Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 26-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 26 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.6 Constantin Petrea - declarație politică intitulată «De ce nu e ușor să privești în ochi "Guvernul Tăriceanu II"»;

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Constantin Petrea și rog să se pregătească domnul deputat Dumitru Bentu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Stimate coleg, aveți microfonul.

Domnul Constantin Petrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prezenta declarație politică am intitulat-o «De ce nu e ușor să privești în ochi "Guvernul Tăriceanu II"».

Doamnelor și domnilor deputați,

În tragedia antică, actorii purtau pe tot timpul interpretării lor o mască. La sfârșit, în aplauzele publicului, aceștia renunțau la ea și oamenii le puteau cunoaște cu adevărat chipurile.

Observând atitudinea din ultimul timp a Guvernului, pot spune că acesta, presimțindu-și ieșirea din scenă, și-a scos deja masca. Această politică a fiscalității în avalanșă, a stoarcerii celor angajați prin biruri greu de suportat, scoate la iveală adevăratul chip al actualului guvern. Acum anunță măsuri de reducere a contribuțiilor sociale, acum hotărăște noi impozite, fie pe venituri, fie pe avere.

Dacă analizăm bine argumentele cu care actualul guvern își sprijină această atitudine împovărătoare, nu putem decât să găsim îndreptățită eticheta de taxomanie. Urmăriți presa din ultimele zilei și reacția oamenilor din toată țara, domnilor, și o să vedeți că nu este nicio exagerare în cuvintele mele.

Auzim din partea Guvernului fie că trebuie să ținem pasul cu politica fiscală a Uniunii Europene, fie că "trebuie să aplicăm cu rigurozitate Codul fiscal". Dar de realitățile din economia noastră, de sărăcia crescândă a populației când mai ținem cont, domnule Tăriceanu? Guvernul a jucat o carte greșită și a plănuit măriri de salarii și pensii nu pe baza unei sporiri reale a numărului de locuri de muncă și pe prognozata creștere economică, ci pe o disimulată politică fiscală în continuă gonflare. Această atitudine este de neacceptat și lucrurile trebuie spuse foarte clar. Riscăm să ducem sistemul public în situația unei implozii. Una spune Legea pensiilor când vorbește despre principiile sistemului public de pensii și alta vedem în realitate.

Statul s-a angajat "să orienteze și să garanteze" în același timp funcționarea acestui sistem. Încotro îl orientează? În ritmul acesta al avalanșei de impozite, sistemul nu poate merge decât spre o cotă de avarie foarte gravă. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă în România cotizarea persoanelor publice și juridice la acest sistem nu ar fi fost obligatorie? Poate milioane de oameni ar fi ajuns muritori de foame, nu?

Cu problema pensiilor nu e de glumă. E vremea ca Guvernul Tăriceanu II să-și asume hotărârile pe termen lung, chiar dacă timpul lui s-a scurs. Nu se poate să dai azi și să tai mâine. Latinii aveau o vorbă: "Îți dau ca să îmi dai". Dar ei înțelegeau prin asta un schimb ocazional de servicii. Astăzi Guvernul mimează o încurajare a prosperității și-și ascunde atitudinea de vameș, amăgind poporul prin măriri salariale, urmate de impozitări și creșteri ale prețurilor îngrijorătoare.

Cine nu s-a săturat, oare, să tot audă de creșterile nivelului de trai? Ei bine, nu putem să observăm decât că avem de-a face cu creșterea gradului de impozitare și a nivelului de trai.

Doamnelor și domnilor,

De ce nu e ușor să privești în ochi acest guvern? De teamă, de teama de a nu fi mințiți încă o dată. România nu merită aceasta.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domule coleg.