Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 26-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 26 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.7 Dumitru Bentu - declarație politică intitulată "92/2008";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon președinte domnul deputat Dumitru Bentu și se pregătește domnul deputat Garda Dezideriu, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Domnul Dumitru Bentu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Am intitulat declarația politică de astăzi "92/2008".

Precizăm din start, pentru a nu genera interpretări cabalistice, că este vorba despre celebrul ordin emis de Guvern, prin care se viza extinderea bazei de impozitare până în zona aberațiilor fiscale.

Lipsa unei viziuni coerente, efectele negative ale cotei unice prefigurate de Partidul Social Democrat încă de la lansarea acesteia la bursa soluțiilor miraculoase, cheltuielile nejustificate și multe altele au dus la improvizații aiuritoare.

S-au transpus în portofoliul soluțiilor cu un înalt grad de acoperire atitudini fiscale halucinante de genul: impozitarea primelor de Paște și de Crăciun, a cadourilor oferite angajaților și copiilor acestora, chiria plătită de firmă, abonamentele de transport, telefonul de serviciu etc.

Cu alt cuvinte, s-a extins baza de calcul pentru asigurările de pensii până la nivelul brut al veniturilor salariatului. În fața valului de critici ridicat de companii, angajați și mijloace de informare în masă, ministrul de resort Paul Păcuraru declara senin, după elaborarea unui ordin la ordin, prin care se eliminau controversatele prevederi ale lui 92/2008: "M-am răzgândit" - simplu și concis. Probabil și-a dat seama, în fața unor încălcări evidente ale legii, în fața derapajului de la orice logică fiscală, că insistența și consecvența i-ar fi adus imense prejudicii de imagine. "Riscam să declanșez o campanie pe această temă" - ceea ce era de demonstrat...

Acest zbucium al ministrului danubian demonstrează că mult invocata cotă unică nu s-a aplicat în mod corect, contribuind la ineficiența și la inconsecvențele fiscalității românești. În al doilea rând, fiscalitatea, care sufocă practic forța de muncă, ne plasează în vârful ierarhiei țărilor cu cele mai multe și mai mari biruri. De aici și până la evaziunea fiscală sau migrația forței de muncă nu mai este decât un pas, făcut, de altfel.

Evaluatorii cei mai autorizați ai prestației ministeriale, cetățenii, i-au acordat acestuia nota 2,66. Orice comentariu este de prisos.

"M-am răzgândit" spune autorul ordinului. Mergeți până la capăt și în ceea ce reprezintă fotoliul ocupat în prezent, evitând astfel posibilitatea să vă răzgândească alții.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc mult, domnule deputat.