.

Domnul Bogdan Olteanu:

Tot la acest punct, domnul deputat Nechita, înțeleg.

Domnul Aurel Nechita:

Domnule președinte,

Pentru că în Legea nr.282 privind activitatea transfuzională de sânge, peste tot sunt trecute "centrele de transfuzie județene și al municipiului București", vă rog, la acest amendament: "Donarea de sânge se realizează atât în cadrul centrelor de transfuzie județene și al municipiului București" - cum este prevăzut peste tot în lege, așa cum spunea domnul academician Ifrim -, "cât și în cadrul unităților mobile aparținând centrelor de recoltare de sânge"; deci, și "municipiul București", pe lângă județe, așa cum este prevăzut în lege.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Obiecții, observații, la cele două intervenții?

Guvernul? De acord.

Înțeleg că domnul ministru dorește să intervină.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați colegi,

Domnule Anghel Stanciu, îmi face plăcere să vă revăd,

Doresc să vă spun că Ministerul Sănătății Publice susține această propunere legislativă, dintr-un considerent foarte important. Știți foarte bine că ne confruntăm de mai multă vreme cu criză de sânge. Românul, din păcate, în ultima vreme, nu mai este dornic să doneze sânge și, atunci, o asemenea posibilitate ne poate aduce avantajul de a putea să-i convingem pe români să fie mai aproape de sectorul sanitar.

Ca atare, susținem acest punct de vedere și vă rog să-l votați.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Stimați colegi,

Domnule Nicolăescu,

Domnule Stanciu,

Cu observațiile și amendamentele ridicate din partea comisiei de domnul președinte Ifrim și de domnul deputat Nechita, proiectul rămâne la vot final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 2 december 2021, 18:48
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro