Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 26-02-2008

Ședința Camerei Deputaților din 26 februarie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Marian Sorin Paveliu - declarație-apel în sprijinirea organizațiilor pentru protecția drepturilor pacienților;

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl rog acum să intervină pe domnul deputat Marian Sorin Paveliu și se pregătește domnul deputat Eduard Hellvig, din partea Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Marian Sorin Paveliu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prin declarația politică de astăzi, doresc să fac un apel pentru sprijinirea organizațiilor pentru protecția drepturilor pacienților.

Adesea, când este vorba de sănătate, ne rugăm la divinitate. Ne rugăm să nu fim bruscați, ne rugăm să nu fim condiționați, să nu fim ignorați, să nu fim vătămați. Sperăm, din toată inima, ca, atunci când suntem bolnavi, aparatele să existe și să funcționeze, sperăm ca în spital să existe personalul medical adecvat, să existe medicamentul de care avem nevoie.

Rugile noastre nu vor fi ascultate, dacă nu găsim o cale ca să ne apărăm individual drepturile pe care le avem în calitate de pacienți. partidele și Guvernul României trebuie să dea mai multă atenție organizațiilor pentru protecția pacienților. Simplul fapt că se dau mai mulți bani pentru sănătate, s-a dovedit a fi total insuficient, chiar dacă an de an, fiecare ministru al sănătății s-a lăudat cu acest lucru.

Vă spun că atunci când îți este sete este prea târziu să faci o fântână. O astfel de fântână adâncă este cazul să începem s-o săpăm de astăzi. Este momentul să creăm mijloacele prin care organizațiile pentru protecția pacienților să-și asume responsabilitatea de a fi prezenți acolo unde se tratează bolnavii, de a asigura transparența și de a fi soluția de turnesol care să ne semnaleze nouă, politicienilor, tot ceea ce nu merge bine în sistemul sanitar.

De aceea, vă solicit ca să aruncați un ochi pe proiectul de lege privind înființarea unui consiliu pentru protecția drepturilor pacienților, să încercăm să depolitizăm actul de a vota o asemenea lege și sper ca, în scurt timp, această instituție, care se bazează exclusiv pe o.n.g.-uri, să prindă viață și contur, în așa fel încât să contribuim cu toții la eradicarea acestei boli aproape incurabile, care este sistemul sanitar românesc în perpetuă suferință.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.