Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 26-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 26 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.3 Vasile Mocanu - declarație politică intitulată "Rezultatele analizelor au venit. Dar unde e spitalul?";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Vasile Mocanu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, și-l rog pe domnul deputat Adrian Moisoiu să se pregătească pentru a lua cuvântul din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare.

Domnul Vasile Mocanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Astăzi declarația politică am intitulat-o "Rezultatele analizelor au venit. Dar unde e spitalul?"

Programul național de evaluare a sănătății populației inițiat de ministerul de profil își produce deja efectele. După mai bine de șase luni de la debutul acestui program, concluziile specialiștilor sunt cutremurătoare. Aproximativ jumătate dintre ieșenii care și-au făcut până acum analizele au aflat că sunt bolnavi. Cifrele dezvăluie o realitate alarmantă: 35% dintre ieșeni prezintă risc de diabet, 7% dintre ei prezintă risc de boli cardiovasculare, iar încă 2% sunt suspectați de cancer la colon. Au existat cazuri când unii ieșeni au plecat direct de la medicul de familie la spitalul de urgențe, pentru a-și putea salva viața.

E bine că acest program - dincolo de sumele exorbitante pe care le-a înghițit - ne-a făcut cea mai bună radiografie a sănătății populației. Cunoscând situația de fapt, putem preveni. Putem trata. Dar - oare? - chiar putem trata?

Cu mai bine de doi ani în urmă, în ianuarie 2006, ministrul Eugen Nicolăescu se lăuda în fața oamenilor că, la Iași, se va construi unul dintre cele opt spitale regionale de urgență. Ministrul liberal anunța atunci cu surle și trâmbițe o investiție de peste 80 de milioane de euro - bani veniți de la Banca Mondială - pentru această unitate medicală de înaltă performanță. Nicolăescu avansa și o dată la care acest spital urma să fi dat în folosință: decembrie 2007.

Suntem în anul de grație 2008 și proiectul anunțat cu atâta tam-tam în ianuarie 2006 se află încă în stadiul de hârtii. Culmea este că ministrul Nicolăescu nu mai recunoaște deloc promisiunile făcute în fața ieșenilor. De! - meteahnă veche a liberalilor. Sunt curios dacă ministrul liberal și-a făcut analizele. Cu siguranță medicii i-au găsit niscaiva probleme de memorie.

O repet: starea sănătății ieșenilor - și bănuiesc că situația este la fel peste tot în țară - este alarmantă. Analizele sunt pe mesele medicilor. Dar unde e spitalul promis, domnule ministru?

Boala nu așteptă, domnilor guvernanți!

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.